Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ!!

Διδακτική για τον ΠΑΟΚ η... περιπέτεια που έζησε την Τρίτη στη Νιόν της Ελβετίας. Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει πώς ο "Δικέφαλος" μπορεί να βγει κερδισμένος από την τριετή επιτήρηση της UEFA.


Το ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ
Καμιά φορά χρειάζεται να ανατρέχεις στο παρελθόν προκειμένου να εξηγήσεις πράγματα που συμβαίνουν στο σήμερα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και της περιπέτειας που βίωσε με την απολογία του στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA και την ποινή του μονοετούς αποκλεισμού του από την Ευρώπη με αναστολή.
Αν πάμε πίσω στις 25 Γενάρη του 2011 θα πέσουμε πάνω σε μία δήλωση του τότε υπευθύνου οικονομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ανθρώπου που "έτρεχε" την υπόθεση της αδειοδότησης την περσινή σεζόν, του Ανδρέα Μανδρίνου.
Ο κ. Μανδρίνος, λοιπόν, είχε κάνει μία γραπτή δήλωση στο olaPAOK.gr με αφορμή το γεγονός ότι είχε "παγώσει" το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αράβων και υπήρχε ένας έντονος προβληματισμός για τα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σ' αυτή μεταξύ άλλων είχε τονίσει: "Το λάθος του καλοκαιριού στον προγραμματισμό του αγωνιστικού μπάτζετ, με μεγάλη υπέρβαση και χωρίς να υπολογιστούν τα μειωμένα, λόγω κρίσης, έσοδα, μπορεί να έφερε την ανεπανάληπτη ευρωπαϊκή πορεία και μέσω αυτής την εξαργύρωση της υπέρβασης, με τη συμμετοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στους ισχυρούς των ευρωπαϊκών κληρώσεων, αλλά δημιούργησε και πρόβλημα ρευστότητας. Πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον με αγωνιστικές θυσίες και μάλιστα με τέτοιες που θα τονώσουν τη ρευστότητα της εταιρείας, που έχει πληγεί, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες στην παρούσα στιγμή.
Είναι ζωτικό για την ομάδα να διατηρήσει την αξιοπιστία της που κέρδισε με πολύ κόπο τα τελευταία 3,5 χρόνια, μη μετακυλώντας το πρόβλημα στο καλοκαίρι που μπορεί να είναι πολύ αργά, αλλά δίνοντας λύση άμεσα...".
Ένα χρόνο πριν, ο κ. Μανδρίνος μιλούσε για το "πρόβλημα ρευστότητας" και την ανάγκη να γίνουν "αγωνιστικές θυσίες", με απλά λόγια πωλήσεις παικτών και αποδεσμεύσεις, που θα έφερναν χρήματα στα ταμεία του ΠΑΟΚ και θα έριχναν κατά πολύ το μπάτζετ. Προφανώς, λόγω της ενασχόλησής του με το "κεφάλαιο αδειοδότηση" και των επαφών του με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, είχε πάρει τα μηνύματα από την UEFA.
Κάτι ανάλογο ίσχυε φυσικά και για τον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος από τότε "ψαχνόταν" για την πώληση του Βιεϊρίνια (εξ ου και οι προτάσεις από ρωσικές και ουκρανικές ομάδες τις οποίες απέρριπτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, αλλά και την αγγλική Μπλάκμπερν στην οποία δεν είχε αντίρρηση). Λίγο οι αντιδράσεις του κόσμου, λίγο το μπέρδεμα που προκάλεσε η εμπλοκή Φλωρίδη στο διοικητικό τοπίο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και λίγο η ελληνική λογική του "θα την βρούμε την άκρη στο τέλος, ακόμη και αν είμαστε λίγο έξω στον προϋπολογισμό μας", έφεραν τον ΠΑΟΚ στο σημείο που βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (10/1).
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που έφθασε μέσα στις γιορτές η κλήση από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA-με τον εισηγητή της να προτείνει αποβολή του ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του φετινού Europa League και αποκλεισμό από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διογάνωση για τα επόμενα τρία χρόνια-ο μηχανισμός του ΠΑΟΚ αντέδρασε σωστά. Έκανε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει (πώληση Βιεϊρίνια, αποδεσμεύσεις τεσσάρων παικτών) χωρίς να υπολογίσει το αγωνιστικό κόστος και τις αντιδράσεις του κόσμου και τις επαφές που χρειαζόταν (οι πληροφορίες μιλούν για σύντομης διάρκειας συνάντηση του Ζαγοράκη με τον Πλατινί στο περιθώριο της εκδίκασης στην Πειθαρχική της UEFA). Έπρεπε, όμως, να φτάσει στο χείλος του γκρεμού για να συνέλθει. Να υποστεί ηλεκτροσόκ για να καταλάβει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην UEFA για τον ΠΑΟΚ.
Η επιτήρηση φέρνει ξεκάθαρο πλάνο!
Μέσα, όμως, από αυτή την περιπέτεια ο ΠΑΟΚ θα βγει ωφελημένος. Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία τον αναγκάζουν να ακολουθήσει ένα ξεκάθαρο πλάνο με στόχο τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εργαζομένους (ποδοσφαιριστές, μέλη προπονητικού τιμ κ.α.). Αυτές φθάνουν περίπου στα 9 εκ. ευρώ και θα πάρουν την... κατιούσα με την πώληση Βιεϊρίνια, την αποδέσμευση Κοντρέρας, Αρίας, Σπαντάσιο και Λεονάρντο και τη ρύθμιση των οφειλών που προκύπτουν από συμβόλαια παικτών με την εφορία μέχρι τέλη Γενάρη. Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ περιμένουν καθαρογραμμένη την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFΑ για να διαπιστώσουν αν χρειάζεται να κάνουν κάτι επιπλέον προκειμένου να είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις του financial fair play.
Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ γνωρίζει πλέον τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να προχωρήσει από 'δω και στο εξής και προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα βγει ωφελημένος από αυτή τη διαδικασία. Κι αυτό γιατί, πλέον, θα γίνουν πράξη σκέψεις και κινήσεις που όλοι αναγνώριζαν ότι πρέπει να γίνουν, ποτέ όμως, λόγω της... ελληνικής νοοτροπίας του "πάρε μία μεταγραφή ακόμη και θα την βρούμε την άκρη με την ΕΠΟ" δεν γινόταν. Ποιες είναι αυτές; Η προώθηση παικτών από τις Ακαδημίες στις οποίες η διοίκηση Ζαγοράκη έχει επενδύσει ουκ ολίγα λεφτά και η αναζήτηση παικτών με χαμηλό κόστος που μέσω του ΠΑΟΚ θα εξελιχθούν και θα ανεβάσουν την... χρηματιστηριακή αξία τους. Το παράδειγμα Βιεϊρίνια είναι ακόμη πολύ νωπό.
Αν η οικογένεια του ΠΑΟΚ θέλει κάτι διαφορετικό και πιο... άνετο από οικονομικής πλευράς, ας βάλει μπρος την ιστορία "νέο γήπεδο" μέσω της οποίας μπορεί να προσελκύσει και μεγάλο επενδυτή. Μέχρι τότε ας ψάξει τις λύσεις μέσα από τα σπλάχνα του.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: