Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Στήσιμο διαιτητή μουντιάλ με 1.000 δολ.!

Με αφορμή τα καινούργια επεισόδια στο σίριαλ των στημένων αγώνων ο Βασίλης Γαλούπης φέρνει στο φως, απευθείας από το… σκονισμένο αρχείο του, δύο «επίκαιρες» μουντιαλικές ιστορίες!
Στήσιμο διαιτητή μουντιάλ με 1.000 δολ.!
Χαμός γίνεται ξανά στην Ιταλία με το θέμα των στημένων. Και ψάχνοντας σχετικά στο αρχείο μου, έπεσα πάνω σε ένα ρεπορτάζ που δεν το είχα προσέξει ούτε εγώ και το θεωρώ αρκετά επίκαιρο. Δίνει, μάλιστα, στοιχεία που γι’ άλλους είναι ξεχασμένα και για πολλούς εντελώς άγνωστα.
Τεύχος 21, που εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου 1973, με τιμή 10 δραχμές!!! Σε ποιο έντυπο; Στο περιοδικό «Πρωταθλητής» που κυκλοφόρησε πριν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (μπορείτε πιο κάτω να δείτε φωτοτυπίες τόσο από το πρωτοσέλιδο, όσο κι από το σχετικό δημοσίευμα). Απ’ ό,τι θυμάμαι είχα εντοπίσει μερικά τεύχη κάποτε σε ένα από τα γνωστά μαγαζάκια – χρυσορυχεία στο Μοναστηράκι!
Το σκάνδαλο είχε να κάνει με το μουντιάλ του 1970 και με αποκαλύψεις του προπονητή της εθνικής Σουηδίας. Με τίτλο στο κείμενο του περιοδικού Πρωταθλητής: «Έχετε χίλια δολάρια; Εξασφαλίζετε τη νίκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο προπονητής της εθνικής Σουηδίας, Μπέργκμαρκ ήταν αυτός που αποκάλυψε το συμβάν στην εφημερίδα της χώρας του Dagens Nyheter. Να τι είπε μεταξύ άλλων:
«Λίγες μέρες πριν η ΦΙΦΑ μάς γνωστοποιήσει ότι ο αγώνας μας στην Πουέμπλα με την Ουρουγουάη θα διευθυνόταν από τον Βραζιλιάνο Ντε Μοράες (φωτό), στο ξενοδοχείο μας, στην Τολούκα, λάβαμε ένα τηλεφώνημα:
- Τον κ. Μπέργκμαρκ, παρακαλώ.
Και η άγνωστη φωνή συνέχισε:
«Με 1.000 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε τον διαιτητή Ντε Μοράες, ο οποίος είναι αμέσως στην διάθεσή σας για το ματς με την Ουρουγουάη».
Ο άγνωστος κατέβασε το ακουστικό. Έπρεπε ακόμα να παίξουμε τον πρώτο αγώνα με την Ιταλία και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Δεν ήξερα αν αυτός που μου τηλεφώνησε μιλούσε σοβαρά ή όχι.
Μίλησα αμέσως με τον υπεύθυνο παράγοντα της εθνικής, τον Σάντμπεργκ, ο οποίος μου απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν έπρεπε καν να το σκέπτομαι.
Οι ημέρες περνούσανε και φθάναμε στο ματς με την Ουρουγουάη. Φύγαμε στην Πουέμπλα για να συνηθίσουμε στο κλίμα, να προετοιμαστούμε. Το παιχνίδι ήταν για εμάς εξαιρετικά κρίσιμο, αποφασιστικό και προσπαθούσαμε να αυτοσυγκεντρωθούμε.
Την παραμονή, όμως, με κάλεσαν ξανά στο τηλέφωνο: «Λοιπόν, κ. Μπέργκμαρκ, είμαστε σύμφωνοι; Ο κ. Μοράες θα σας δώσει την νίκη αντί 1.000 δολαρίων».
Ο άγνωστος μού ανέφερε άλλες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα της δωροδοκίας, και υποχρεώθηκα πλέον να τις λάβω σοβαρά υπ’ όψιν.
Ήταν για μένα η πιο άσχημη στιγμή της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Αρνήθηκα, αλλά η υπόθεση δεν είχε τελειώσει.
Τρίτο τηλεφώνημα: «Αν αρνηθείτε την βοήθεια του Ντε Μοράες, ο διαιτητής θα δεχθεί την προσφορά των Ουρουγουανών κι εσείς θα χάσετε το παιχνίδι».
Ο Σάντμπεργκ τηλεφώνησε αμέσως στον Κεν Άστον, πρόεδρο της επιτροπής διαιτητών της ΦΙΦΑ, αλλά δεν τον βρήκε. Τότε απευθύνθηκε στον Στάνλεϊ Ράους, ο οποίος ενήργησε κεραυνοβόλως. Αντικαταστάθηκε αμέσως ο Ντε Μοράες, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το όνομα του αντικαταστάτη του. Θα το μαθαίναμε μόνο λίγο πριν αρχίσει το ματς. Ήταν ο Λαντάουερ (ΗΠΑ), ένας νέος διεθνής διαιτητής.
Κερδίσαμε (1-0) αλλά δεν προκριθήκαμε.
Πιστεύω ότι αυτή η περίπτωση δεν ήταν μοναδική. Στα παιχνίδια του παγκοσμίου κυπέλλου εμφανίζονται πολλοί μεσολαβητές. Εμείς προτείναμε να γίνεται γνωστό το όνομα των διαιτητών μόνο την τελευταία στιγμή».
Για την ιστορία το παιχνίδι Σουηδίας – Ουρουγουάης 1-0 έγινε στις 10 Ιουνίου 1970, παρουσία 18.000 θεατών, με το γκολ να το πετυχαίνει ο Γκραν στο 90’. Για να περάσει η Σουηδία έπρεπε να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ ακόμα. Ο Ντε Μοράες δεν ξανασφύριξε ποτέ μετά απ’ αυτό το περιστατικό.
Και στην Χιλή το 1962
Το περιοδικό αναφέρει και κάτι ακόμα. Ότι η περίπτωση του Ντε Μοράες δεν ήταν η μοναδική. Υπήρχε κι άλλη μια, το 1962, στο παγκόσμιο κύπελλο της Χιλής, με πρωταγωνιστή τον Χιλιανό διαιτητή Σέρτζιο Μπουσταμέντε. Διαβάζουμε:
«Νεότατος ορίσθηκε να διευθύνει παιχνίδια του παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν γι’ αυτόν μια μεγάλη τιμή να διαιτητεύσει στην πατρίδα του. Κληρώθηκε για ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια της διοργανώσεως, Ισπανίας – Βραζιλίας.
Δεν μπορούσε, όμως, ο Μπουσταμέντε να φανταστεί πως μετά απ’ αυτό το ματς θα ακολουθούσε το τέλος της καριέρας του. Δημοσίως κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από τους Βραζιλιάνους. Η Ισπανία στερήθηκε τη νίκη από τον απαράδεκτο και σκανδαλώδη τρόπο της διαιτησίας του, σ’ ένα ματς που η εθνική Βραζιλίας ήταν σκιά του εαυτού της.
Ο Τύπος άρχισε εκστρατεία εναντίον του και ένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος ήταν αυτός που απεκάλυψε τον τόπο, την ώρα και το ποσό της δωροδοκίας. «Πρόκειται περί μυθευμάτων», δήλωσε ο Μπουσταμέντε, αλλά δεν έπεισε. Δεν είπε άλλωστε τίποτα άλλο. Μετά από χρόνια ξαναμίλησε: «Ήθελα να μηνύσω αυτόν που με κατηγόρησε για να υπερασπίσω την τιμή μου. Έμεινα όμως μόνος και οι καλύτεροι φίλοι μου μ’ εγκατέλειψαν».
Επίσης για την ιστορία, η Βραζιλία πέρασε ως πρώτη στον όμιλο στην πορεία της για την κούπα. Ο αγώνας έγινε στις 6 Ιουνίου και κέρδισε με 2-1 την Ισπανία, που αποκλείστηκε. Η μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, μάλιστα, γύρισε το σκορ από 0-1, με γκολ του Αμαρίλντο στο 72’ και το 86’. Επόπτες ήταν ένας Ουρουγουανός κι ένας Κολομβιανός.
Φυσικά, αυτές οι παλιές ιστορίες δεν είναι και οι μοναδικές. Εννοείται ότι υπάρχουν κι ακόμα πιο πίσω χρονικά πολλά περιστατικά με στημένα παιχνίδια. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα η Αμερική…
Απλά μπροστά στα σημερινά σούπερ οργανωμένα κι αδίστακτα κυκλώματα που έχουν απλωθεί σε τόσες και τόσες χώρες (και στην δική μας φυσικά), εκείνα τα ρετρό ρεπορτάζ μοιάζουν σα να είναι βγαλμένα πράγματι από μια άλλη, σαφώς πιο αθώα κι ερασιτεχνική ακόμα και στα στησίματα, εποχή…



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: