Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η Εθνική στο… κυνήγι ενός παγκοσμίου ρεκόρ!!

Να γίνει η μόνη ομάδα στην ποδοσφαιρική ιστορία που καταφέρνει να επαναλάβει νίκη σε πρεμιέρα διοργανώτριας χώρας σε Euro ή Μουντιάλ, διεκδικεί η Εθνική μας ομάδα στο εναρκτήριο παιχνίδι του ευρωπαϊκού στη Βαρσοβία, κόντρα στην Πολωνία.
Η Εθνική στο… κυνήγι ενός παγκοσμίου ρεκόρ!
Η Εθνική Ελλάδας, πρωταθλήτρια Ευρώπης, και ομάδα έκπληξη του πλανήτη για την τελευταία δεκαετία, διεκδικεί σε περίπου ένα μήνα ένα ακόμα τεράστιο ρεκόρ. Ένα ρεκόρ που θα την φέρει στην παγκόσμια κορυφή σε επίπεδο εθνικών ομάδων, καθώς καμία άλλη ομάδα δεν θα έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο.
Στο Euro 2012, η «γαλανόλευκη» θα πάει με πολλές ελπίδες και όνειρα για διάκριση, σε μία διοργάνωση που ξυπνά μνήμες Πορτογαλίας. Και ένας από τους λόγους για αυτό, είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ανοίξει την αυλαία του τουρνουά κόντρα στη διοργανώτρια Πολωνία, στις 8 Ιουνίου, όπως ακριβώς είχε κάνει πριν από οκτώ χρόνια στο Ντραγκάο.
Αν λοιπόν η Εθνική μας ομάδα καταφέρει να πάρει την τεράστιας και συνάμα ιστορικής σημασίας νίκη κόντρα στην Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012, τότε αυτόματα θα γίνει η πρώτη και μοναδική χώρα που καταφέρει να πετύχει δεύτερη φορά νίκη πρεμιέρας κόντρα σε διοργανώτρια ενός Euro ή Μουντιάλ.
Για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ότι το 2008, η Τσεχία είχε καταφέρει να νικήσει με 1-0 την μία εκ των δύο διοργανωτριών Ελβετία, ενώ με το ίδιο σκορ κέρδισε και η Κροατία την Αυστρία που ήταν η άλλη οικοδέσποινα. Το 2004, η Ελλάδα χάλασε το… πάρτι της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα του Οπόρτο, ενώ για να βρούμε κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν φτάνουμε στο 1976.
Τότε, η διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία ηττήθηκε με 2-4 από την Δυτική Γερμανία, με την αναμέτρηση παρότι πρεμιέρα των Γιουγκοσλάβων να είναι παράλληλα και ημιτελικός καθώς συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες στην τελική φάση. Όπως ακριβώς και το 1960, στο πρώτο Κύπελλο Εθνών της ιστορίας όπου η οικοδέσποινα Γαλλία ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη Γιουγκοσλαβία με 5-4.
Από την άλλη, στα Παγκόσμια Κύπελλα, ποτέ στην ιστορία η διοργανώτρια χώρα δεν έχασε το πρώτο παιχνίδι που έδωσε, και έτσι είναι προφανές ότι σε περίπτωση νίκης επί της Πολωνίας η Ελλάδα γράφει τη δική της ιστορία!
Μάλιστα, μπορούμε να πάμε το εν λόγω ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο ένα βήμα παραπέρα, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η Ελλάδα «καθάρισε» και δεύτερη φορά (στον τελικό) τους διοργανωτές Πορτογάλους και να αναφέρουμε ότι αν η ομάδα του Σάντος νικήσει την Πολωνία στη Βαρσοβία, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος… φονέας των διοργανωτριών στην ιστορία των Euro, πέραν από πρεμιέρες.
Εκτός από την Ελλάδα των δύο νικών, κόντρα σε διοργανώτριες χώρες Euro, δύο νίκες σε οποιαδήποτε φάση του τουρνουά έχουν η Ολλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Τσεχία (η μία είναι της Τσεχοσλοβακίας), ενώ στις πέντε τέτοιες νίκες έχει φτάσει η Γερμανία. Έτσι, με νίκη στις 8 Ιουνίου φτάνουμε στις τρεις και γράφουμε εκ νέου ιστορία…
ΠΗΓΗ: galanolefkosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: