Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Ο Παναθηναϊκός ποντάρει σε ...κουτσά άλογα"!!

Κάθισα να γράψω για το Ολυμπιακός - ΑΕΚ. Είχα κάποια πράγματα στο μυαλό μου, είχα σημειώσει δυο-τρεις άξονες πάνω στους οποίους σκόπευα να κινηθώ, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Γράφει ο Μίλτος ο Νταλικέρης.
"Ο Παναθηναϊκός ποντάρει σε ...κουτσά άλογα"!
Ήταν ο περίφημος φίλος μου, ο Φώτης. Η πιο συχνή μου επαφή από την παλιοπαρέα των έιτις και σίγουρα όχι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ποδοσφαιρόφιλου, παρότι ήθελε να μου μιλήσει για ...ποδόσφαιρο και παρότι στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να εμπλακεί -ευτυχώς ανεπιτυχώς- σε δύο Παέ πρώτης κατηγορίας (πριν από αρκετά χρόνια στον ΠΑΟΚ και πιο πρόσφατα σε μια άλλη που ντράπηκε να μου πει).
«Κολλητέ, δεν ήξερα ότι αύριο παίζει Ολυμπιακός - ΑΕΚ, αλλά πάλι καλά που είμαι άνθρωπος της πιάτσας και ξέρω τους σωστούς ανθρώπους», ξεκίνησε να λέει, λες και χρειάζεται να έχεις σωστές διασυνδέσεις στην κατάλληλη πιάτσα για να ξέρεις πως το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:00, έχει ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη».
Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως ο Φώτης έμαθε πως παίζει η ομάδα του (είναι τόσο ΑΕΚτζής που κάποια στιγμή με ρώτησε «γιατί ο Μπάγεβιτς δεν βάζει τον Ντέμη;», σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρώτος ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό και ο δεύτερος πρόεδρος στην ΑΕΚ!) και με πήρε για να ενημερωθεί από ...πρώτο χέρι σχετικά με τις ελπίδες υπάρχουν για θετικό αποτέλεσμα στο «Καραϊσκάκη» (ή για να με ρωτήσει αν επιτέλους τα βρήκαν ο Μπάγεβιτς με τον Ντέμη και θα τον βάλει να παίξει...). Ωστόσο, κατά κάποιον περίεργο τρόπο ...ενημερώθηκα εγώ από τον Φώτη!
«Κολλητέ, ο Παναθηναϊκός ποντάρει σε κουτσά άλογα», μου είπε μόλις πήρε φόρα και του ζήτησα να το κάνει πενηνταράκια μπας και καταλάβω πού το πάει, γιατί ακόμα κι αν μπορούσα να δεχτώ πως ο Φώτης γνωρίζει ότι παίζουν Ολυμπιακός - ΑΕΚ, δεν ήταν δυνατόν να καταπιώ αμάσητο πως το γεγονός ότι έμαθε τη μέρα και ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα, τον μετέτρεψε σε εξπέρ στα ποδοσφαιρικά, με αποτέλεσμα να ξέρει τι συμβαίνει στο πρωτάθλημα συνολικά και ποια είναι η αξία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού πιο ειδικά.
Όμως, δεν αναφερόταν στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί δεν θα άντεχα να τον ακούω να κράζει τον Μαρκαριάν που δεν βάζει βασικό τον Μιχαλάκη τον Εισαιτρέλα...

Σε άλλα «κουτσά άλογα» αναφερόταν ο Φώτης και μου το ξεφούρνισε. «Μίλαγα χθες βράδυ για μπίζνες με εκείνον τον φίλο μου που είχαμε πάει να αγοράσουμε τότε τον ΠΑΟΚ, τον θυμάσαι;». Πώς δεν τον θυμόμουν! Θυμόμουν επίσης πως λίγο καιρό μετά μετακόμισε στη στενή, για κάτι απάτες με πολυτελή αυτοκίνητα. Προφανώς, για να μίλαγε για ...μπίζνες με τον Φώτη, αποφυλακίστηκε. Εκτός κι αν βρέθηκε μέσα από τα σίδερα ο φίλος μου, πράγμα που ευτυχώς το διευκρίνισα αμέσως μέσα της υπηρεσίας αναγνώρισης κλήσεων: με έπαιρνε από το σπίτι του. Βέβαια, με τέτοιες παρέες και αντίστοιχες μπίζνες, δεν είμαι καν σίγουρος πως θα δει το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
«Και τι σου είπε, ρε Φώτη;», τον ρώτησα, λες και ο αποφυλακισμένος φίλος του ήταν ο Ζοζέ Σι-Χα-Μουρίνιο, ο Φάμπιο Καπέλο ή -έστω- ο Μάκης Ψωμιάδης, για να αναλύει με τόσο ποδοσφαιρικούς όρους («κουτσά άλογα») το φετινό πρωτάθλημα. «Πως ο Παναθηναϊκός ποντάρει σε κουτσά άλογα για να πάρει το πρωτάθλημα. Είναι δυνατόν να περιμένει πως ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ θα κόψουνε βαθμούς από τον Ολυμπιακό;», απάντησε. Άρχισα να το συζητάω. Παραδέχθηκα πως είχε κάποιο δίκιο και προσπάθησα να το αναλύσω αγωνιστικά. Μίλησα για την αποψίλωση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ (τον Γενάρη) και της ΑΕΚ (από το καλοκαίρι), για το γεγονός πως οι πιο ποιοτικοί τους παίκτες είναι γέροι, κουρασμένοι κι ...άρρωστοι, για τους τραυματισμούς, για την απογοήτευση του κόσμου, για την έλλειψη σοβαρών κινήτρων. Τέλος πάντων, για πράγματα που κι εγώ ο ίδιος έχω γράψει κατά καιρούς και που θα μπορούσαν να δώσουν στον Ολυμπιακό τον τίτλο του φαβορί στα ματς με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
«Άστα αυτά, ρε κολλητέ. Ο Μπέος καλύτερους παίκτες είχε πέρυσι που τους κέρδαγε όλους; Ή πιο πολύ κόσμο;», μου είπε και με κόλλησε στον τοίχο, πριν συνεχίσει να με εκπλήσσει: «Σου είπα ότι μιλάγαμε για μπίζνες με τον άνθρωπό μου. Ξέρεις τι μου είπε; Να ξανακοιτάξουμε την ιστορία με τον ΠΑΟΚ ή να ανοίξουμε καμιά πόρτα μπας και πάρουμε την ΑΕΚ. Λεφτά δεν έχουν, Μιλτάκο. Λεφτά. Τους λείπουνε δύο κατοστάρικα για να βάλουνε στην μπάντα ένα, γιατί το άλλο το χρωστάνε. Γι΄ αυτό σου λέω πως ο Παναθηναϊκός ποντάρει σε κουτσά άλογα»!
«Ναι, αλλά κι ο Παναθηναϊκός δεν έχει λεφτά», του είπα, σαν να μπήκα στο τριπάκι του. «Κι αυτός κουτσό άλογο είναι. Αλλά έχει γνωστό...κτηνίατρο»!
Μέχρι να σταματήσει να με εκπλήσσει ο Φώτης με τους «χρησμούς», τις παρέες, τις ιδέες και τη μηδενιστική φιλοσοφία του που κατά καιρούς τον δικαιώνει (όταν δεν τον φτάνει στο κατώφλι του αστυνομικού τμήματος), εγώ, ο Μίλτος, να ΄μαι καλά...

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: