Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Κι αν δεν μείνει ο Ερνέστο;

Το να ρισκάρει κανείς σήμερα να κάνει πρόβλεψη για το τι θα κάνει ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ό,τι ακριβώς λέει και το ρήμα. Ρίσκο. Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος.
Κι αν δεν μείνει ο Ερνέστο;
Παρά ταύτα, επειδή τίποτα δεν είναι σίγουρο στον Ολυμπιακό, όσο κι αν δεν το θέλουν κάνουν όπως είναι φυσικό σκέψεις για το τι θα πράξουν στην περίπτωση που ο Ερνέστο Βαλβέρδε, για οποιονδήποτε λόγο (μικρή σημασία έχει αυτό), δεν μείνει για έναν ακόμα χρόνο στην ομάδα.
Και αυτό δεν είναι δύσκολο επειδή είναι τόσο μεγάλος προπονητής που δεν αντικαθίσταται, αλλά είναι δύσκολο για άλλους λόγους.
Πρώτον, ο Βαλβέρδε είχε στα χέρια του την ομάδα δύο χρόνια και την ξέρει απ' έξω. Ακόμα και το πιο απίθανο χούι τού κάθε παίκτη της ομάδας το γνωρίζει. Ο νέος, όποιος κι αν είναι αυτός, θέλει χρόνο προσαρμογής.
Δεύτερον, ο Βαλβέρδε είχε ταιριάξει τόσο καλά με την ομάδα, τη διοίκηση και κυρίως τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό και με τον επόμενο. Αυτός που θα τον διαδεχτεί, πέρα από όλα τα άλλα, θα έχει να... αντιμετωπίσει και το φάντασμα του Ερνέστο, το οποίο θα πλανάται πάνω από το Καραϊσκάκη, με την πρώτη στραβή.
Τρίτον, ο Ερνέστο εκτός από ένας ποιοτικός προπονητής, ήταν και μία προσωπικότητα που κέρδισε τους πάντες. Τη διοίκηση, τον κόσμο, τον Τύπο, σε αρκετές περιπτώσεις και τους «εχθρούς». Βαριά κληρονομιά για τον επόμενο, που σε κάθε δήλωσή του ή κίνησή του θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Τέταρτον, ο τρόπος παιχνιδιού του Βαλβέρδε είναι μεν ο δύσκολος δρόμος για έναν προπονητή, αλλά και ο ωραίος. Ο επόμενος, αν τον ακολουθήσει (που θα πρέπει κατά την άποψή μου), κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς, κι αν δεν τον ακολουθήσει να κατηγορηθεί έντονα ακόμα κι αν τα αποτελέσματα τον βοηθούν κάπως. Με λίγα λόγια το «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό», που έχει ακουστεί επί Βαλβέρδε κατ' επανάληψη, είναι βαριά κληρονομιά.
Έχοντας όλα αυτά υπ' όψιν της, η διοίκηση του Ολυμπιακού ξέρει πολύ ότι θα δυσκολευτεί όχι να βρει κατ' ανάγκη, αλλά σίγουρα να επιλέξει τον επόμενο. Και για αυτό θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατήσει εδώ τον Ερνέστο. Αν δεν τα καταφέρει, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με αυτή, αλλά γιατί ο Βαλβέρδε θα το έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, τότε κατά την άποψή μου έχει μόνο δύο δρόμους. Ο ένας να αφήσει τον Βαλβέρδε να επιλέξει τον διάδοχό του. Ο δεύτερος να επιλέξει αυτή κάποιον που να τον ξέρει καλά, ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο.
Πραγματικά αυτό που θα με τρόμαζε την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού είναι η αναζήτηση ενός μεγάλου ονόματος της προπονητικής. Ο Ολυμπιακός αν τυχόν και χάσει τον Ερνέστο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για να τον διαδεχτεί είναι μία φίρμα, γιατί πολύ απλά το τελευταίο πράγμα που μπορείς να πεις για τον προπονητή και τον άνθρωπο Βαλβέρδε είναι ότι είναι φίρμα. Ούτε ως τέτοια δουλεύει ούτε ως τέτοια συμπεριφέρεται...
ΠΗΓΗ: Sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: