Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Οι απίστευτες δηλώσεις του Ιβκοβιτς!!

Οι απίστευτες δηλώσεις του Ιβκοβιτς!
Διαβάστε τι είχε πει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς στο παρελθόν για το μπάσκετ και γιατί η ιστορία διέψευσε τα λεγόμενά του...
Πριν από 34 χρόνια, τον Δεκέμβη του 1978, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΤEMPO» δήλωνε πως δεν έχει… μέλλον στο μπάσκετ!  Πως τα φέρνει η ζωή. Ο "Ντούντα" οδήγησε τον Ολυμπιακό με τα τρομερά μωρά του στο φαϊναλ φορ της Πόλης. Στα 70 του εξακολουθεί να κάνει μπασκετικά θαύματα. Κι όμως στην αρχή της καριέρας του, ο απόφοιτος... γεωλογίας, όσο κι αν αγαπούσε το μπάσκετ είχε άλλα σχέδια. Βρήκαμε συνέντευξη του στο φημισμένο περιοδικό "Τέμπο" του Βελιγραδίου. Είναι το τεύχος του Δεκέμβρη του... 1979! Τότε είχε μόλις αναλάβει την Παρτίζαν, η πρώτη του ομάδα ως πρώτος προπονητής. Τότε που κανείς από τους νυν παίκτες του δεν είχε καν γεννηθεί! Διαβάστε τα κυριότερα μέρη εκείνης της πρώτης του μεγάλης συνέντευξης. Κάποια πράγματα άλλαξαν, κάποια άλλα όχι. Οι συμπτώσεις πολλές. Γράφει (και ρωτάει) λοιπόν ο συντάκτης εκείνου του ρεπορτάζ στο γιουγκοσλάβικο περιοδικό και ο Ιβκοβιτς απαντά:


"Οι λάτρεις του μπάσκετ τον βλέπουν στους πάγκους για πάνω από μια δεκαετία. Βέβαια, φέτος έγινε κόουτς της Παρτίζαν. Πριν ήταν απλά ο μικρός αδελφός του Σλόμπονταν Πίβα Ιβκοβιτς, προπονητή της Ραντνίτσκι. Εκείνοι που ξέρουν όμως καταλαβαίνουν ότι ο Ντούσαν δεν έγινε τυχαία ο διάδοχος του Ράνκο Ζεράβιτσα. Ομορφος, με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια τραβάει αμέσως πάνω του την προσοχή. Πάντα το έκανε από τότε που πήγαινε στο 14ο Γυμνάσιο του Βελιγραδίου. Ο γυναικείος πληθυσμός τον παρομοιάζει με τον Τζεϊμς Ντιν! Μετά το Γυμνάσιο πήγε στο τεχνικό πανεπιστήμιο. Μετά άλλαξε και πήγε σε αυτό της Γεωλογίας. Δεν ήταν κακός μαθητής. Κάθε άλλο. Πήρε το δίπλωμα, αλλά δεν δούλεψε ποτέ σαν γεωλόγος. Διάλεξε το μπάσκετ. Το αγαπάει σαν τρελός από τότε που έπαιζε στο τσιμεντένιο γηπεδάκι της Ράντνιτσκι. Λάτρεψε τον Ράνκο Ζεράβιτσα όταν εκείνος ανέλαβε την ομάδα το 1959. Μετά δίπλα στον αδελφό του, Σλόμπoνταν, έστω και χωρίς λεφτά, κράτησαν ψηλά τη Ράντνιτσκι. Το 1970 παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα προπονητικής στο Baske Vode. Τον Ιούνιο του 1977 ήρθε ως βοηθός του Ζεράβιτσα στην Παρτίζαν. Ενα μήνα μετά πήγε στις ΗΠΑ για ένα καμπ στο Ιλινόις δίπλα στον κόουτς Τζιν Σμίθσον.

duda-ivkovic-(4).jpg
"Ενας δάσκαλος του μπάσκετ, με δίπλωμα μηχανικού", είναι ο τίτλος της συνέντευξης!




ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙ
A

"Δεν μας υπολόγιζαν"

-Πως θα βγει η χρονιά χωρίς τον Ζεράβιτσα και τον Ντράζεν Νταλιπάγκιτς που πήγε φαντάρος;

"Θα είνα δύσκολα. Στην αρχή δεν υπήρχαν μεγάλες φιλοδοξίες. Η διοίκηση και ο κόσμος μας έβλεπε μεταξύ 3ης και 5ης θέσης. Τώρα όμως όλα πηγαίνουν καλύτερα. Ολοι πια έχουν εμπιστοσύνη σε μένα".

-Δίκαια η Παρτιζάν είναι στην κορυφή;

"Σύμφωνα με το επίπεδο του παιχνίδιου μας, ναι! Εχουμε τον Κιτσάνοβιτς, αλλά είναι μια νεανική ομάδα και παίζει πολύ γρήγορα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να δουλεύεις πολύ με αυτούς τους νεαρούς παίκτες στην προπόνηση και δεν υπάρχει πολύ χρόνος για αυτό. Το πρόγραμμα είναι βεβαρύμενο, παίζουμε για να διακριθούμε σε τρεις διοργανώσεις..."



*Εκείνη τη χρονιά, την πρώτη του, η Παρτιζάν του Ντούντα, έκανε "τριπλ κράουν" με νταμπλ και Κόρατς κόντρα στη Ριέτι του Μπρουναμόντι.

Ο ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕ ΗΡΕΜΟΣ

"Τι είναι ο προπονητής;"

-Δείχνεις πολύ ήρεμος στον πάγκο..

"Λάθος κάνετε. Πάνω κάτω πηγαίνω. Δεν είμαι καθόλου ήρεμος. Από τα 132 παιχνίδια της περσινής σεζόν τα 13 είχαν πιο δραματικό φινάλε κι από το σινεμά. Ποιος μπορεί να μείνει ήρεμος; Ισως να ελέγχω τον εαυτό μου καλύτερα από άλλους, αλλά δεν είμαι τζέντλεμαν. Μετά από το ματς χρειάζομαι πολύ ριλάξ, με φίλους από την γειτονιά μου, μακριά από το μπάσκετ, σε κάποια γωνιά μιας ταβέρνας. Πάντως, αμφιβάλλω ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά για καιρό. Δεν έχω καθόλου προσωπική ζωή, η γυναίκα μου Ολγα και ο γιός μου Πέταρ το βιώνουν καθημερινά αυτό, κι αυτό σημαίνει μεγάλη θυσία για μένα. Δεν μπορώ καν να θυμηθώ πότε έμεινα ήρεμα στο σπίτι μου ή πήγα σινέμα ή θέατρο. Κάνουμε διπλές προπονήσεις, παίζουμε συνέχεια παιχνίδια. Επειτα, τι είναι ένας προπονητής στην πατρίδα μας; Κανείς δεν ξέρει. Είσαι καλός όσο τα αποτελέσματα είναι καλά".

"ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"

Οταν αυτό δεν βοηθάει , πάντα υπάρχουν τα αγαπημένα του περιστέρια. Ο Γεωλόγος μηχανικός, που επίσης έμαθε τη δουλειά του μηχανικού αεροσκαφών στο στρατό, άρχισε να οδηγεί σωστά την Παρτίζαν και ολοκληρώνει τα μαθήματα προπονητικής στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής. Τι θα κάνει μετά;



"Δεν έχω ιδιαίτερες φιλοδοξίες στο μπάσκετ. Ενα πράγμα ξέρω. Δεν θα κάθομαι στους πάγκους για πολύ καιρό. Θα κοιτάξω για κάτι πιο ήρεμο επάγγελμα, ένα γραφείο και μια καρέκλα σε μια εταιρεία..."


Αυτά μας είπε ο 35χρονος κόουτς που πέρασε τη παιδική του ηλικία στο γήπεδο της Ράντνιτσκι ενώ τα "καλά" του χρόνια πια είναι στην Παρτίζαν την οποία υποστηρίζει από το 1958 με τη γενιά των Σόσκιτς, Γιούσουφι, Βάσοβιτς, Κοβάτσεβιτς. Ονειρεύεται τη μέρα που θα είναι και πάλι "κανονικός" άνθρωπος μακριά από τα φώτα του κοινού δίπλα στην οικογένεια του και στο σπίτι στο Τσρβένι Κρστ, στο κέντρο του Βελιγραδίου, στην οδό Ραντιβόι Κόρατς, το είδωλο των αδελφών Ιβκοβιτς!



tn-(1).jpg
O Iβκοβιτς σε ταϊμ άουτ δίνει οδηγίες στους Αρσένιε Πέσιτς, Μίσκο Μάριτς και Μίλαν Νέντιτς
πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: