Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Καλαϊτζίδης στο Onsports: «Πρώτη και καλύτερη η Βέροια»

Πανηγυρίζει η Βέροια για τη «βασίλισσά» της! Η ομάδα της Ημαθίας επιστρέφει στα σαλόνια της Super League, έπειτα από τέσσερα χρόνια «φαγούρας». Ο «λοχαγός» του μακεδονικού συλλόγου Δημήτρης Καλαϊτζίδης, αναλύει στο Onsports την φετινή διαδρομή και τη συνταγή της επιτυχίας και τη συνεργασία του με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Γιώργο Αρβανιτίδη.
Πέρσι τέτοια εποχή η Βέροια εξασφάλιζε την παραμονή της στην Football League. Ένα χρόνο μετά, η «βασίλισσα του Βορρά» πετυχαίνοντας τον ένα άθλο μετά τον άλλον, πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να βγει ο Καλαϊτζίδης και να βροντοφωνάξει «This is Veria»!
Οι Ημαθιώτες, «καθάρισαν την μπουγάδα» και έφτασαν στην κατάκτηση του στόχου που είχαν θέσει από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου, τρεις αγωνιστικές πριν από το πέσιμο της «καρό» σημαίας του πρωταθλήματος.
Κι όπως σωστά επισημαίνει - και φουσκώνει τα στήθη από περηφάνια - ο 55χρονος τεχνικός, το μεγαλύτερο παράσημο δεν είναι η άνοδος, αλλά η κοινή παραδοχή και αναγνώριση των αντιπάλων, πως η Βέροια αποτελούσε την πιο ισχυρή «στρατιά» στα φετινά πεδία μαχών της Football League.
- Κόουτς συγχαρητήρια. Ποια υλικά σχημάτισαν την συνταγή της ανόδου στην Super League;
«Δεν φτάνει να είναι ένας ή κάποιοι χαρισματικοί στη δουλειά τους για να υλοποιηθεί ένας στόχος σε ομαδικό επίπεδο. Στην Βέροια καταφέραμε προπονητικό τιμ και ποδοσφαιριστές να συνεργαστούμε άψογα δουλεύοντας σε εξαιρετικές συνθήκες εργασίας.
Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μόνο εκ του αποτελέσματος, αλλά και από το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα αντιπάλους μας καταθέτουν την άποψη πως η Βέροια είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, διαθέτοντας μια ξεχωριστή αγωνιστική δυναμική.
Μας πίστωσαν ομαδικό πνεύμα, εξαιρετικές συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση, τον τρόπο που αξιοποιούσαμε τις στατικές φάσεις και γενικότερα ένα ποδόσφαιρο που ξέφυγε από τα κυρίαρχα στοιχεία και το άτακτο ποδόσφαιρο της Football League».
- Αλήθεια, περίμενες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος πως θα καταφέρετε να «κλειδώσετε» με άνεση την άνοδο, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε;
«Σήμερα που μιλάμε, θεωρώ πως αργήσαμε κιόλας. Το αξιοσημείωτο στη περίπτωσή μας είναι πως το ρόστερ που συνάντησα πέρυσι όταν ανέλαβα την ομάδα στις 14 Φεβρουαρίου, μία θέση πάνω από την ζώνη των πλέι άουτ, κατά τα 2/3 παρέμεινε το ίδιο και την φετινή σεζόν.
Πρόκειται για τους ίδιους παίκτες, με τις απαξιωμένες όπως έλεγαν τότε προοπτικές. Σίγουρα στην πορεία μας βοήθησαν οι προσθήκες των Λανγκλέ και Κάντι και των υπολοίπων παικτών που συμπεριλαμβάνονται στο ρόστερ και δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Είναι καθαρά θέμα δουλειάς να βγάλεις από τους ποδοσφαιριστές αυτό που μπορούν να προσφέρουν».
«Στόχος μας η πρώτη θέση»
- Να υποθέσουμε πως στόχος είναι πλέον η κατάκτηση της πρώτης θέσης και η επιστροφή στην Super League με τις δάφνες των πρωταθλητών;
«Όταν ξεκινούσε η σεζόν οριοθετήσαμε τον στόχο της ανόδου, είτε μέσω των δύο πρώτων προνομιούχων θέσεων, είτε μέσω των play offs. Από την στιγμή που «κλειδώσαμε» την άνοδο, αυτομάτως ο επόμενος στόχος μας είναι η πρώτη θέση».
- Θεωρείς πως δίκαια μαζί με τον Πανθρακικό εξασφαλίσατε τις δύο πρώτες θέσεις και… ταξιδεύετε παρέα με προορισμό την «μεγάλη κατηγορία»;
«Ο Πανθρακικός διαθέτει μία καλή ομάδα. Βασίστηκε πολύ στην δύναμη της έδρας του, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται από τις 15 νίκες και την μία μόλις ισοπαλία. Εμείς βγάλαμε δυναμική και στα εκτός έδρας παιχνίδια, έχοντας τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλη ομάδα μακριά από το σπίτι μας».
- Ο κόσμος της Βέροιας ήταν αυτό που λέμε ο… δωδέκατος παίκτης στο φετινό πρωτάθλημα;
«Δεν θα έλεγα πως ήταν ο δωδέκατος παίκτης. Αυτοί που έρχονταν σε σταθερή βάση στο γήπεδο, δεν ήταν πολλοί συγκριτικά με άλλες εποχές. Εδώ βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την οικονομική κρίση, παρότι ο πρόεδρος καθιέρωσε δωρεάν είσοδο για γυναίκες, παιδιά και στην πορεία ανέργους».
- Πώς κρίνεις το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος της Football League;
«Εχω την αίσθηση πως θα ήταν ακόμη καλύτερο, εάν η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός έφταναν σε υψηλά επίπεδα. Οι δύο αυτές ομάδες δεν παίξανε το ρόλο που όλοι περιμέναμε πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, παρότι και οι δύο είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ από το αντίστοιχο της Βέροιας».
«Απαιτούνται στελέχη γνώστες του αντικειμένου για την καθιέρωση στην Super League»
- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε η Βέροια να επιβιώσει στην Super League;
«Τα βήματα και οι κινήσεις, άπτονται του προγραμματισμού της νέας σεζόν. Ακόμη όμως δεν έχουμε ολοκληρώσει την χρονιά για να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τον τρόπο δόμησης της ομάδας και την στελέχωσή της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συνθηκών και της καινούργιας κατηγορίας».
- Μπορεί η Βέροια να καθιερωθεί στην «μεγάλη κατηγορία» και να πάψει να θυμίζει «ασανσέρ»;
«Θεωρώ εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, υπό την προϋπόθεση πως οι άνθρωποι που θα σχεδιάσουν την ομάδα θα είναι γνώστες του αντικειμένου. Τα στελέχη θα πρέπει να έχουν την γνώση να κάνουν τις σωστές επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Εκεί παίζεται κατά την γνώμη μου όλο το παιχνίδι».
- Τι συνέβη στο παιχνίδι με τον Θρασύβουλο στην Φυλή; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, περί επεισοδίου με τον μεγαλομέτοχο και υποβολή παραίτησης από την πλευρά σου;
«Εγινε ένα περιστατικό από αυτά που συνήθως γίνονται σε όλες τις ομάδες. Απλά στην προκειμένη περίπτωση, έλαβε μεγαλύτερη έκταση. Αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις θεωρήθηκε λήξαν και συνεχίζω κανονικά στον πάγκο της ομάδας».
«Ο Αρβανιτίδης στηρίζει 8 χρόνια την ομάδα»
- Πώς κυλάει γενικότερα η συνεργασία με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιώργο Αρβανιτίδη;
«Ο μεγαλομέτοχος κλείνει φέτος το καλοκαίρι οκτώ χρόνια παρουσίας στη Βέροια δηλαδή 96 μήνες. Σε χρόνο άνω του 1/3 του συγκεκριμένου διαστήματος, βρίσκομαι εγώ στον πάγκο της ομάδας και στο υπόλοιπο, άλλοι 25 προπονητές με μέσο όρο θητείας 2,5 μήνες ανά προπονητή.
Η τελευταία παρουσία μου στην Βέροια έχει κλείσει 15 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το έργο μου κρίνεται παραγωγικό. Βεβαίως, θα πρέπει να πιστωθεί στον κ.Αρβανιτίδη πως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, φρόντισε να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ΠΑΕ. Ο μεγαλομέτοχος στήριξε την ομάδα, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα 8 χρόνια της παρουσίας του».
- Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης θα κάθεται και τη νέα σεζόν στον πάγκο της Βέροιας;
«Αυτό είναι κουβέντα μιας άλλης μέρας. Δεν το κρύβω πως έχω κάποιες προτάσεις. Θα δούμε. Θα εξετάσω όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσω».

πηγή: onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: