Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τέλος παράτασης. Αρχίζουν τα πέναλτι

Kαι τώρα, με τον ΠΑΟΚ ήρθε στην επιφάνεια ο «κίνδυνος» του financial fair play. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Τέλος παράτασης. Αρχίζουν τα πέναλτι

Μέχρι τώρα, στα μυαλά κάποιων παραγόντων ο έλεγχος του ffp και οι ποινές που θα μπορούσε να επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ στον σύλλογο που δεν είχε συμμορφωθεί, λειτουργούσε κάπως σαν μακρινή απειλή. Ενας «μπαμπούλας», όπως των παιδιών που δεν τρώνε το φαΐ τους. Μπορεί, τα παιδιά, να μην τον βλέπουν ποτέ αυτόν τον «μπαμπούλα» και να τρώνε το φαγητό που δεν τους αρέσει, αλλά με τους παράγοντες των ομάδων –ιδιαίτερα των ελληνικών- τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μετά το προηγούμενο του ΠΑΟΚ, που είδε ότι ο «μπαμπούλας» είναι πραγματικός και τη γλίτωσε την τελευταία στιγμή, όλοι θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν.
Κάποιοι παράγοντες πίστευαν, ότι θα αρκούσε η αναφορά στην οικονομική κρίση και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας για να συγκινηθεί η ΟΥΕΦΑ και να πει «δεν πειράζει παιδιά που δεν ξέρετε να διοικήσετε τις ομάδες σας και να διαχειριστείτε τα χρήματα. Συνεχίστε να φεσώνετε τον κόσμο. Σας καταλαβαίνουμε και σας δίνουμε όση διορία θέλετε, τώρα που είστε και σε κρίση». Και η ΟΥΕΦΑ, αυτό, θα το πει. Αλλά θα συμπληρώσει «στα ευρωπαϊκά κύπελλα, όμως, σας απαγορεύουμε να πάρετε μέρος. Και επειδή χρωστάτε πολλά σε παίκτες και προπονητές, κάντε μας τη χάρη να περάσετε και από το ταμείο να πληρώσετε ένα πρόστιμο 300 χιλιάδες ευρώ. Σας ευχαριστούμε που πετάξατε μαζί μας και θα χαρούμε να σας ξαναδούμε στις πτήσεις μας, όταν θα μάθετε ότι δεν μπορείτε να ταξιδεύετε δωρεάν».
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πουλήσει τον Βιεϊρίνια την τελευταία στιγμή και να αποδείξει στην ΟΥΕΦΑ ότι η προσπάθεια που κάνει για να εξαλείψει τα χρέη του, είναι πραγματική και όχι στα λόγια. Δεν σώθηκε, όμως. Απλά κέρδισε χρόνο μέχρι το καλοκαίρι που θα ελεγχθεί εκ νέου. Αν τότε δεν επιβεβαιωθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείματος, θα ισχύσει η ποινή του αποκλεισμού ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που θα συνοδεύεται από πρόστιμο.
Αυτό σημαIνει ότι δεν μπορούν να εφησυχάσουν στον ΠΑΟΚ αφού ο κίνδυνος παραμονεύει. Και ελπίζω να άρχισαν να ανησυχούν άλλοι που τόσο καιρό, για την ακρίβεια δύο χρόνια, δεν πήραν τοις μετρητοίς τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ και πίστεψαν ότι όταν θα ερχόταν η ώρα, θα «βοηθούσε και η ΕΠΟ» και θα ξεπερνούσαν τον σκόπελο.Αλλά ο σκόπελος βγήκε παγόβουνο.
Φταίνε «όλοι»;
Aπό την εποχή του πρώτου σχεδίου της ΟΥΕΦΑ για να μπει μία τάξη στη διοικητική μορφή και την οικονομική συμπεριφορά των ομάδων, του licensing project (σχεδίου αδειοδότησης), οι ελληνικές ομάδες επέδειξαν μία αδιαφορία για να μην πω περιφρόνηση. Μία στάση που, εν πολλοίς, ήταν η «φυσική» συμπεριφορά των Ελλήνων ποδοσφαιροπαραγόντων που είχαν συνηθίσει την ατιμωρησία και ερμήνευαν ως «διοικητική ικανότητα» τη διαρκή αποφυγή τήρησης των νόμων και των κανονισμών.
Η συμπεριφορά αυτή είναι γνώρισμα των παραγόντων όλων των πτυχών του ελληνικού δημόσιου βίου. Ή τουλάχιστον ήταν, μέχρι η οικονομική κρίση να αποκαλυφθεί πλήρως. Ακόμη και η ΕΠΟ, της οποίας οι παράγοντες υποτίθεται ότι έβλεπαν τις αδυναμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου και πάσχιζαν (μέσα στον βαθύ τους ύπνο) να διορθώσουν, είχε καταλαβει πως με το ffp η κατάσταση δυσκόλευε αλλά δεν μπορούσε πέραν μίας -τυπικής και επιβεβλημένης- προσπάθειας ενημέρωσης των ομάδων να κάνει κάτι παραπάνω. Και δεν μπορούσε, γιατί θα ήταν σαν να λειτουργούσε σαν υπεύθυνη ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Η δική μας ΕΠΟ, που είναι της ιδίας κοπής με τους Ελληνες ποδοσφαιροπαράγοντες, δεν ξεπέφτει σε τέτοιο επίπεδο. Ακουγα προχθές τον εκτελεστικό διευθυντή του Αρη, τον κ. Κόντη, να μιλά στον Βασίλη Σαμπράκο και να ισχυρίζεται ότι για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, φταίνε όλοι. Και έτσι είναι, αλλά έχουν διαφορετικό μερίδιο ευθύνης. Ας πούμε, δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που ο Αρης έφτασε να έχει 36 ποδοσφαιριστές στο ρόστερ και να μην έχει να τους πληρώσει.
Και τώρα,τι κάνουμε;
Ούτε φταίνε οι φίλαθλοι ή οι διαιτητές που ο Αρης, επί Κούπερ, πήγαινε να παίξει στην Ευρώπη και δεν είχε ποδοσφαιριστές να συμπληρώσει 25άδα. Ούτε φταίει η πολιτεία που στον Αρη, διακρίνονται στις αποτυχημένες μεταγραφές και επιλογές προπονητών. Το οικονομικό πλάνο της χρονιάς στις ομάδες, άνθρωποι σαν τον κ. Κόντη το καθορίζουν. Μόνο που οι παράγοντες στην Ελλάδα, είναι τσακωμένοι και με την πραγματικότητα και με την επιχειρηματικότητα και με την οργανωμένη διοίκηση. Είναι δεδομένο ότι η ΟΥΕΦΑ δεν θα προβληματιστεί καθόλου αν χρειαστεί να τιμωρήσει κάποια ελληνική ομάδα με αποκλεισμό. Οσοι υπολογίζουν σε κάποια «βοήθεια» από ελληνικό χέρι στην ΟΥΕΦΑ, ας το ξεχάσουν. Σε τέτοιες συνθήκες σε «βοηθούν» όταν αποδεικνύεις ότι προσπαθείς να αλλάξεις. Εδώ, ακόμη, δεν έχει γίνει φανερό αν θέλουμε, οπότε...
Πηγή: Sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: