Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ντέρμπι... επιβίωσης από κάθε άποψη!!

Επιτέλους ξανά ποδόσφαιρο. Και μάλιστα με ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Κεκλεισμένων των θυρών βέβαια, αλλά πάντως ντέρμπι. Γράφει ο Κώστας Γκόντζος.
Ντέρμπι... επιβίωσης από κάθε άποψη
Ένα παιχνίδι, που για τον Παναθηναϊκό έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, όχι μόνο του πρωταθλήματος, αλλά συνολικά της ιστορίας του.
Κι εδώ είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό και ειδικά για τον Φερέϊρα και τους παίκτες του. Το αν θα μπορέσει δηλαδή η ομάδα, να μείνει συγκεντρωμένη στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, τόσο μέχρι την ώρα έναρξης του αγώνα, όσο και κυρίως κατά την διάρκειά του. Είναι δύσκολο φυσικά, εν μέσω του ορυμαγδού ειδήσεων, πληροφοριών και σεναρίων, για τις διοικητικές εξελίξεις.
Δεν ζουν σε γυάλα οι παίκτες και ο προπονητής και λογικά ακούνε, διαβάζουν αλλά και νοιάζονται γι' αυτές τις εξελίξεις. Όπως λογικά επίσης, επηρεάζονται και απ' όλα αυτά.
Το θέμα όμως είναι, ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν περνάνε από το χέρι τους. Από το χέρι τους, ή πιο σωστά απ' τα πόδια, το μυαλό και την καρδιά τους, περνάει η μάχη για το πρωτάθλημα.
Κι αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε και ακριβείς, ακόμα και για τα λεφτά τους αν νοιάζονται, η ουσία είναι μία. Ότι έτσι όπως διαγράφονται οι διοικητικές εξελίξεις, κανείς τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πως η μια ή η άλλη εξέλιξη  θα τα σιγουρέψει. Ίσα-ίσα που το τοπίο όχι απλά παραμένει θολό, αλλά μόνο αισιόδοξο δεν είναι σε σχέση με την οριστική αντιμετώπιση της οικονομικής καταστροφής που απειλεί την ομάδα.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργα λοιπόν όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, ο μόνος τρόπος να σιγουρέψουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους ότι και να γίνει στα διοικητικά, είναι να πάρουν το πρωτάθλημα. Ξέρω ότι ακούγεται βαρύ, αλλά έτσι είναι.
Μόνο το πρωτάθλημα θα φέρει σίγουρα λεφτά στον Παναθηναϊκό. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται, ακόμα είναι στην σφαίρα των... προθέσεων, των... πληροφοριών και των... σεναρίων που κυκλοφορούν. Κι αν κρίνουμε μάλιστα από την τύχη ανάλογων... προθέσεων, πληροφοριών και σεναρίων τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό, μάλλον επιφυλακτικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πια οι πάντες και τα πάντα.
Επομένως οι κρίσιμες μάχες που έρχονται για τον Παναθηναϊκό, ειδικά με τα τρία συνεχόμενα ντέρμπι κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, δεν είναι απλά καθοριστικές για την έκβαση του πρωταθλήματος. Είναι κυριολεκτικά αγώνας επιβίωσης και για το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, πέρα από τον ίδιο τον σύλλογο.
Απ' αυτή την άποψη, αν το δούμε από άλλη ανάγνωση, μπορεί οι εξελίξεις αντί να αποπροσανατολίσουν και να απονευρώσουν τον Παναθηναϊκό, να τον κάνουν να επιζητήσει την νίκη με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, πάθος και συγκέντρωση.
Από κει και πέρα και σε ότι έχει να κάνει με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, δεν υπάρχουν και πολλά να πει κάποιος. Γνωριζόμαστε και γνωρίζονται όλοι καλά σ' αυτό το πρωτάθλημα. Ούτε ο Μπόλονι μπορεί να κάνει κάτι που θα ξαφνιάσει τον Φερέiρα, ούτε αντίστοιχα ο Πορτογάλος τεχνικός κάτι που θα ξαφνιάσει τον συνάδελφό του στον πάγκο του ΠΑΟΚ.
Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι απλά. Και έχουν να κάνουν με την τακτική και την λογική που θα δει το παιχνίδι. Αν δηλαδή θα το πάει σε ένα παιχνίδι υπομονής και αντεπιθέσεων, ή αν θα μπει με την μία να πάρει κεφάλι στο παιχνίδι και να επιδιώξει το γρήγορο σκοράρισμα. Και τα δύο, είναι και λογικά και αναμενόμενα σαν τακτικές και λογικές. Και τα δύο τα έχει επιχειρήσει σε διάφορα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός. Το τι θα επιλέξει τελικά ο Φερέϊρα, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το πώς θα διαβάσει το παιχνίδι, τι θα επιλέξει σαν σύνθεση και σαν τακτική στην ομάδα του και πόσο θα το βγάλουν αυτό μέσα στο γήπεδο οι παίκτες του. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: