Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αφού ήταν τόσο παικταράς, γιατί δεν τον ήθελε στη Λίβερπουλ;

Απίστευτα εγκώμια διαβάζουμε σήμερα από τον Ράφα Μπενίτεθ για τον Σεμπάστιαν Λέτο. Αλλά δεν μας εξηγεί ο Ισπανός τεχνικός από τη στιγμή που θεωρούσε τόσο παικταρά τον Λέτο γιατί δεν τον αξιοποίησε στη Λίβερπουλ;
Αφού ήταν τόσο παικταράς, γιατί δεν τον ήθελε στη Λίβερπουλ;
Ο Ισπανός τεχνικός αρκέστηκε να πει ότι ήταν θέμα νομοθεσίας που έφυγε ο άσος του Παναθηναϊκού από τη Λίβερπουλ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Λέτο δεν πήρε τις ευκαιρίες στην αγγλική ομάδα και δόθηκε δανεικός παρότι ήταν εισήγηση του ίδιου του Μπενίτεθ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μπενίτεθ στην "Εξέδρα":
Ποια είναι η άποψή σας για τον Σεμπάστιαν Λέτο ως ποδοσφαιριστή; Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του που ξεχωρίζεται;
"Εκείνο που μας έκανε εντύπωση όταν αγωνιζόταν στην Λίβερπουλ ήταν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με τεράστιες δυνατότητες. Ήταν αρκετά γρήγορος, ιδιαίτερα ικανός στο ένας εναντίον ενός, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και εξαιρετικό σουτ. Πάνω απ΄όλα, όμως, αξίζει να τονιστεί η ικανότητά του να δημιουργεί προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Έχει εκπληκτική αίσθηση του παιχνιδιού, είναι τόσο διορατικός που μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα εκεί που δεν το περιμένει κανείς".
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να τον επιλέξετε για τη Λίβερπουλ;
"Εκτός από όσα προανέφερα, σκεφτήκαμε ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί, και μάλιστα πολύ. Πόσο μάλλον σε ένα πρωτάθλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Τόσο η φυσική κατάστασή του όσο και η τεχνική, μας έδειχναν ότι είχε ενδιαφέρον η περίπτωσή του. Ήταν για μας μία επένδυση για το μέλλον".
Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει στη Λίβερπουλ;
"Αυτό ήταν κάτι που δεν εξαρτιόταν από εμάς. Εξάλλου είχε αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια και μάλιστα τα πήγε πολύ καλά. Το κυριότερο πρόβλημα αφορούσε την άδεια εργασίας του και το νομικό καθεστώς που υπάρχει στην Αγγλία. Θα λέγαμε πως, αφού δεν του χορηγήθηκε τους πρώτους μήνες, δεν υπήρχε άλλη λύση από το να τον πουλήσουμε στο εξωτερικό. Ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει και αναγκαστικά έπρεπε να δεχθούμε την απόφαση. Αυτό ήταν όλο".
Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι φέτος αγωνίζεται ως επιθετικός και έχει πετύχει οκτώ γκολ σε έξι αγώνες;
"Ο Λέτο έχει την ποιότητα να διεμβολίζει την αντίπαλη άμυνα. Διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό σουτ, όσα δηλαδή κύρια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας επιθετικός. Φαινόταν ότι μπορεί να σκοράρει. Έχει την αίσθηση του γκολ και η αλήθεια είναι ότι δεν με εκπλήσσει καθόλου που το ακούω. Χαίρομαι πολύ γι΄ αυτόν και νιώθω υπερήφανος. Πραγματικά τον συγχαίρω".
Πιστεύετε πως μπορεί να αγωνιστεί σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;
"Αυτό θα ήταν μία προσωπική του απόφαση. Πιστεύω πως θα του δοθεί η ευκαιρία, επειδή έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες. Το τι θα αποφασίσει όμως είναι αμιγώς δική του επιλογή".
Είχατε προτείνει να μπει ως ειδικός όρος στο συμβόλαιό του, σε περίπτωση μεταπώλησής του, η Λίβερπουλ να πάρει το 45%. Τόσο πολύ πιστεύετε στο ταλέντο του;
"Γνωρίζαμε ότι θα εξελισσόταν ποδοσφαιρικά και απλά θέλαμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα της Λίβερπουλ. Αυτή ήταν η υποχρέωσή μας και αυτό κάναμε".
Θα τον επιλέγατε για την επόμενη ομάδα σας;
"Κάτι τέτοιο πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι θέμα δυνατοτήτων και επιλογών... Συνήθως λαμβάνεις υπόψη το σύλλογο, το ρόστερ που διαθέτεις, τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε αυτή τη θέση... Θεωρώ όμως πως όχι μόνο εγώ, αλλά οποιοσδήποτε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του έναν ποδοσφαιριστή με τις ικανότητες του Σεμπάστιαν".
Στην Ελλάδα λένε πως ένας προπονητής μπορεί να αλλάξει έναν ποδοσφαιριστή. Θεωρείτε πως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει βρει τον τρόπο να μεταμορφώσει τον Λέτο;
"Η αλήθεια είναι πως οι προπονητές πάντα προσπαθούμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα με τους παίκτες μας. Ίσως οφείλεται σε αυτό. Άλλωστε, γνωρίζοντας τον Λέτο, δεν μου προκαλεί εντύπωση".
Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για το ελληνικό πρωτάθλημα; Θα σκεφτόσασταν να έρθετε σε μία ελληνική ομάδα;
"Για να είμαι ειλικρινής, τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρόλο που λέγονται και ακούγονται πολλά πράγματα, εξακολουθώ να μελετώ τις προοπτικές που μου παρουσιάζονται για το μέλλον. Είμαι επαγγελματίας, ζω από αυτό και δεν απορρίπτω καμία πρόταση εάν πρώτα δεν αξιολογήσω όλες τις πτυχές της. Βέβαια, δεν το έχω κρύψει ποτέ, πως η προτεραιότητά μου είναι να εργαστώ και πάλι σε μία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: