Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ξένος προπονητής... μόνος ψάχνει!!

Πέρασε μία εβδομάδα από την ποδοσφαιρική τραγωδία στην Αίγυπτο και η πλατεία Ταχρίρ δεν λέει να ησυχάσει. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Ξένος προπονητής... μόνος ψάχνει
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον Ιανουάριο του ’11, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα φλέγεται ξανά αναζητώντας την πραγματική άνοιξη, αφού η αραβική δεν κράτησε πολύ.
Οι διαφορές με την εξέγερση του περασμένου έτους πολλές και τα πλήθη που ζητούν να τερματιστεί η εξουσία των στρατιωτικών απαιτούν παράλληλα δικαίωση των 74 νεκρών του Πορτ Σάιντ. Ο ορίζοντας, όμως, είναι γκρίζος και με τις ταραχές να συνεχίζονται κανείς δεν ξέρει εάν τα όσα συνέβησαν στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση της Αλ Μασρί με την Αλ Αχλί ήταν ξεκάθαρο δείγμα γηπεδικού χουλιγκανισμού, που επέτεινε η εξέγερση κατά του Μουμπάρακ ή το ακριβώς αντίστροφο.
Μέσα σ’ αυτό το ταραγμένο τοπίο, στο οποίο «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», ένας Αμερικανός παλεύει να εγκλιματιστεί, αλλά κυρίως να επιτελέσει την αποστολή που ανέλαβε μόλις πριν από πέντε μήνες. Ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου, ο Μπομπ Μπράντλεϊ, ούτε που φανταζόταν όταν απάντησε θετικά στην πρόταση των επικεφαλής της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ότι φεύγοντας με τη σύζυγό του για το Κάιρο, αντί για εξωτικές περιπέτειες, θα ζούσε σε μια εμπόλεμη ζώνη.
Ο Μπομπ και η Λίντσεϊ Μπράντλεϊ έφτασαν γεμάτοι όνειρα μόλις πριν από έναν μήνα στην Αίγυπτο, όμως πιο δύσκολο ξεκίνημα στη νέα ζωή τους δεν είχαν δει ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους. Ενώ εκείνη τακτοποιεί ακόμα το νέο σπιτικό της, ο σύζυγός της είναι σε απόγνωση. Οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύτηκε και με τους οποίους έκλεισε τη συμφωνία απολύθηκαν, ως εξιλαστήρια θύματα της τραγωδίας, ενώ έξι από τους παίκτες που επέλεξε να φορέσουν το εθνόσημο ανήκουν στην Αλ Αχλί και δύσκολα θα πειστούν να επιστρέψουν στα γήπεδα.
«Ανθρωποι πέθαιναν μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο τερματοφύλακας της ομάδας Σαρίφ Ικράμι για να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. «Τέλειωσε. Ολοι μαζί πήραμε την απόφαση να μην παίξουμε ποδόσφαιρο ποτέ ξανά. Πώς να ξαναμπούμε στο γήπεδο μετά τον θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων;», αναρωτήθηκε ο Ικράμι, αναγκάζοντας τον Μπράντλεϊ, έναν ξένο, να ψάχνει άλλους, ίσως με λιγότερες ικανότητες αλλά και λιγότερα ψυχικά τραύματα για να συμπληρώσει το ρόστερ του.
Ο χρόνος πιέζει, καθώς η χαροκαμένη Αίγυπτος καλείται να κατέβει στις 29 Φεβρουαρίου για να αντιμετωπίσει τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής για τα προκριματικά του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών του 2013. Ομως, ενώ ο αγώνας απαιτεί να είναι ετοιμοπόλεμη, στο Κάιρο αυτήν τη στιγμή γνωρίζουν μονάχα το δεύτερο συνθετικό.
Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, το ποδόσφαιρο καλείται να επουλώσει τις πληγές του ή ακόμα καλύτερα να επουλώσει τις πληγές ενός ολόκληρου λαού. Κάπως έτσι σκέφτεται και ο Μπράντλεϊ και, αντί να τα παρατήσει, όπως πολλοί περίμεναν, δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή του.
«Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος. Οταν συμβαίνει μια τέτοια τραγωδία έχει σημασία οι άνθρωποι να έρθουν κοντά και να μείνουν δυνατοί. Και με τον ρόλο μου ως εθνικός προπονητής, θα δουλέψω για να βοηθήσω αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα, προσπαθώντας να πείσει τους νέους «συμπατριώτες» του ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και το πληγωμένο ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει την πολυπόθητη άνοιξη.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: