Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Έφυγε ο «θρύλος» της Λάτσιο!!

Έφυγε ο «θρύλος» της Λάτσιο
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών άφησε ο Τζόρτζιο Κινάλια ο οποίος είχε επιστρέψει σπίτι του πριν δυο ημέρες έπειτα από νοσηλεία σε κλινική στη Φλόριντα για να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην καρδιά.

Ο Ιταλός πρώην επιθετικός είχε ψηφιστεί ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Λάτσιο με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της το 1973-74. Χαρακτηριστικό εκείνης της σεζόν παραμένει το γκολ απο εκτέλεση πέναλτι του Κινάλια στο ματς με τη Φότζια που σφράγισε την κατάκτηση του "σκουντέτο".

Δειτε σχετικό βιντεο




Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα ο Κινάλια τα έκανε με τη φανέλα της Σουόνσι στην Ουαλία όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένεια του λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του. Η επιστροφή του στην Ιταλία για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία έγινε το 1966, ωστόσο του απαγορεύτηκε για τρία χρόνια να αγωνιστεί σε ομάδα της SERIE A, καθώς υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε ομάδα του εξωτερικού.

Μετά από ένα πέρασμα από τη SERIE C, ο Κινάλια μεταγράφηκε το 1969 στη Λάτσιο και σύντομα κλήθηκε και στην εθνική ομάδα. Αν και τελικά δεν ήταν μέλος της αποστολής της «σκούντρα ατζούρα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970 ο τεχνικός της ομάδας Φερούτσιο Βαλκαρέτζι τον πήρε μαζί για να αποκτήσει εμπειρία. Το 1974 ταξίδεψε ως κανονικό μέλος της αποστολής στη Γερμανία και αγωνίστηκε σε δυο (από τα τρία) ματς της Ιταλίας σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην πρεμιέρα κόντρα στην Αιτη ο Κινάλια είχε θερμό επεισόδιο με τον Βαλκαρέτζι μετά την απόφαση του δεύτερου να τον αντικαταστήσει στο 70ο λεπτό με τον Αναστάζι. Το επεισόδιο αυτό λέγεται πως έβαλε τέλος στην καριέρα του στην εθνική ομάδα, αν και αγωνίστηκε και στο τελευταίο ματς των ομίλων κόντρα στην Πολωνία.

Το 1976, έφυγε για την Αμερική για να αγωνιστεί με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης στον οποίο είχε συμπαίκτες τον Πελέ και τον Μπεκενμπαουερ. Στην Αμερική πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1983 έχοντας σκοράρει 243 τέρματα που τον έκαναν τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος Β.Αμερικής. Επέστρεψε στην Ιταλία με τιμές …αρχηγού το 1983 με χιλιάδες οπαδούς να τον υποδέχονται καθώς γινόταν ο νέος ιδιοκτήτης του συλλόγου.

Πριν λίγα χρόνια το όνομα του Κινάλια ήταν ανάμεσα σε εκείνα για τα οποία εκδόθηκε από τις ιταλικές αρχές ένταλμα σύλληψης για ξέπλυμα χρήματος της Καμόρα με την προσπάθεια εξαγοράς της Λάτσιο το 2006. Μάλιστα ο Κινάλια είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ουγγρικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία ενδιαφερόταν να αποκτήσει τους «λατσιάλι». Η εταιρεία αυτή δεν ήταν παρά μια από τις πολλές που διέθεταν στην Ανατολική Ευρώπη τα μέλη της Καμόρα για να «ξεπλένουν» χρήμα. Ο Κινάλια δεν συνελήφθη ποτέ και μέχρι και σήμερα ζούσε στην Αμερική.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: