Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο Φορτούνης θα έπαιζε, όσο έπαιξε και ο Κυριάκος!

Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος αναλύει τα δεδομένα για την περίπτωση του Φορτούνη και εξηγεί γιατί αν είχε έρθει πέρσι θα είχε την ίδια τύχη με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Ο Φορτούνης θα έπαιζε, όσο έπαιξε και ο Κυριάκος
Στον Ολυμπιακό το έχουν μετανιώσει που το περασμένο καλοκαίρι δεν πήραν τον Κώστα Φορτούνη. Και το μετάνιωσαν ακόμα περισσότερο βλέπονταν το νεαρό παίκτη να μπαίνει αλλαγή στο ματς της εθνικής με την Πολωνία και (μαζί με τον Σαλπιγγίδη) να αλλάζει όλη την μορφή του αγώνα.
Ο Μαρινάκης τον ήθελε πολύ το περασμένο καλοκαίρι τον Φορτούνη, αλλά ο Αστέρας ζήταγε 600.000 για να τον δώσει, ενώ και ο "μικρός" ήθελε 400.000 τον χρόνο, χρήματα που ούτε καν τα συζήταγε ο Ολυμπιακός.
Τώρα, βέβαια, στοιχίζει τρεις φορές περισσότερο (2 εκ. ευρώ ζήτησε η Καϊζερσλάουτερν) και γι' αυτό, άλλωστε, το έχουν μετανιώσει στον Πειραιά που δεν τον πήραν πέρυσι, αλλά το περίεργο είναι ότι τώρα ο Ολυμπιακός το συζητάει.
Ας αφήσουμε, όμως, το οικονομικό μέρος της υπόθεσης και ας σκεφτούμε κάτι άλλο: Θα έπαιζε ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό; Στην Καϊζερσλάουτερν το παιδί πήρε 30 συμμετοχές (28 στο πρωτάθλημα και 2 στο κύπελλο) και έγινε αμέσως βασικός. Στον Ολυμπιακό πόσες συμμετοχές θα είχε πάρει; Υποθετικό είναι το ερώτημα φυσικά και αναγκαστικά υποθετική είναι και η απάντηση, αλλά εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι οι συμμετοχές του θα ήταν μονοψήφιες.
Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο έχει καμιά 30αριά παίκτες στο ρόστερ του και καμιά 15αριά δανεικούς δεξιά και αριστερά. Με αυτά τα δεδομένα νεαροί παίκτες σαν τον Φορτούνη είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθούν και τις περισσότερες φορές απογοητεύονται και μένουν στάσιμοι. Στην Ελλάδα βλέπετε και ειδικά στον Ολυμπιακό τα θέλουμε όλα. Να κάνει η ομάδα μας 10-15 μεταγραφές κάθε καλοκαίρι και παράλληλα να έχουμε την απαίτηση να δώσει ευκαιρίες και να αναδείξει νεαρούς ποδοσφαιριστές. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ δύσκολο, διότι απλούστατα ο Φορτούνης και ο κάθε Φορτούνης είναι σχεδόν αδύνατον να καθιερωθεί όταν έχει μπροστά του 5-6 ποδοσφαιριστές.
Μήπως το ίδιο δεν είχε συμβεί και με τον Κυργιάκο Παπαδόπουλο; Στην τελευταία του χρονιά στον Ολυμπιακό είχε πάρει έξι συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και μόνο τις δύο ως βασικός. Και ακόμα κι αυτές τις λίγες φορές που έπαιξε, οι. ειδικοί μέτραγαν τα λάθη του. «Εκανε ένα λάθος κοντρόλ, έφαγε μια ντρίμπλα, έχανε την θέση του» και διάφορα άλλα τέτοια έλεγαν και έγραφαν για τον μικρό. Τη συνέχεια την ξέρουμε βέβαια. Ο Παπαδόπουλος όταν του έκανε πρόταση ανανέωσης ο Ολυμπιακός ουσιαστικά ούτε που την συζήτησε («πώς να παίξω όταν έχω μπροστά μου τον Μέλμπεργκ και τον Αβραάμ», έλεγε) και από την στιγμή που βρέθηκε η πρόταση της Σάλκε μας κούνησε μαντήλι. Και εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι πολύ καλά έκανε.
Δεν ξέρω αν διαφωνείτε, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο Φορτούνης θα έπαιζε στον Ολυμπιακό, όσο έπαιξε και ο Κυριάκος. Και όσο κυριαρχεί η λογική των. ατελείωτων μεταγραφών, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Για να αναδείξει νέους ποδοσφαιριστές ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος.

πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: