Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η φανέλα έχει τη δική της ιστορία…!!

Το χρώμα της εμφάνισης, μαζί με το σήμα της, κάνουν την κάθε ομάδα ξεχωριστή, δίνοντάς της ταυτότητα και χαρακτήρα. Κάντε ένα ταξίδι στην ιστορία, διαβάζοντας τις άγνωστες πτυχές πίσω από το χρώμα της φανέλας των μεγαλύτερων συλλόγων του κόσμου.
Η φανέλα έχει τη δική της ιστορία…
Ρεάλ Μαδρίτης
Η βασίλισσα της Ευρώπης, ξεκίνησε με λευκές φανέλες, οι οποίες είχαν μία διαγώνια μπλε ρίγα. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα,οι ιθύνοντες του συλλόγου καθιέρωαν την ολόλευκη φανέλα, εμπνευσμένοι (άγνωστο γιατί) από τις εμφανίσεις της Κορίνθιανς!
Μπαρτσελόνα
Η ίδρυση της Μπαρτελόνα έγινε από 2 Ελβετούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στο λιμάνι της Καταλωνίας. Όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Μπαρτελόνα, ο ένας εξ αυτών, ο Χανς Γκάμπερ, πρότεινε να δώσουν στο νεοσύστατο σύλλογο τα χρώματα της αγαπημένης του ελβετικής ομάδας, της Βασιλείας. Η πρότασή του έγινε δεκτή κι έτσι η Μπαρτσελόνα από τότε φοράει το μπλε και το γκρενά.
Juventus
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι πρώτες εμφανίσεις της “Μεγάλης Κυρίας” ήταν ροζ. Από το πολύ πλύσιμο, όμως, κάποια στιγμή ξεθώριασαν. Έτσι, ανέθεσαν στον Άγγλο John Savage (μέλος της Juventus τότε), να βρει καινούργιες από την πατρίδα του. Αυτός απευθύνθηκε σε έναν φίλο του που ζούσε στο Nottingham,ο ποίος τους έστειλε τις ασπρόμαυρες φανέλες της αγαπημένης του Νοτς Κάουντι. Οι Ιταλοί ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να καθιερώσουν την ασπρόμαυρη εμφάνιση ως τη βασική τους.
Λάτσιο
Τα χρώματα της ομάδας της “Αιώνιας Πόλης” είναι εμπνευσμένα από την ελληνική σημαία, καθώς οι ιδρυτές της Λάτσιο ήθελαν να αποδώσουν φόρο τιμής στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Φιορεντίνα
Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας είχε τα χρώματα της σημαίας της πόλης, μαύρο, λευκό και κόκκινο. Ο μύθος αναφέρει ότι καθώς έπλεναν τις εμφανίσεις στον ποταμό της πόλης Άρνο, αυτές ξέβαψαν και πήραν ένα μωβ χρώμα. Το νέο χρώμα άρεσε και αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται στις εμφανίσεις της ομάδας.
Λιντς Γιουνάιτεντ
Όταν ο σύλλογoς προσέλαβε προπονητή τον Don Revie, αυτός είχε όραμα να μετατρέψει την άσημη Λιντς σε μεγάλη ομάδα. Το πρώτο, λοιπόν, που έκανε ήταν να καθιερώσει την ολόλευκη φανέλα, η οποία παρέπεμπε στη Ρεάλ Μαδρίτης! Η απόφαση του αυτή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους οπαδούς της ομάδας, αλλά όταν άρχισαν οι πρώτες επιτυχίες των “Παγωνιών”, ξεχάστηκαν γρήγορα.
Μπόκα Τζούνιορς
Η αγαπημένη ομάδα του Μαραντόνα, ξεκίνησε φορώντας λευκά σορτσάκια και ανοιχτόχρωμες (μπλε ή ροζ) μπλούζες. Αργότερα, χρησιμοποίησε ασπρόμαυρες φανέλες. Το 1907, με τα ίδια -ασπρόμαυρα χρώματα- αγωνιζόταν και μια μικρή ομάδα με το όνομα Boedo. Έτσι, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένα παιχνίδι ανάμεσα στις 2 ομάδες, με τον χαμένο να αλλάζει χρώμα στην εμφάνιση του. Η Μπόκα έχασε και οι παίχτες θολωμένοι από την ήττα κατέβηκαν στο λιμάνι. Εκεί πήραν την εξής απόφαση: τα νέα χρώματα της ομάδας τους θα τα πάρουν από τη σημαία του πρώτου πλοίου που θα δέσει στο λιμάνι! Το πρώτο πλοίο, λοιπόν, ήταν το σουηδικό Drottning Sophia κι από τότε η Μπόκα φοράει κίτρινα και μπλε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φανέλα δεν είχε τη σημερινή της μορφή. Η κίτρινη ρίγα δεν ήταν στη μέση αλλά ήταν διαγώνια με ένα παρόμοιο σχέδιο όπως της “μισητής” αντιπάλου River Plate. Λόγω αυτής της ομοιότητας, αποφασίστηκε να αλλάξει κι έτσι καθιερώθηκε η σημερινή της εμφάνιση.
ΠΗΓΗ: angrybets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: