Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ας μιλήσουμε για τον Πρόμπιερζ…!!

Πρόμπιερζ, λοιπόν. Μίχαλ Πρόμπιερζ. Ο 39χρονος Πολωνός τεχνικός τον οποίο γνωρίσαμε από τις αναμετρήσεις του Άρη με τη Γιαγκελόνια, καλείται να βγάλει το «κάρο από τη λάσπη» και να το επαναφέρει σε τροχιά στόχων.
Ας μιλήσουμε για τον Πρόμπιερζ…
Γράφει ο Παντελής Ζουμπούλης...
Υποθέτουμε ότι στο πρώτο άκουσμα του ονόματος του νέου προπονητή του ΑΡΗ, ο κόσμος δεν ενθουσιάστηκε. Λογικό είναι. Κάποιοι πιθανόν να μην τον θυμούνται καν. Δεν διαθέτει «βαρύ» βιογραφικό ο Πολωνός, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός εκτός Πολωνίας, αυτό είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι έχει μπόλικο ρίσκο η επιλογή που έκανε η διοίκηση του ΑΡΗ. Φέρνει έναν προπονητή που δεν έχει παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, ούτε το «ειδικό βάρος» για ένα δύσκολο «καράβι» όπως ο ΑΡΗΣ. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, οφείλουμε όλοι να είμαστε ρεαλιστές. Να σκεφτούμε σε τι περιβάλλον κινούμαστε και να λάβουμε υπόψη τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Και δεν είναι ευοίωνες. Τα πράγματα «σφίξανε». Δεν μπορούσε η διοίκηση να ρισκάρει να ξεχειλώσει περισσότερο το μπάτζετ, γιατί ήδη έκανε μία υπέρβαση με τους τέσσερις «Βολιώτες». Και πάλι όμως είχε την πρόθεση να κάνει μία «ελεγχόμενη υπέρβαση» προκειμένου να φέρει έναν προπονητή πιο… «ελκυστικό», αλλά βρήκε κλειστές πόρτες. Όχι επειδή δεν ήθελαν να έρθουν στον ΑΡΗ, αλλά γιατί φοβούνται να έρθουν στην Ελλάδα να δουλέψουν με όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ειδικά τα τελευταία 24άωρα. Συνεπώς, όποια επιλογή κι αν έκανε η διοίκηση θα είχε ρίσκο. Τα… κουκιά της ήταν μετρημένα και η χρονική συγκυρία πολύ δύσκολη.
Το σημαντικότερο «παράσημο» του Πρόμπιερζ είναι ότι ψηφίστηκε καλύτερος προπονητής της Πολωνίας το 2010. Κάτι δείχνει αυτό. Από την άλλη, θυμόμαστε όλοι πόσο δυσκολεύτηκε ο ΑΡΗΣ για να αποκλείσει τη Γιαγκελόνια πριν δύο χρόνια. Εφτυσε αίμα στο «Κλ. Βικελίδης» για να προκριθεί με τα δύο γκολ του Τσέζαρεκ (2-2). Η Πολωνική ομάδα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στον επαναληπτικό της Θεσσαλονίκης. Καλογυμνασμένη ομάδα, πειθαρχημένη, με πλάνο, με παίκτες που έβγαζαν πάθος κα πείσμα και είχαν πολλά τρεξίματα. Εχει τη φήμη του προπονητή που δουλεύει πολύ πάνω στην τακτική και ότι όλα γι’ αυτόν ξεκινάνε από την πειθαρχία. Λένε, ακόμη, ότι είναι λιγάκι… τρελός, με την καλή έννοια.
Τα στοιχεία αυτά μας υποχρεώνουν, αν μη τι άλλο, να δώσουμε στον Πρόμπιερζ το περιθώριο να δουλέψει με την ομάδα. Εχει σημασία η κοινωνία τον ΑΡΗ να τον υποδεχτεί με θετική σκέψη και όχι με αρνητισμό. Να του δείξει εμπιστοσύνη και να τον κάνει να αισθανθεί άνετα ώστε να δουλέψει με ηρεμία. Εχει σημασία να νιώσει αποδεκτός από την πρώτη στιγμή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αγχωθεί περισσότερο κι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν. Το ξέρει και ο ίδιος ότι θα κριθεί από το αν στο τέλος ο ΑΡΗΣ πετύχει ή όχι τους στόχους του και από αυτό θα κριθεί και η επιλογή της διοίκησης να τον φέρει. Γι’ αυτό λοιπόν, ας μην βιαστούμε να κάνουμε κρίσεις. Οι εποχές είναι δύσκολες, βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και έρχονται δυσκολότερες μέρες. Να είμαστε ρεαλιστές και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της εποχής. Αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε σιγά σιγά. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κανείς μας…
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: