Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τόσο μπορούν...!

Ο Παναθηναϊκός για όγδοο σερί ματς ήταν σκιά του ...αρχικού θαύματος, με παίκτες του μοιάζουν "λίγοι" για να κερδίζουν Κυριακή-Τετάρτη. Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου.


Τόσο μπορούν...
Αν κέρδιζε ο Παναθηναϊκός με αυτό το ρόστερ Πρωτάθλημα και Κύπελλο θα ήταν μια ιστορία για την επόμενη έκδοση του "Μπλεκ" ή του "Ερικ Καστέλ" κι όχι για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ότι δεν κυνηγάει πλέον τίποτα άλλο παρά μόνο ένα στόχο είναι υπέρβαση, ειδικότερα όταν αυτή είναι το Πρωτάθλημα που μπορεί και να τον σώσει.
Ο Παναθηναϊκός ψάχνει πλέον λεφτά για να σωθεί κι όχι Κύπελλα Ελλάδος. Κι όμως, αυτός που έχασε ήταν ο πιο βατός στόχος κι αν δεν καταφέρει να καπαρώσει τη μεγάλη κούπα, ο συγκεκριμένος αποκλεισμός θα είναι και ο πιο οδυνηρός. Και δεν αποκλείεται αν συνεχίσει έτσι σύντομα να του προκαλέσει κι άλλες αναταράξεις.
Το ποδόσφαιρο όμως, είναι τόσο ρευστό που μπορεί να τον βοηθήσει κιόλας. Διότι με τόσο λίγους παίκτες, ποιοτικά και ποσοτικά, είναι αδύνατον να κερδίζεις Κυριακή-Τετάρτη ακόμα και Κέρκυρες/Πανιώνιους. Τραυματίζεται ένας (Μπουμσόνγκ) κι έρχονται τα πάνω κάτω. Σέρνεται στα δύο τελευταία ματς ο Λέτο και δεν υπάρχει Παναθηναϊκός επιθετικά.
Μετά την Κέρκυρα, του πήρε την κατοχή μπάλας και ο αποδυναμωμένος Πανιώνιος. Αν δεν είναι αυτό ένδειξη «ξεφουσκώματος» τότε τι είναι; Ο Παναθηναϊκός έχει ψηλά τον πήχη λόγω της θέσης του στον βαθμολογικό πίνακα. Μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη όμως, δεν έχει κάνει ούτε ένα ματς σαν αυτά των πρώτων αγωνιστικών. Να τα πάρουμε ένα ένα; Ολυμπιακός εκτός, ΟΦΗ εντός, Άρης εκτός, Πανιώνιος εκτός, Αστέρας Τρίπολης εντός, Παναιτωλικός εκτός, Κέρκυρα εντός, Πανιώνιος εκτός. Από τα οκτώ παιχνίδια, ούτε σε ένα δεν ήταν αληθινός κυρίαρχος, δεν είχε εικόνα ξεκάθαρου νικητή, δεν «χάζεψε» τον αντίπαλο με το passing game όπως στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, βέβαια, τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Τα περισσότερα ΜΜΕ από συνήθεια αποθεώνουν πάντα αυτόν που είναι από πάνω και η κριτική είναι σπάνια. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός και στα 8 ματς που έδωσε δεν ήταν εμφανώς καλύτερος του αντιπάλου του.
Από την άλλη βέβαια, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα κι αυτό: Και σε... ποιον να κάνεις κριτική; Μήπως παίζει κανείς λιγότερο απ' όσο μπορεί; Μήπως ο προπονητής κατεβάζει λάθος συνθέσεις;
Η αλήθεια είναι ότι τα πόδια του φετινού Παναθηναϊκού έχουν βγει έξω από το δικό του πάπλωμα. Με τερματοφύλακα έναν 17χρονο ή τον «τελειωμένο» τέτοιο καιρό πέρυσι Καρνέζη, τον Μπιάρσμιρ με τον Κατσουράνη στόπερ, τον Μαυρία βασικό σε δύο ματς, τον Κλέιτον που τρία χρόνια τώρα υπήρχε στην ομάδα μόνο ως συμβόλαιο, τον Ζέκα που πριν ένα χρόνο έπαιζε στη Γ' Εθνική Πορτογαλίας, τον Λέτο σέντερ φορ και ενίοτε τον Τοτσέ που κάνει τον επιτάφιο να μοιάζει ότι κινείται σε fast forward, τον ξεχασμένο από την ποδοσφαιρική Ευρώπη Κουίνσι, μπακ τους Μαρίνο-Σπυρόπουλο-Βύντρα, είναι ένα θαύμα ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εδώ.
Ο αποκλεισμός του στο Κύπελλο οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Είναι μια ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων, εγκαταλελειμμένη από τους μετόχους, που την «μεγαλοποιεί» ακόμα περισσότερο το αντίπαλο δέος με τις ανεπανάληπτες γραφικότητες της. Κι έχει δίκιο ο Αλέφαντος όταν λέει ότι αν ο Ολυμπιακός χάσει αυτό το πρωτάθλημα θα πρόκειται για το κάζο του αιώνα. Η γραμμή στο ποδόσφαιρο είναι λεπτή: Παίρνει το Πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός και διαλύει τον Ολυμπιακό. Παίρνει το Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και παραμένει διαλυμένος ο Παναθηναϊκός. Ωραίο είναι και το Κύπελλο, αλλά πολύ περισσότερο για όλους τους άλλους... Συμφωνείτε, δεν συμφωνείτε, όσο κυνικό κι αν φαίνεται, τούτη είναι η τάση της εποχής: Οι τίτλοι που μετράνε πλέον για αυτούς έχουν από κάτω την επιγραφή: «Show me the money».
 

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: