Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αυτά που είδαμε και αυτά που περιμένουμε!!

Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου δεν επεφύλαξε εκπλήξεις, αφού ο Ολυμπιακός -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- γλύτωσε το "μπούρμπουλο" στο ΣΕΦ, με αντίπαλο τον Ηλυσιακό, μόλις στο τελευταίο 2λεπτο! Γράφει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Αυτά που είδαμε και αυτά που περιμένουμε
Η νίκη του Παναθηναϊκού στη Ρόδο ήταν εύκολη και αποτέλεσμα της διαφοράς ποιότητας μεταξύ των αντιπάλων, αλλά και της «ολικής επαναφοράς» του Στράτου Περπέρογλου, το εντυπωσιακό «διπλό» του Ρεθύμνου στη Δράμα απέδειξε ότι η πορεία των Κρητικών δεν είναι συγκυριακή, όπως μάλλον συμβαίνει με τους σημερινούς αντιπάλους τους, ενώ ο Ίκαρος νίκησε εύκολα το Μαρούσι και το «βύθισε» στην απόγνωση του υποβιβασμού.
Με μια πρώτη ματιά, στο «προφίλ» των πρώτων 12 αγωνιστικών, συμπυκνώνονται τα εξής:
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εξαρτούν πλέον την τελική κατάταξή τους στην κανονική περίοδο από το αποτέλεσμα 3 αγώνων: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός, Κολοσσός-Ολυμπιακός και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Έχω την άποψη ότι σε κανένα άλλο ματς οι «αιώνιοι» δεν μπορούν να «στραβοπατήσουν».
Στην «ουρά» μόνον ένα θαύμα μπορεί να σώσει το Μαρούσι. Απέχει 3 νίκες από τον Ίκαρο, 4 από τον Ηλυσιακό και τον ΚΑΟΔ. Δεδομένου του δύσκολου προγράμματος η σωτηρία του δεν περνά μόνον από τις δικές του νίκες στον β΄ γύρο, αλλά και από τις πιθανές αναπάντεχες αποτυχίες των αντιπάλων του ή την πιθανή χρεοκοπία κάποιας εξ αυτών.
Το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη «νοσεί» βαριά πλέον. ΠΑΟΚ και Άρης συνωστίζονται στη μέση της κατάταξης, μακριά από την 5άδα και τις ευρωπαϊκές θέσεις, με τεράστια οικονομικά ανοίγματα και σοβαρές δυσκολίες εξυπηρέτησης των φετινών υποχρεώσεών τους.
Ρέθυμνο και Κολοσσός «κλέβουν» την παράσταση με την εμφάνιση και τις νίκες τους, κυρίως εκτός έδρας, αλλά κυρίως με την σοβαρή οργανωτική δομή και λειτουργία τους. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει συνέχεια στον δεύτερο γύρο.
Με την ολοκλήρωση των 12 αγωνιστικών, νομίζω, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Φραγκιά, προπονητή του Κολοσσού Ρόδου. Τον γνωρίζω από το 1983, όταν ξεκινούσε την καριέρα του σε γυναικεία ομάδα της Αθήνας. Ήταν «άρρωστος» με την προπονητική και το μπάσκετ, αλλά πάντα με διαφορετικό τρόπο, απ τον στυγνό, επαγγελματικό, ψυχοφθόρο, που κάνουν τη δουλειά τους πολλοί συνάδελφοί του. Είχε πάντα ανθρωπιά, θετικό πνεύμα, διασκέδαζε το παιχνίδι και τη δουλειά του….
Πέρασε από ομάδες της Α1 και Α2 κατηγορίας, ποτέ όμως δεν βρήκε το «νόστιμον ήμαρ» μ εξαίρεση μια ικανοποιητική πολυετή καριέρα με τίτλους στην υποβαθμισμένη Κύπρο. Φέτος διερεύνησε ακόμα και το ενδεχόμενο να εργαστεί στην…υποανάπτυκτη μπασκετικά Αυστρία, απ όπου είχε πρόταση, ωστόσο ο Κολοσσός «τράβηξε τον πρώτο αριθμό». Με σωστές επιλογές ξένων και Έλληνες, που σε άλλες ομάδες ήταν απλοί ρολίστες, αλλά στη Ρόδο έχουν πρωτεύοντα ρόλο, ο Φραγκιάς οδηγεί την ομάδα του στη 3η θέση, έχοντας ηττηθεί μόνο από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η αναγνώριση από τον Ομπράντοβιτς απόψε είναι ίσως η μεγαλύτερη δικαίωση για τον 45χρονο τεχνικό.
Ο δεύτερος γύρος πάντως αποτελεί ερωτηματικό για όλους και το αγωνιστικό εν πολλοίς περνά σε δεύτερη μοίρα! Οι «αιώνιοι» ξαναμπαίνουν στο «τρυπάκι» των δύο εβδομαδιαίων αγώνων (μαζί και ο Άρης στο Γιούροκαπ), ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα είναι άθλια και μάλιστα η αποκάλυψη ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα πληρωθούν σε…10 δόσεις αποτελεί «ταφόπλακα», καθώς είναι προφανές ότι η σεζόν θα λήξει χωρίς οι ομάδες να έχουν πληρωθεί όσα τους αναλογούν, την ώρα που οι ξένοι παίκτες φεύγουν από τη χώρα…τρέχοντας και πολλοί Έλληνες –επαγγελματίες αθλητές, υποτίθεται- κάνουν…πρωινή δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν, αυτοί και οι οικογένειές τους. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος θα είναι όλοι στις «επάλξεις».
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: