Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση!!

Ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από το «Τάλατ Στάντιουμ» και διατήρησε ακέραιες τις σημαντικότατες ελπίδες πρόκρισής του για τους «32» του Europa League. Γράφει ο Κωστής Μπότσαρης.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση
Κάτι που κατάφερε και πέρυσι. Επιπλέον, στους τελευταίους εννιά εκτός έδρας αγώνες του στην Ευρώπη, μετράει πέντε νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, με την πλέον πρόσφατη ήττα του να χρονολογείται κατά τι περισσότερο από έναν, ολόκληρο χρόνο, για την ιστορία και μόνον, επί ισπανικού εδάφους από τη Βιγιαρεάλ, στο ντεμπούτο του Μάκη Χάβου στον προπονητικό θώκο της ομάδας. Κι όλα αυτά ενώ έχει αντιμετωπίσει ομάδες σαν τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρούμπιν Καζάν.
Κι επειδή οι σταθερές αξίες κάνουν τη διαφορά, μια τέτοια αγωνιστική συνέπεια αποδεικνύει σημαντικά πράγματα γύρω από την ποιότητα και τον χαρακτήρα της ομάδας. Ισως αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως... οδηγός γενικότερα. Η νίκη επί της Σάμροκ Ρόβερς του έδωσε την πρώτη θέση στον όμιλο με οκτώ βαθμούς και τις Τότεναμ, Καζάν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα μ' επτά έκαστη. Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στο Λονδίνο κι η Ρούμπιν υποδέχεται τους Ιρλανδούς, ενώ στην έκτη και τελευταία αγωνιστική τα ζευγάρια είναι ΠΑΟΚ-Ρούμπιν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς-Τότεναμ. Είναι ξεκάθαρο πως το ζητούμενο για τον Λάζλο Μπόλονι και τους ποδοσφαιριστές του είναι μια νίκη.
Σαν κι αυτήν της περασμένης Πέμπτης, στο Δουβλίνο. Θα συμφωνήσω πως το ποιοτικό επίπεδο των Ιρλανδών ήταν χαμηλό. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια εκτός έδρας νίκη σ' ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα σε μια ομάδα αδιάφορη, συνεπώς δίχως άγχος και με διάθεση φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα τους. Σε μια καίρια χρονική στιγμή για τον «Δικέφαλο» καθώς προέρχεται από μια σειρά διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων στη Superleague αφήνοντας ενδείξεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Οπως πάντα υποστηρίζω τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις πως το μέγεθος του αντιπάλου δε σκιάζει τον «Δικέφαλο», αφού έχει μια σπάνια ικανότητα να προσαρμόζεται κι ενίοτε να ταυτίζεται με τη δυναμική του εκάστοτε αντιπάλου. Κι αυτό συμβαίνει και όταν αυτός είναι πιο ισχυρός αλλά κι όταν αυτός είναι πιο αδύναμος.
Με την αμφισβήτηση προς όλους να χτυπάει ...κόκκινο, ο ΠΑΟΚ έκανε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο της σεζόν του, σύμφωνα με τον προπονητή του. Ποιες ήταν οι διαφορές σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες αναμετρήσεις; Η ψυχολογία πρώτα απ' όλα. Η ανάγκη για το αποτέλεσμα φάνταζε μεγαλύτερη από ποτέ φέτος. Η αίσθηση πως όλοι κρίνονται αυστηρότατα πλέον, γεγονός που έδειξε να επηρεάζει θετικά και τη συγκέντρωση των πρωταγωνιστών. Αναμφίβολα το μέγεθος του αντιπάλου. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, η σταθερότητα της μεσαίας γραμμής εμπνέοντας τους πάντες να μένουν ψηλά στο γήπεδο, να πιέζουν τους Ιρλανδούς από τα πρώτα μέτρα έξω από την περιοχή του, η ευέλικτη επιθετική γραμμή κι η αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα.
Ηταν ένα αποτέλεσμα ουσίας με κληρονομιά σ' επίπεδο ψυχολογίας και ηρεμίας τουλάχιστον μέχρι αύριο και τον αγώνα στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα. Δίχως να έχουμε εικόνα από την τελευταία προπόνηση του Σαββάτου και την οριστική διαθεσιμότητα των τραυματιών κρατάμε στο μυαλό μας τα λόγια του κ. Μπόλονι, σύμφωνα με τα οποία: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Δε θα μπορούσα να κάνω κάτι που να μην επιβραβεύει τη διάθεση και την απόδοση των παικτών που αγωνίστηκαν στο Δουβλίνο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως κρίνονται σε κάθε αγώνα», κουβέντες ειπωμένες από τον Ρουμάνο τεχνικό στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης στη nova, πριν από την προπόνηση της Παρασκευής. Ηταν η πρώτη φορά που τον είδαμε ήρεμο μετά από αρκετό καιρό.
Με τα λόγια του έστειλε ένα μήνυμα επιβράβευσης και προειδοποίησης ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση. Αν αυτό ελήφθη ή όχι θα φανεί ...άμεσα. Συζητιέται πολύ κι από πολλούς πως ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές που συγκεντρώνουν τις υποψίες για διαφωνία απόψεων με τον προπονητή τους οδεύουν προς τον έξοδο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος της πιθανής τους αποχώρησης. Πέρα από τις εσωτερικές ισορροπίες προβάλλεται ως επιχείρημα κι η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού για το αγωνιστικό. Εφόσον κρίνουν οι αρμόδιοι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια που βρίσκεται σ' εξέλιξη για τη δημιουργία ενός πρωταγωνιστικού συνόλου ας το αποφασίσουν. Θα πρέπει όμως πρώτα να εξηγήσουν δημόσια τη λογική τους πρώτα απ' όλα για να την καταλάβουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, αναφέρομαι στους παραμένοντες.
Από εβδομάδα αναμένεται κι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για τον διορισμό της διοίκησης κι η όποια καθυστέρηση επιτείνει και διογκώνει την αλγεινή εντύπωση αυτής της κωλυσιεργίας. Πολλά θέματα εκκρεμούν και χρίζουν άμεσης λύσης τόσο για ουσιαστικούς λόγους αλλά και για τις εντυπώσεις. Πάντως μόνο θετικά σχόλια προκάλεσε η είδηση περί συμφωνίας με αεροπορική εταιρεία για τις μετακινήσεις της ομάδας με συγκεκριμένο αεροσκάφος σε μόνιμη βάση το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις ανάγκες της ακόμη και σ' επίπεδο εμφάνισης. Δίχως μάλιστα επιπλέον κόστος από αυτό που πλήρωνε ο ΠΑΟΚ για τις έως τώρα μετακινήσεις του.
Καλή δύναμη σε όλους...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: