Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ξεμένει από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η Ελλάδα!!

Το Μνημόνιο "χτυπάει" και την υγεία. Στην …εντατική βρίσκεται μαζί με το ΕΣΥ και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Ξεμένει από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η Ελλάδα!
Ασθενοφόρα για …απόσυρση με 600.000 χλμ. μεταφέρουν ασθενείς σε όλη την Ελλάδα ενώ κάποια άλλα παραμένουν εδώ και μήνες παρκαρισμένα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης χρημάτων για ανταλλακτικά.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική εξαιτίας της ελλείψεως γιατρών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και δεν ανανεώνονται.
Σε μια περίοδο που όλοι οι πολίτες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και στην ανέχεια και έχουν στραφεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ένας φορέας με τεράστια κοινωνική προσφορά απειλείται άμεσα να σταματήσει να παράσχει τις υπηρεσίες του στους Έλληνες πολίτες. Οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα διεκδικώντας δεδουλευμένα από το 2010.
Έχουν μάλιστα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας. διεκδικώντας νυχτερινά, αργίες και Σαββατοκύριακα που ποτέ δεν πληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και στην επίσημη ανακοίνωσή τους "βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μειώσουμε το ποσοστό ασφαλείας στο 33%, ασκώντας το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας για τις εκτός έδρας μετακινήσεις μας από τον Μάρτιο του 2010 και για την εργασία μας κατά τις νυχτερινές ώρες και αργίες από τον Σεπτέμβριο του 2011".
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν, πάντως στο protothema.gr, ότι η εκταμίευση περίπου 2 εκατ. ευρώ που αναλογεί στις υπερωρίες των εργαζομένων έχει ήδη εγκριθεί, ωστόσο "κόλλησε" στις …χριστουγεννιάτικες άδειες αρμόδιων στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι υπογραφές των οποίων είναι απαραίτητες.
Κατά την ίδια πληροφόρηση, το ζήτημα θα λυθεί με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά, δε, τα εκτός έδρας, αυτήν την περίοδο καταβάλλονται οι αμοιβές που αναλογούν στο δίμηνο Απριλίου – Μαϊου 2011.
Αυτή τη στιγμή λόγω της επίσχεσης στη Θεσσαλονίκη από τα 24 ασθενοφόρα διαθέσιμα είναι τα οχτώ, στην Αττική από τα 75 τα 30, στη Λάρισα και τα Γιάννενα από τα 6 διαθέσιμα είναι τα 3 ενώ το ίδιο ισχύει και στο Ηράκλειο. Στη δε Λαμία είναι διαθέσιμα μόλις δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ…
Ασθενοφόρα για απόσυρση
Ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι πεπαλαιωμένος. Κυκλοφορούν ασθενοφόρα με 600.000 χλμ., γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των διασωστών. Η τεχνική υπηρεσία του ΕΚΑΒ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα λόγω παλαιότητας των οχημάτων.
Οι εργαζόμενοι μέσω των εκπροσώπων τους έχουν ήδη ενημερώσει την Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι μετά την περικοπή των μισθών κατά 40% είναι αδύνατο να χρηματοδοτούν οι ίδιοι το κράτος πληρώνοντας από την τσέπη τους τα έξοδα για διακομιδές ασθενών από τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία της επαρχίας προς το κέντρο.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: