Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αλήθειες και ψέματα της προεκλογικής περιόδου!!

Συζητήσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, ακούσαμε, σκεφτήκαμε, τα βάλαμε κάτω, προβληματιστήκαμε.  Ο Γιάννης Τσαούσης γράφει για το Fight Club.
Αλήθειες και ψέματα της προεκλογικής περιόδου
Όχι όλοι, κάποιοι. Μην ψάχνετε όσους δεν το έπραξαν, είναι μάταιο διότι θα το αρνηθούν. Η περίοδος αυτή ήταν συμπιεσμένη χρονικά, ταραχώδης και εν πολλοίς κυριαρχήθηκε από την λεκτική φτήνια. Έβγαλε όμως -λόγω και αυτού- στην επιφάνεια μια σειρά από πρωτοφανέρωτες αλήθειες και ψέματα που, σαν συμπυκνωμένος χυμός, ταυτοχρόνως δρόσισε αλλά και έκαψε το λαρύγγι μας:
Αλήθειες
-Η ακατέργαστη οργή είναι ο χειρότερος σύμβουλος στη διαδικασία της επιλογής ψήφου. Η κατεργασμένη δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα καθαρίζει τη σκέψη από τη «χοντρή βρωμιά».
-Οι δημοσκοπήσεις άγγιξαν το μίνιμουμ αξιοπιστίας, μόνο και μόνο λόγω της ελάχιστης συμμετοχής του κόσμου σε αυτές. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, με μεγαλύτερη ίσως συχνότητα και ένταση από άλλες φορές, με αποκλειστικό στόχο τη χειραγώγηση του θυμικού των ψηφοφόρων.
-Το θράσος ορισμένων πολιτευτών να ταυτίσουν τη μνήμη του κοινού με αυτή του χρυσόψαρου, με σκοπό την επανεκλογή τους, δοκιμάζει τα εννοιολογικά όρια της ανηθικότητας.
-Όσοι εκφράζουν βεβαιότητα δημιουργούν αυτόματη αντιπάθεια. Όσοι εκφράζουν αμφιβολία δημιουργούν αυτόματη συμπάθεια. Είναι λογικό και σύμφωνο με το σκηνικό της «κινούμενης άμμου» που κυριαρχεί πανευρωπαϊκά.
-Ο εκλογικός νόμος-τραβεστί του 2006 είναι αυτός που κάνει τους αναποφάσιστους να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ότι δηλαδή θέλοντας να χορέψουν πάνω στ’ αποκαϊδια του δικομματισμού δεν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 30 κόμματα αλλά μόνο ανάμεσα σε 5-8, όσα δηλαδή φαίνεται ότι θα παλέψουν για να μπουν στη Βουλή.
Ψέματα
-Οι «ξαφνικές» πατριωτικές-θρησκευτικές-εθνικιστικές-φοβικές-υστερικές αποστροφές του λόγου, ως έσχατα επιχειρήματα. You can’t teach an old dog new tricks, εντούτοις η θλιβερή και ακαλαίσθητη αυτή δημαγωγία είναι ζήτημα αν πιάνει στους 60+ και μόνο.
-Η απόφαση για ακραία ψήφο δεν είναι δείγμα «αντίδρασης», ούτε προσβλέπει στην «τιμωρία». Πρόκειται για καθ’ ολοκληρίαν ανώριμη απόφαση που αντανακλά, αφενός την έλλειψη συναίσθησης των συνεπειών από ανθρώπους χωρίς πολιτική μνήμη και παιδεία και αφετέρου την πνευματική τους ανεπάρκεια.
-Δεν υπάρχουν πια διαχωριστικές γραμμές, ούτε σαφή ιδεολογικά σύνορα που απαγορεύεται να ξεπεραστούν. Οσμιζόμενοι το αφροδισιακό μέλι της εξουσίας, (σχεδόν) όλοι είναι πανέτοιμοι να συνεργαστούν με (σχεδόν) όλους.
-Τα γελάκια, οι ακκισμοί, τα fake πλάνα από άδειες συγκεντρώσεις. Η απελπισμένη θεωρητική «παράσταση νίκης» είναι ό,τι απέμεινε σ’ ένα σκηνοθετικό ψέμα που πασχίζει να παραστήσει ότι είναι υπερπαραγωγή.
-Όπως και τα υπόλοιπα μέσα, έτσι και το ίντερνετ δεν μπορεί να ξεδιαλύνει τα πράγματα. Υποβολιμιαία κείμενα, προπαγανδιστικά σχόλια και στοχευμένο τρολάρισμα, είναι μόνο ένα μικρό κομματάκι του παζλ και όχι ολόκληρη η εικόνα ενός τεράστιου εκλογικού σώματος.
Στην πραγματικότητα τα πάντα είναι στον αέρα. Κι αν δεν ψηφίσουν «οι θάμνοι και τα πουρνάρια», ελέω ίσως και των Ρώσων παρατηρητών που θα βρίσκονται εδώ την Κυριακή, τόσο η πρωτιά όσο και η σειρά κατάταξης των υπολοίπων κομμάτων είναι απολύτως ανοικτές.
ΠΗΓΗ: Sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: