Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τιμωρία από UEFA δεν σημαίνει υποβιβασμός!!

Ο Ανδρέας Δημάτος εξηγεί το πώς είναι δυνατόν η ΑΕΚ να τιμωρηθεί από την UEFA, αλλά να διεκδικήσει αδειοδότηση από την ΕΠΟ για το πρωτάθλημα της SuperLeague.
Τιμωρία από UEFA δεν σημαίνει υποβιβασμός!
Η επικρατέστερη εκδοχή, σύμφωνα και με το νομικό επιτελείο της ΑΕΚ, είναι ότι το ισχυρό ενδεχόμενο του τριετούς αποκλεισμού από την UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα σημάνει αυτόματα και υποβιβασμό της Ενωσης στη Β' Εθνική, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της εφαρμογής των ίδιων κριτηρίων αδειοδότησης και από την ΕΠΟ.
«Πώς είναι δυνατόν η ΑΕΚ να τιμωρηθεί με τριετή αποκλεισμό από την UEFA για 21 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τόσο σοβαρές κατηγορίες και μετά από τρεις μήνες να πάει στην ΕΠΟ και να υποβάλλει επαρκή φάκελο για την αδειοδότησή της για τη συμμετοχή στις εγχώριες διοργανώσεις;» είναι το καταλυτικό επιχείρημα...
Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του Sentragoal μπορεί οι δύο υποθέσεις να είναι απόλυτα σχετικές, αλλά για την ΑΕΚ υπάρχει η ελπίδα τουλάχιστον να σώσει την παρτίδα ως προς την Ελλάδα και να μην τιμωρηθεί σε βέβαιο αφανισμό.
Νομικά αυτό στηρίζεται στο ότι η πειθαρχική επιτροπή της UEFA στις 16 Φεβρουαρίου δεν θα εξετάσει το φάκελο της ΑΕΚ για την αδειοδότησή της για την επόμενη χρονιά. Η UEFA έχει καλέσει την ΑΕΚ σε απολογία για τα αμαρτήματα του περσινού της φακέλου βάσει του οποίου πήρε αδειοδότηση για την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν.
Με απλά λόγια, αν η ΑΕΚ τελικά τιμωρηθεί όπως και θεωρείται βέβαιο στη Νιόν με τα τωρινά δεδομένα (εκτός κι αν υπάρξει κάποια άμεση και καταλυτική αντίδραση ολόκληρου του «κιτρινόμαυρου» μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα), θα τιμωρηθεί για τα περσινά, όχι για τα φετινά.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως καταλαβαίνει κανείς ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΑΕΚ δεν θα παραγραφούν με την όποια τιμωρία της, αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν και για να επανέλθει στην Ευρώπη, αλλά και για να συνεχίζει να παίζει στην Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση μία ΑΕΚ που θα εμφανιστεί με κάποιο πειστικό σχέδιο ενώπιον της UEFA, θα δεσμευθεί για προσπάθεια εξόφλησης των χρεών της σε εύλογο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχει αρχίσει τη διευθέτηση των υποχρεώσεών της και θα δείξει εμπράκτως μεταμελημένη, μπορεί να αποφύγει την τριετία, να τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από την Ευρώπη και καλύπτοντας κάποιες από τις μεγάλες υποχρεώσεις της να διεκδικήσει μετά από τρεις μήνες (έχοντας βεβαίως δραστηριοποιηθεί ανάλογα) την εγχώρια αδειοδότηση από την ΕΠΟ.
Αυτό είναι και το ενδιάμεσο, όχι το ιδανικό, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο για την ΑΕΚ. Αν βεβαίως δεν δραστηριοποιηθούν οι μέτοχοί της, ούτε αυτό το σενάριο που σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο δεν πρόκειται να επαληθευτεί. Νομικό κώλυμα για την επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν θα υπάρχει (αν η ΑΕΚ μπορεί να πείσει για βελτίωση της οικονομικής της θέσης τον Μάιο), γιατί η UEFA δεν θα την έχει τιμωρήσει για την επόμενη σεζόν, αλλά για σοβαρές παραβάσεις που αφορούσαν την αδειοδότηση της περιόδου 2011-12.
Και πάλι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή για την ΑΕΚ είναι το ποιοι θα την εκπροσωπήσουν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής στη Νιόν στις 23 Φεβρουαρίου (μπορούν να έχουν στο μυαλό τους την πίεση που άσκησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης στον Θοδωρή Ζαγοράκη να είναι οπωσδήποτε παρών στην απολογία του ΠΑΟΚ), αλλά και το τι θα πουν.
Μέχρι τώρα σε διοικητικό επίπεδο τα όσα έχουν ακουστεί και για πρόσωπα εκπροσώπησης αλλά και για επιχειρήματα του στυλ... «το καλοκαίρι αποχωρούν τα βαριά συμβόλαια και θα πέσει κι άλλο το μπάτζετ» οδηγούν μαθηματικά στην αυτοκτονία.
Οι διεργασίες πάντως στο παρασκήνιο εντείνονται, υπάρχουν άνθρωποι που το παλεύουν και αν υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή συστράτευση των μετόχων και ανάθεση της δύσκολης αποστολής σε σημαντική προσωπικότητα εξοπλισμένη με ειλικρινές και επαρκές πλάνο τύπου ΠΑΟΚ, ελπίδες υπάρχουν.
Για να ανατραπεί βεβαίως η σχεδόν ειλημμένη απόφαση του τριετούς αποκλεισμού, θα χρειαστεί και... πραγματικό χρήμα. Οχι στο μιλητό...
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: