Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

«Να παλέψουμε όλοι μαζί»

O Σοφοκλής Πιλάβιος με ανακοίνωση του κατά την ομιλία του κατά τη ΓΣ της ΕΠΟ τόνισε πως οι εποχές του… ξερολυσμού έχουν παρέλθει, ενώ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας κατά τη θητεία του. Επιπλέον γνωστοποίησε τη δική του σκοπιά όσον αφορά το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά:
«Αγαπητοί Φίλοι, Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ

Σας καλωσορίζω στη σημερινή, κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Ομοσπονδίας μας, από την οποία, είμαι βέβαιος, θα βγουν κερδισμένες η σύνθεση και η ενότητα των δυνάμεων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον που του αξίζει.

Όλοι σε αυτή την αίθουσα πιστεύω πως μοιραζόμαστε μία βεβαιότητα. Τη βεβαιότητα, πως η Γενική μας Συνέλευση θα επικυρώσει τη συλλογική δέσμευση όλων μας αλλά και την προσωπική δέσμευση του καθενός ξεχωριστά να διαψεύσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει δυνάμεις για να πάει μακριά, όλους εκείνους, που στοιχηματίζουν ότι η παραδοσιακή ανά τετραετία εσωστρέφεια και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, δεν θα αφήσουν να αναδειχθεί το συλλογικό μας πρόσωπο, οι δημιουργικές δυνατότητές μας, τα μεγάλα και σημαντικά που μπορούμε να κάνουμε.

Ε, λοιπόν οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν! Ήδη διαψεύδονται. Διότι με το καθημερινό μας έργο, ως υπεύθυνη Ομοσπονδία, περάσαμε με επιτυχία από εξαιρετικά δύσκολους κάβους και πολύ μεγάλες φουρτούνες. Το τιμόνι όμως κρατήθηκε σταθερό, παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν βγει, για πολύ γνωστούς λόγους, στα κάγκελα και φώναζαν, επίσης για γνωστούς λόγους, «στρίψε από δω» ή «στρίψε από κει». Αν τους ακούγαμε τότε, τώρα θα καταμετρούσαμε τα απομεινάρια από ένα ναυάγιο. Εκείνοι αυτό ήθελαν.

Όμως, με τη σταθερότητα, με την ισορροπία, με τη νηφάλια και ψύχραιμη προσέγγιση, με την αποδοκιμασία των ακροτήτων, με τον σεβασμό στη νομιμότητα και στη διάκριση των εξουσιών και πάνω απ? όλα με πίστη στις δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Για αυτό είναι σημαντικό η ηγεσία να λειτουργεί υπεύθυνα και συνεκτικά. Να αθροίζει και να πολλαπλασιάζει και όχι να αφαιρεί ή να διαιρεί. Προσωπικά, αυτή την «αριθμητική» ξέρω και αυτή έβαλα σε εφαρμογή.

Παρ? όλα αυτά δεν θα αναλώσω το χρόνο σας για να παρουσιάσω τα πεπραγμένα της διοίκησης. Δεν μου αρέσει και σαν στοιχείο του χαρακτήρα μου, να ευλογώ τα γένια μου. Άλλωστε όλοι παρακολουθείτε από κοντά τα τεκταινόμενα, όλοι έχετε την προσωπική σας εμπειρία και άποψη για το πώς προχωρήσαμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο θεσμικός εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του ρόλου της ΕΠΟ στην προσπάθεια για ένα καθαρό, αξιόπιστο και συναρπαστικό ποδόσφαιρο, είναι σταθερές πολιτικές αυτής της διοίκησης. Δεν τις διαπραγματευόμαστε με κανέναν αλλά επιθυμούμε να τις συζητάμε με όλους , για να φτάνουμε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας. Από εσάς ζητάω μόνο αντικειμενική και δίκαιη κρίση.

Θα πει κάποιος: «Δηλαδή Πρόεδρε είσαι με όλα ευχαριστημένος;». Σας λέω απερίφραστα: Όχι, δεν είμαι. Όσα κι αν κάνουμε για το ποδόσφαιρο και πάλι λίγα θα είναι. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα: Από τη μια να τελειώσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τις παθογένειες και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και από την άλλη να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον. Ούτε το ένα είναι εύκολο, ούτε το άλλο αυτονόητο. Είναι διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλή πρόκληση.

Όμως καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια. Κι αυτό είναι που μετράει στο τέλος της μέρας. Σας δίνω μερικά συμβολικά παραδείγματα. Σε αγωνιστικό επίπεδο: Η εθνική ομάδα Αντρών είναι στα τελικά του Euro. Αυτή είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία και όλοι να σταθούμε στο πλευρό της Εθνικής μας διότι σε μια δύσκολη στιγμή θα δώσει μια μάχη για την ίδια την εικόνα της χώρας.

Δεν είναι όμως η μόνη αγωνιστική επιτυχία. Θυμίζω την πρόκριση της Εθνικής Νέων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο. Προσέξτε τώρα, τα τρία τελευταία χρόνια μια φορά η Εθνική Παίδων και άλλες δύο η Εθνική Νέων έχουν προκριθεί σε τελική φάση EURO. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια ομάδα που ανεβαίνει ένα – ένα τα σκαλιά της επιτυχίας. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε διότι αυτή είναι και η δουλειά της ΕΠΟ. Να μεριμνά για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου κι αυτό κάνουμε με την αρτιότητα της δουλειάς στα τμήματα υποδομών. Η θετική εξέλιξη και τα καλά αποτελέσματα ποτέ δεν έρχονται από το πουθενά. Έχουν ως προϋπόθεση την προσπάθεια, την επένδυση, τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση. Έχουν επίσης ως ύψιστη προϋπόθεση την αξιοκρατία. Οι επιτυχίες που σας περιγράφω ακριβώς αυτό πιστοποιούν. Την ορθή και αξιοκρατική επιλογή τεχνικών ηγεσιών εκ μέρους της ΕΠΟ.

Σε οικονομικό επίπεδο: Αρκεί να σας πω ότι μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής καταστροφής, μέσα σε ένα περιβάλλον που κανένας δεν πληρώνει κανέναν και τα λουκέτα είναι στη σειρά, η ΕΠΟ είναι εντάξει απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Σε διοικητικό επίπεδο: Το ότι σήμερα η ΕΠΟ έχει το δικό της «σπίτι» , το οποίο είναι λειτουργικό και ανοιχτό σε όλους, είναι από μόνο του ένα τεράστιο άλμα. Η διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιοποίηση τομέων της Ομοσπονδίας, η ταχύτητα και η επαγγελματική αρτιότητα των λειτουργιών, η πιστή τήρηση των προβλέψεων των κανονισμών είναι στοιχεία που εξελίχθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν χρειάστηκε να μπει σκληρό τέλος σε πρακτικές του χθες.

Σε επίπεδο εξωστρέφειας: Ένα εσωστρεφές ποδόσφαιρο θα φυτοζωεί ώσπου να πεθάνει. Είναι σημαντικό να κρατάμε «ανοιχτές πόρτες» με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κι αυτό πετύχαμε τόσο με τη Fifa όσο και με την UEFA σε πάρα πολλά επίπεδα. Συνεργασίες και συνέργειες που βοηθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρει πιο γρήγορα το δρόμο του. Αλλά και σε ένα συμβολικό επίπεδο παράγονται αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης είναι λίγο νομίζετε, να είναι ο Πρόεδρος της ΕΠΟ παρατηρητής στον τελικό του Champions League;

Σε επίπεδο ανάδειξης της ιστορίας και της προσφοράς του ποδοσφαίρου: Ξέρετε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνει κάποιος μεγάλες αλλαγές είναι να θυμηθεί ποιος είναι. Με αυτή τη σκέψη καταφέραμε να καταγράψουμε σε ένα πολύ όμορφο και λειτουργικό λεύκωμα όλη την ιστορία της ΕΠΟ που είναι και η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήδη κάποιοι από εσάς το έχετε πάρει ήδη στα χέρια σας. Είναι μια έκδοση που αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε όλους αυτούς που εργάστηκαν για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι παραάλληλα και μια πηγή αυτογνωσίας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι πιστεύω ακράδαντα πως για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει έρθει η στιγμή του καθρέπτη. Να δει καθαρά τον εαυτό του και να αποφασίσει να κρατήσει όλα τα καλά στοιχεία που είχε μέχρι σήμερα και πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα.

Σε θεσμικό επίπεδο: Μετά από πολλά χρόνια η Ομοσπονδία έχει πλέον λυμένα όλα τα θέματα των σχέσεων με την Πολιτεία. Είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε νόμο, τον 4049/2012, με πλήρη διασφάλιση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε απόλυτη συνεργασία με την Πολιτεία για θέματα που εκείνη έχει την βασική ευθύνη.

Σε επίπεδο Υποδομών: Η νέα δομή και οργάνωση των πρωταθλημάτων σε επαφή με την βασική ιδέα του προγράμματος του κ. Σάντος αποδεικνύει κάθε χρόνο την οξυδέρκεια της επιλογής της και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Το σημαντικότερο για εμένα; Είναι αυτή που δίνει το δικαίωμα σε κάθε παιδί, σε κάθε προπονητή, σε κάθε Ένωση να πιστεύει πως μπορεί να γίνει πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία του.

Σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται με όραμα και πρόγραμμα. Με το όραμα ενός καλύτερου ελληνικού ποδοσφαίρου, ανταγωνιστικού με σύγχρονους όρους, μέσα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια. Με το πρόγραμμα συνεχών βελτιωτικών ρυθμίσεων που διασφαλίζουν αξιοπιστία, διαφάνεια, λειτουργικότητα, οικονομική βιωσιμότητα, αύξηση της ελκυστικότητας του αθλήματος.

Γεφυρώνουμε την ιστορία μας και το παρελθόν μας με την προοπτική, με το Αύριο. Το μέλλον είναι απόφαση. Αυτό ισχύει για κάθε τι στη ζωή, ισχύει εξίσου και για το ποδόσφαιρο. Το μέλλον του θα είναι αυτό που θα σχεδιάσουμε εμείς σήμερα. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανένας άλλος για λογαριασμό μας. Δεν υπάρχει κάπου κρυμμένος ένας μυστικός designer που θα μας δώσει έτοιμο το σχέδιο που χρειαζόμαστε. Επεξεργασμένες προτάσεις δηλαδή που θα εναρμονίζουν τις επιδιώξεις και τους στόχους του ελληνικού ποδοσφαίρου με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και με διεθνώς καταξιωμένες πρακτικές για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Οι εποχές του «βλέποντας και κάνοντας» και του απαξιωτικού «ξερολισμού» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν μπορεί να αποφεύγει θεσμικούς κανόνες και αυτονόητες αρχές. Όσοι αυτοπροβάλλονται ως «παράκλητοι» και «επαγγελματίες σωτήρες» υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες και επενδύοντας στον αναχρονιστικό παλαιοκομματισμό ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή – πράγμα πιθανότερο – κοροϊδεύουν συστηματικά τους πάντες.

Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως, είναι μόνον στα δικά μας χέρια. Κι αυτά τα χέρια πρώτα και πάνω απ? όλα πρέπει να είναι ενωμένα. Πρέπει λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις και να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου σχεδίου ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ποιο είναι το σχέδιο; Είναι αυτό που θα επεξεργαστούμε και θα αποφασίσουμεόλοι μαζί, στη βάση μιας εισήγησης που θα κάνω εκφράζοντας τη σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Σπεύδω εξ αρχής να ξεκαθαρίσω πως όσα θα πω σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα έτοιμο μανιφέστο, το οποίο ήρθα να σας διαβάσω για να το χειροκροτήσετε και να φύγω. Αντίθετα. Αυτά που θα πω είναι έκφραση αγωνίας για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και ο προσδιορισμός ενός «κάδρου», εντός του οποίου είναι αναγκαίο να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε σε πολλά, να διαφωνήσουμε σε άλλα. Το σημαντικό είναι μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση να αναδειχθούν εξειδικεύσεις και λεπτομερέστερες προτάσεις που θα πρέπει στη συνέχεια να βάλουμε όλοι πλάτη για να τις υλοποιήσουμε και να πάμε το ποδόσφαιρο ΜΠΡΟΣΤΑ!

Αγαπητοί Φίλοι,

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό για τα επόμενα 4-5 χρόνια, είναι να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και τη λειτουργία μας. Πρώτος μας στόχος είναι λοιπόν με την συνεργασία όλων των φορέων της ΕΠΟ, Ενώσεις, ομάδες, λίγκες, υπηρεσίες και στελέχη της ΕΠΟ, να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και στην συνεχιζόμενη αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της Ομοσπονδίας και των παρεχομένων από αυτή υπηρεσιών ποδοσφαίρου.

Σε διοικητικό πλαίσιο κρίνεται απαραίτητο να δοθεί έμφαση στους ακόλουθους έξι (6) τομείς:
1. Στην προετοιμασία του καλύτερου δυνατού στρατηγικού σχεδιασμού για τον οποίο συζητάμε και θα εξειδικεύσω κάποια πράγματα στη συνέχεια.
2. Στη χάραξη ετήσιου πλάνου ελέγχου των δράσεων του συνολικού σχεδιασμού.
3. Στη βελτίωση των εργαλείων σύνταξης και ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων και του προϋπολογισμού — περαιτέρω λογισμικό για ειδικές αναλύσεις και προβλέψεις
4. Στην υλοποίηση συστημάτων ανάλυσης οικονομικού ρίσκου – risk management system στα πρότυπα της FIFA/UEFA
5. Στην υλοποίηση συστήματος διαχείρισης και ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού
6. Στη βελτίωση συστημάτων επικοινωνίας με τα MME και μεγιστοποίηση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων – social media.

Δεν θα σας κουράσω με μια λεπτομερή αναφορά στο τι σχεδιάζεται και στους 6 τομείς. Είναι όμως απαραίτητο να σας ενημερώσω αναλυτικά για τον πρώτο τομέα που είναι και ο κρισιμότερος και αφορά στην ικανότητά μας να λειτουργήσουμε με βάση έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα έχει ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 4 με 5 χρόνια.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός κατανέμεται σε οκτώ (8) θεματικές ενότητες για καθεμιά από τις οποίες υπάρχουν ήδη κάποιες καλές ιδέες και προτάσεις που αξίζει να τις δούμε με ενδιαφέρον για να τις βάλουμε μπροστά.

Ξεκινάω από την πρώτη θεματική ενότητα που αφορά τους ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. Προτείνεται:
- Λειτουργία εξειδικευμένων σχολών προπονητών για αναπτυξιακές ηλικίες (έως 16 ετών). Στόχος η επιμόρφωση 1500 προπονητών ως το 2016.
- Λειτουργία εξειδικευμένων σχολών προπονητών Ποδοσφαίρου Σάλας που θα οδηγεί στη λήψη διπλώματος Futsal-B. Στόχος η εκπαίδευση 150 προπονητών ως το 2016.
- Λειτουργία εξειδικευμένων σχολών προπονητών τερματοφυλάκων. Στόχος η εκπαίδευση 150 προπονητών ως το 2016.
- Σε συνεργασία με την UEFA και τη FIFA και με τη μετάκληση καθηγητών εγνωσμένης αξίας, συνεχίζεται η εκπαίδευση και παραγωγή των Εκπαιδευτών-Προπονητών ΕΠΟ.

Τη δεύτερη θεματική μπορούμε να την ονομάσουμε: GRASSROOTS και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Προτείνεται:
- Θέσπιση «Εθνικής Μέρας GRASSROOTS», με ετήσιες εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο από όλες τις ΕΠΣ.
- Θέσπιση ετήσιων βραβείων καλύτερου Grassroots club / project / leader
- Θέσπιση προγράμματος ενημέρωσης προπονητών – διαιτητών σχετικά με δραστηριότητες Grassroots.
- Έμφαση σε εκδηλώσεις Grassroots γυναικείου ποδοσφαίρου.

Η τρίτη θεματική αφορά στο MANAGEMENT ΑΓΩΝΩΝ & ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ. Προτείνεται:
- Διαχείριση αγώνων: Περαιτέρω ενίσχυση του τομέα διαχείρισης event, καθώς η συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση των παραμέτρων προετοιμασίας εκτιμάται πως αφενός θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος και αφετέρου θα υποστηρίξει τη δημόσια εικόνα και το θεσμικό της ρόλο της ΕΠΟ ως ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής.
- Ανάληψη Διεθνών Διοργανώσεων:
O Ανάπτυξη πλάνου διεκδίκησης διοργανώσεων τετραετίας
O Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμης επικοινωνιακής πολιτικής που θα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της υποστήριξης μελλοντικών υποψηφιοτήτων από εθνικούς φορείς και φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας

O Χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων και κοινωνικών δικτύων, προκειμένου να αυξάνεται η διάχυση στην κοινωνία της πληροφορίας μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας και κατά συνέπεια, η υποστήριξη (θεατές, εθελοντές) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
-Τελική Φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων UEFA 2015: Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η οργάνωση ενός τεχνικά άρτιου event, που θα χρησιμοποιεί υπάρχουσες εγκαταστάσεις, θα έχει περιορισμένο κόστος και θα προσφέρει στους συμμετέχοντες – νέοι παίκτες κάτω των 19 ετών- πέρα από μία αξέχαστη αθλητική εμπειρία και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην ελληνική γη που απλώνεται κάτω από τον Όλυμπο, στη γη που γέννησε τον αρχαίο πολιτισμό και τη μυθολογία.

Τέταρτη θεματική του προτεινόμενου σχεδιασμού είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ. Προβλέπεται:
- Λειτουργία, σε συνεργασία με την UEFA και τη FIFA, σεμιναρίων διοικητικής οργάνωσης διαιτησίας.
- Εκπαίδευση διαιτητών σε σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και σύγχρονα προγράμματα λογισμικού, προκειμένου να επιτευχθεί αυτόματη καταγραφή δεδομένων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
- Πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών των διαιτητών σε συνεργασία με την ΚΕΔ/ΕΠΟ
- Περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της διαιτησίας, σύμφωνα με στόχους που προδιαγράφονται στη Συνθήκη Διαιτησίας της UEFA/FIFA.

Πέμπτη θεματική είναι το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ με προτάσεις όπως:

- Υλοποίηση ενεργειών περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου (διοργάνωση διεθνών τουρνουά, διοργάνωση τουρνουά για ηλικίες υποδομών σε συνεργασία με ιδιωτικές ακαδημίες, συνεργασία με φορείς αυτοδιοίκησης κλπ).
- Υλικοτεχνική ενίσχυση του προγράμματος ένταξης του γυναικείου ποδοσφαίρου στα σχολεία της χώρας, με ταυτόχρονη παρουσία προπονητών που θα παρακολουθούν τους σχολικούς αγώνες, προκειμένου να ανιχνεύουν ταλέντα που θα μπορούν να στελεχώσουν τις Εθνικές Ομάδες.
- Εύρεση χορηγού για εξειδικευμένη οικονομική υποστήριξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και των Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου Γυναικών.
- Διερεύνηση δυνατότητας διοργάνωσης και διεξαγωγής στην Ελλάδα Βαλκανικού Κυπέλλου Γυναικών, στο οποίο θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών των βαλκανικών χωρών.
- Στενή συνεργασία με ΕΠΣ για διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας Εθνικής Ακαδημίας Γυναικείου Ποδοσφαίρου.
- Υλικοτεχνική υποστήριξη, στο μέτρο του δυνατού, των σωματείων που καλλιεργούν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Έκτη θεματική – και με την ευκαιρία να τονίσω ότι η σειρά της απαρίθμησης δεν συνιστά οιασδήποτε μορφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Είναι απλά μια αρίθμηση παρουσίασης και τίποτα περισσότερο. Για παράδειγμα οι ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ μας, οι οποίες είναι πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Προβλέπεται:
- Πλήρης εφαρμογή και περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος Τ.Α.Π.Α. (Τμήμα Ανάλυσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης), προκειμένου να ανιχνεύονται και υποστηρίζονται καταλλήλως οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν μελλοντικά τις Εθνικές Ομάδες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχολεί και τα στελέχη του προπονητικού τιμ της Εθνικής Ανδρών και την υψηλή εποπτεία του έχει ο κ. Σάντος.
- Πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στις τελικές φάσεις του Παγκόσμιου Κυπέλου 2014 και του EURO 2016.
- Προκρίσεις των Εθνικών Ομάδων Ελπίδων, Νέων, Παίδων, Σάλας, Ποδοσφαίρου Άμμου, Γυναικών, Νεανίδων και Κορασίδων στις τελικές φάσεις των αντίστοιχων πρωταθλημάτων.
- Ενόψει της διοργάνωσης στην Ελλάδα της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Νέων 2015 στο οποίο η Εθνική Ομάδα Νέων συμμετέχει απευθείας, προετοιμασία Εθνικής Ομάδας ικανής να διεκδικήσει το τρόπαιο.
- Περαιτέρω ενίσχυση υλικοτεχνικού εξοπλισμού προπονητικού κέντρου Εθνικών Ομάδων ή ακόμη κατασκευή και νέου με μεγαλύτερες δυνατότητες.
- Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας ξενώνων για τους αθλητές των Εθνικών Ομάδων.

Η έβδομη θεματική αφορά στο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ, με προβλέψεις για:
- Διάδοση του αθλήματος μέσω του νέου τρόπου διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (όμιλος, με αγώνες εντός και εκτός έδρας).
- Ανάπτυξη και μετάδοση του αθλήματος σε πανελλήνια κλίμακα.
- Διερεύνηση πιθανότητας εισόδου του αθλήματος στα σχολικά προγράμματα.
- Διερεύνηση πιθανότητας διεξαγωγής τοπικών, ενωσιακών ή περιφερειακών πρωταθλημάτων, σε συνεργασία με τις ΕΠΣ.
- Διερεύνηση πιθανότητας δημιουργίας γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου σάλας.

Η 8η θεματική είναι οριζόντια, διαπερνά όλα όσα είπαμε ως τώρα, καθώς αφορά στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι τεχνολογίες αλλάζουν, οι συνήθειες αλλάζουν και πρέπει να προσαρμόζουμε διαρκώς την επικοινωνιακή στρατηγική μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε με τον σωστό τρόπο το σωστό μήνυμα στους σωστούς αποδέκτες. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, δεν μας καταλαβαίνει κανένας και δεν θα πετύχουμε να έχουμε την κοινωνική ανταπόκριση που προϋποθέτουν όλοι οι υπόλοιποι στόχοι που βάζουμε.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία λοιπόν, ο προτεινόμενος σχεδιασμός, περιλαμβάνει:
- Κατασκευή νέου site της ΕΠΟ, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο στις ανάγκες της τρέχουσας αγοράς και τεχνολογικά είναι το αρτιότερο που είχε ποτέ η Ομοσπονδία. Μέσω αυτού, θα προβάλλονται όλες οι στρατηγικές επιλογές της ομοσπονδίας με το μέγιστο δυνατό τρόπο και θα γίνει προσπάθεια να προσελκύσει η ΕΠΟ κοινό μικρών ηλικιών χάρη στις σύγχρονες δυνατότητές του.
- Χρήση του site για καλύτερη εσωτερική λειτουργία της ποδοσφαιρικής οικογένειας, με τη δημιουργία μιας αόρατης στο κοινό επικοινωνιακής πλατφόρμας της ΕΠΟ με τις Ενώσεις, τους συλλόγους, τους παίκτες, τους προπονητές, τους μάνατζερ, τους διαιτητές. Ταυτοχρόνως, η πλατφόρμα θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης της συνεργασίας όλων των τμημάτων της ΕΠΟ μέσω του Γραφείου Τύπου.

- Περαιτέρω ενίσχυση της νέας σελίδας της ΕΠΟ στο διεθνώς δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook. Μέσα από τη σελίδα της Ομοσπονδίας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις απευθείας επικοινωνίας της ΕΠΟ με το κοινό -χωρίς τη μεσολάβηση οποιουδήποτε ΜΜΕ- και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.
- Ανάλογη ενίσχυση του λογαριασμού της ΕΠΟ στο twitter για ολοκληρωμένη προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της επικοινωνιακής πολιτικής.
- Στενή συνεργασία με τους συλλόγους για τη λειτουργία μαθημάτων μιντιακής συμπεριφοράς (media training) στους παίκτες των τμημάτων υποδομής τους, οι οποίοι είναι εν δυνάμει διεθνείς. Η συγκεκριμένη πρόθεση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες καλύτερης συνεργασίας με τις ομάδες και θεωρείται δεδομένο ότι θα προσφέρει μακροπρόθεσμα συγκεκριμένα οφέλη στους παίκτες και κατ? επέκταση στις Εθνικές Ομάδες.
- Έκδοση ηλεκτρονικού Newsletter με την ευθύνη του Γραφείου Τύπου, το οποίο θα προβάλει τις κυριότερες δραστηριότητες της ΕΠΟ. Το Newsletter θα έχει απευθείας αποδέκτες συγκεκριμένο κοινό, όπως, παραδείγματος χάριν, τους likers στη σελίδα του Facebook, οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά και χάρη στο επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν θεαματικά.

Η ένατη και τελευταία ενότητα είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η Ομοσπονδία προχώρησε, στα χρόνια που πέρασαν, στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης ενός προγράμματος που περιελάμβανε α. την εκπαίδευση και πιστοποίηση με όρους ευρωπαϊκών στάνταρ των φροντιστών ασφαλείας και των υπευθύνων ασφαλείας των ΠΑΕ - Μελών της Λίγκας και β. στην ενσωμάτωση στον τελευταίο νόμο της αποκλειστικής ευθύνης της για το ως άνω θέμα. Στηριγμένη σε αυτά τα δεδομένα θα εξετάσει βάσιμα - και πρέπει να το κάνει – την πιθανότητα να αναλάβει η ίδια την κεντρική διαχείριση του θέματος ως προς το πρωτάθλημα της Super League, αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 2012/2013. Η κεντρική διαχείριση θα βοηθήσει οργανωτικά στην καλύτερη επόπτευση διεξαγωγής των αγώνων αλλά και θα μειώσει σημαντικά το κόστος της κάθε ΠΑΕ, εξέλιξη που μόνο ως θετική μπορεί να εισπραχθεί . Όλα αυτά σε συνεννόηση άμεση με τη Λίγκα και την Πολιτεία και με στόχο τον κεντρικό σχεδιασμό ενός πλάνου ασφαλέστερης διεξαγωγής των αγώνων στο πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Αγαπητοί Φίλοι,

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει τίποτα να περιμένει και τίποτα να κερδίσει με το συνεχές στριφογύρισμα στα ίδια και τα ίδια. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε συνειδητά και υπεύθυνα να δώσουμε στην ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο μια καινούργια προοπτική κι ένα καινούργιο σχέδιο πορείας.

Ο χαρακτήρας και η ποιότητα αυτής της μεγάλης αλλά απολύτως αναγκαίας προσπάθειας, θα προσδιορίσει σε τελική ανάλυση το τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Η εξίσωση όμως είναι απλή. Δίνοντας όλοι τον καλύτερο εαυτό μας, μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το ποδόσφαιρο.

Θέλω όμως να επισημάνω και κάτι ακόμη. Σε κάθε συνάντησή σου με φορείς της πολιτείας ακούω κατά κόρον πως το ποδόσφαιρο είναι προτεραιότητα. Όμως οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, αφού στον δημόσιο λόγο στα 1000 πράγματα τα 1001 χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα. Πρέπει λοιπόν και η πολιτεία να δει ζεστά και ειλικρινά τα ζητήματα που θέτουμε κάθε τόσο.

Το ποδόσφαιρο δεν λειτουργεί στο κενό. Λειτουργεί και αποδίδει πραγματικά μόνο σε ένα θετικό υποστηρικτικό περιβάλλον που θα το ενθαρρύνει να ξεδιπλώσει το όραμά του και να δώσει τα οφέλη που πραγματικά μπορεί να δώσει . Όταν όμως ζούμε μία καθημερινότητα που ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εφήμερες εντυπώσεις παρά για τα μόνιμα αποτελέσματα, τότε δεν κάνουμε τίποτα.

Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας, έχουμε το σχέδιό μας, προχωράμε μπροστά. Πρέπει και όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα του ποδοσφαίρου να κάνουν το ίδιο. Τα πολλά λόγια έφεραν τη φτώχεια. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων.

Εμείς βάζουμε ήδη τον πήχη ψηλά. Προχωρούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε πράξη το ποδόσφαιρο της υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Διότι ξέρουμε πως τη μέρα που αποφασίζει κανείς να ξεκινήσει την προσπάθειά του, είναι και η τυχερή του μέρα. Για μας αυτή η μέρα είναι σήμερα. Με τις αποφάσεις και με την ενότητα της Γενικής μας Συνέλευσης.


Ενότητα που θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να επιδείξουμε, συστρατευόμενοι όλοι για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της πατρίδας μας στην τελική διοργάνωση του 2012. Οι αγώνες ξεκινούν σε λίγες ημέρες και η ΕΠΟ ήταν, είναι και θα είναι διαρκώς δίπλα στην εθνική μας ομάδα. Να ενθαρρύνει, να εμψυχώσει, να στηρίξει, να λύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σε τόσο απαιτητικές διοργανώσεις.

Όλοι μαζί λοιπόν, δίπλα στην Εθνική μας.
Δίπλα της, με όλη την ψυχή μας.
Με το μυαλό μας και με την καρδιά μας.
Πάμε για το όνειρο, με τις ευχές και τη θετική σκέψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων,
Γιατί η Εθνική μας ομάδα μας ενώνει όλους.
Είναι πάνω από χρώματα, είναι πάνω από πρόσωπα.
Είναι ιδέα και ιδανικό.
Είναι ο συμβολισμός της αξίας των Ελλήνων μέσα στο χρόνο.
Και οι Έλληνες αξίζουν να νιώσουν Περήφανοι Ξανά.
Μπροστά, λοιπόν!
Καλές μας Νίκες!


Σας ευχαριστώ θερμά όλους για την προσοχή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: