Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Αγγίζει τον πάτο η Ελλάδα"

Ο άτυχος Κριστιάν Πορτίγια, πριν γίνουν γνωστά τα μαντάτα του τραυματισμού του, παραχώρησε συνέντευξη στην Ισπανία και μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα.
"Αγγίζει τον πάτο η Ελλάδα"
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κριστιάν Πορτίγια στην ιστοσελίδα «eldiariomontanes.es», κατά την οποία μίλησε και για θέματα εκτός ποδοσφαίρου, όπως είναι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το πώς τη βιώνει ο ίδιος. Ο Ισπανός μέσος αναφέρθηκε ακόμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη Σούπερ Λιγκ, τον Κούπερ αλλά και τον Πρόμπιερζ.

Όλα αυτά βέβαια πριν το Πορτίγια πληροφορηθεί τα άσχημα νέα για τον τραυματισμό του, που θα τον αφήσει ως το τέλος του 2011 εκτός αγωνιστικής δράσης.

Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης:

Εκτός από καλός τουριστικός προορισμός η Ελλάδα έχει γίνει το σπίτι των ποδοσφαιρικών μεταναστών. Εσύ, ο Βιτόλο, ο Οριόλ, ο Ιβάν Μαρκάνο…

Σωστά. Πήρε δέκα μήνες αν και είναι πολύπλοκο το να ζεις εδώ στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η χώρα. Είμαι όμως χαρούμενος.

Σε έχει θυμώσει το γεγονός ότι ξενιτεύτηκες;

Όχι, γιατί πήγα να παίξω ποδόσφαιρο και επειδή είναι κάτι που μου αρέσει δεν με ενοχλεί. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο.

Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση στη χώρα όσο μαθαίνουμε στην Ισπανία;

Νομίζω είναι χειρότερα. Βλέπω ισπανική τηλεόραση και οι ειδήσεις δεν μεταφέρουν το αληθινό πρόβλημα που υπάρχει. Δεν ζουν μέρα με τη μέρα τον κόσμο. Μόνο στην παραίτηση του Παπανδρέου αναφέρονται και στον Παπαδήμο. Στους δρόμους είναι το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.

Κι εδώ όλοι είναι πολύ ανήσυχοι.

Ναι αλλά είναι διαφορετικό το επίπεδο της κρίσης. Στην Ελλάδα αγγίζουν τον πάτο και είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι στην Ισπανία ζουν καλύτερα. Έχω φίλους στην Ελλάδα που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, που τους μείωσαν τον μισθό. Πολυτέλειες όπως το να τρως μια φορά τη μέρα έξω σε ένα εστιατόριο είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν πια πολλοί άνθρωποι.

Αυτή η κατάσταση έχει μεταφερθεί στο γήπεδο;

Φυσικά. Ειδικά στον αριθμό των χορηγών. Μοιράζονται λιγότερα χρήματα και αυτό εν τέλει επηρεάζει και τους ποδοσφαιριστές. Είναι λάθος για όλους.

Τι ρόλο παίζει το ποδόσφαιρο σε αυτή την κατάσταση;

Για τους Έλληνες είναι μία διέξοδος για τα προβλήματά τους. Αν κερδίσει η ομάδα ‘δραπετεύουν’ αλλά το πρόβλημα εντείνεται αν χάσει και είναι ακόμα πιο δύσκολο να μειωθεί η οργή τους. Όταν χάνουν θυμώνουν.

Για την Ισπανία οι Έλληνες φίλαθλοι πάντα ήταν επικίνδυνοι.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για τους πιο ‘καυτούς’ του κόσμου. Φυσικά κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών σου δίνουν όλη τη στήριξη που χρειάζεσαι. Οι 25.000 στο γήπεδο δεν σταματούν και δεν παύουν να αποδοκιμάζουν τους αντιπάλους.

Το ποδόσφαιρο εκεί είναι πολύ διαφορετικό;

Σε κάποιους τομείς ναι. Υπάρχουν ομάδες που τα γήπεδά τους είναι καταστροφή. Στην Κανταβρία υπάρχουν γήπεδα της τρίτης κατηγορίας που είναι πολύ καλύτερα. Σε αυτά τα γήπεδα είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις απ’ ό,τι στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.

Το επίπεδο;

Αν αντιμετωπίζεις τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Υπάρχουν πέντε ή έξι ομάδες που κάνουν τη διαφορά. Εναντίον των υπολοίπων των παιχνίδι είναι άσχημο.

Απ’ έξω φαίνεται περίεργη διοργάνωση. Ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με 14 ομάδες και δύο ακόμα μπήκαν τώρα…

Είναι λίγο καταστροφικό. Κάποιες φορές παίζουμε ένα παιχνίδι και έχουμε δύο εβδομάδες κενό, γιατί το επόμενο παιχνίδι είναι με ομάδα που έχει αποβληθεί για παράνομο στοιχηματισμό. Τώρα επιστρέφουμε στις 16 ομάδες και τον Δεκέμβριο παίζουμε δύο φορές την εβδομάδα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Επιπλέον, υπάρχουν 38 παίκτες στο ρόστερ του ΑΡΗ.

Είναι δύσκολο για τον προπονηή να δουλεύει με τόσους πολλούς;

Είναι πολύπλοκο. Από τότε που ήρθα στον ΑΡΗ αλλάξαμε πέντε προπονητές και η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο για τον καθένα.

Και με τον Πολωνό Μίχαλ Πρόμπιερζ, πώς τον καταλαβαίνεις;

Έχουμε μεταφραστές στην προπόνηση και στο παιχνίδι μεταξύ μας οι παίκτες χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις στα αγγλικά και τα ελληνικά.

Γνώρισες τον Έκτορ Κούπερ, σωστά;

Δούλεψα μαζί του μόνο τρεις εβδομάδες και έπαιξα ένα παιχνίδι. Δεν είχα χρόνο να τον γνωρίσω καλά αλλά το παλμαρέ του μιλάει από μόνο του. Στην Ελλάδα ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά του.
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: