Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Βρετανικό παιχνίδι με αμυντικές αδυναμίες!!

Διαβάστε μία ανάλυση της Μάδεργουελ σε μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των κυριότερων τακτικών αγωνιστικών στοιχείων των αντιπάλων των πρασίνων.
Βρετανικό παιχνίδι με αμυντικές αδυναμίες
Γενικά  χαρακτηριστικά
Η Μάδεργουελ είναι μία κλασσική βρετανική ομάδα, ολίγον πιο τεχνική από την μέση σκωτσέζικη ομάδα, που βασίζεται σε ένα κλασσικό 4-4-2 και ανάπτυξη από τα πλάγια.
Στην φάση της ανάπτυξης η ομάδα στηρίζεται:
  • στο παιχνίδι από τα δεξιά
  • τον γρήγορο ρυθμό
  • στις συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών
  • στα συχνά ανεβάσματα των δύο box to box κεντρικών μέσων της
  • στην ορθολογική συνεργασία του επιθετικού διδύμου
  • στην εκμετάλλευση των κενών χώρων στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας
Ανάλυση της επίθεσης της Μάδεργουελ
Ανάλυση της επίθεσης της Μάδεργουελ
Η αμυντική λειτουργία της Μάδεργουελ δείχνει προβληματική και φαίνεται να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της. Η ομάδα στερείται:
  • αξιόπιστων αμυντικών μέσων: το ρόστερ αποτελείται από «ισορροπημένους» κεντρικούς μέσους που αρέσκονται στην συμμετοχή στην επιθετική διαδικασία μειώνοντας την ανασταλτική συνέπεια του άξονα
  • αξιόπιστων ανασταλτικά πλάγιων αμυντικών
  • ποιοτικών κεντρικών αμυντικών: είναι χαρακτηριστικό ότι ο 22χρόνος Χάτσινσον (1.88 – 33 συμμετοχές πέρυσι) θεωρείται ότι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει το ρόστερ στο κέντρο της άμυνας με τον νεοαποκτηθέντα (30 ετών, 1.83) από την Μπράντφορντ, Σάιμον Ράμσντεν να αποτελεί τον πιθανότερο παρτενέρ του
  • παικτών στα φτερά που έχουν την δυνατότητα να προσδώσουν ανασταλτική ποιότητα στο παιχνίδι της ομάδας
Ανάλυση της άμυνας της Μάδεργουελ
Ανάλυση της άμυνας της Μάδεργουελ
Τα ζεύγη του 4-4-2
Όπως κάθε ομάδα που παίζει με 4-4-2, στηρίζεται στις συνεργασίες συγκεκριμένων ζευγών παικτών. Παρά το γεγονός ότι ο Στιούαρτ ΜακΚολ έχει επιστρατεύσει το 4-5-1 εναντίον των Σέλτικ και Ρέιντζερς,  πολύ δύσκολα θα αποχωριστεί το 4-4-2 μπροστά στο κοινό της ομάδας και σε μία αναμέτρηση ιδιαίτερης αξίας για τον σύλλογο. Όλα δείχνουν ότι ο 46χρονος κόουτς θα βασιστεί στις τακτικές πεπατημένες της περσινής σεζόν.
Χάτελι-Χάμφρέι: Αμφότεροι… ευθύνονται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γενικότερης απόδοσης της ομάδας. Ο Χάτελι είναι ένα παραδοσιακό βρετανικό μπακ του 4-4-2 με πολλές κούρσες προς την αντίπαλη άμυνα, πνευμόνια και σέντρες προς το κεντρικό επιθετικό δίδυμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με 8 ασίστ κατέκτησε την πρωτιά στην σχετική στατιστική κατηγορία την περσινή χρονιά.
Μπροστά του ο Χάμφρει παίζει πιο πολύ ως μέσα-δεξιά μέσος δημιουργώντας των έξτρα παίκτη στον άξονα και δημιουργώντας τους απαραίτητους χώρους για τις επελάσεις του Χάτελι. Την ίδια ώρα το αριστερό άκρο έχει πιο ορθολογική λειτουργία με τους παίκτες που αγωνίζονται εκεί να παίζουν κοντά στην γραμμή.
Χίγκντον-Ογιάμα/Μέρφι: Ο ύψους 1.88 Χίγκντον αποτελεί το βασικό επιθετικό σημείο αναφοράς με τον όγκο του αλλά και τις συχνές του κινήσεις προς την μεσαία γραμμή με διττό στόχο: την δημιουργία κενών χώρων προς εκμετάλλευση από τον έτερο, πιο ταχύ φορ ή την δημιουργία συνεργασιών με τα χαφ της ομάδας.
Ογιάμα (1.75) (ταχύς και πάρα πολύ επικίνδυνος) ή Μέρφι (1.76) συνθέτουν το επιθετικό δίδυμο με τους δύο νεαρούς να έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα. Αμφότεροι έχουν την δυνατότητα κίνησης χωρίς την μπάλα και αρέσκονται να παίζουν στο όριο της αμυντικής γραμμής του αντιπάλου αναμένοντας χρόνο και χώρο να σπάσουν την γραμμή του offside.
(1) Ο Μέρφι κινείται προς τα πίσω με στόχο τη δημιουργία κενών χώρων που θα εκμεταλλευτεί (2) ο εκρηκτικός Ογιάμα
(1) Ο Μέρφι κινείται προς τα πίσω με στόχο τη δημιουργία κενών χώρων που θα εκμεταλλευτεί (2) ο εκρηκτικός Ογιάμα
Κιθ Λέσλει: ο εγκέφαλος της μεσαίας γραμμής
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον 33χρονο Λέσλει που αποτελεί ότι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει η μεσαία γραμμή. Με πληθωρική παρουσία στο κέντρο του γηπέδου και συμμετοχή τόσο στην ανασταλτική, όσο και δημιουργική διαδικασία, ο Λέσλει αποτελεί ένα κλασσικό βρετανικό box to box κεντρικό μέσο που στηρίζει το παιχνίδι του στον δυναμισμό και τα πνευμόνια. Με 4 γκολ και 4 την περσινή χρονιά ασίστ ο «Τζέραρντ» της Μάδεργουελ κατέχει σίγουρα περίοπτη θέση στο μπλοκάκι του Φερέιρα.
Ενδιαφέροντα Στατιστικά
Παρακάτω ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά (ασίστ και γκολ) των «σταρ» των σκωτσέζων από την περσινή σεζόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδόσεις του νεαρού Ογιάμα με το γκολ & ασίστ /αγώνα ποσοστό του να αγγίζει το άκρως εντυπωσιακό 55.6%!
Οι πρωταγωνιστές της Μάδεργουελ
Οι πρωταγωνιστές της Μάδεργουελ
Συμπέρασμα
Η Μάδεργουελ είναι, σαφώς, μία λιγότερη ποιοτική ομάδα από τον Παναθηναϊκό που διαθέτει στο ρόστερ του διεθνείς παίκτες εγνωσμένης αξίας. Παρά την έλλειψη ποιότητας και τις εμφανείς ανασταλτικές αδυναμίες, η Μάδεργουελ είναι μία ομάδα που τρέχει πολύ στον αγωνιστικό χώρο και σέβεται τις αξίες του βρετανικού ποδοσφαίρου. Οι συνεργασίες συγκεκριμένων ζευγών παικτών μπορούν να προβληματίσουν τον έτσι κι αλλιώς ανέτοιμο Παναθηναϊκό με τους Ογιάμα, Χάτελι και Λέσλει να κερδίζουν πόντους από τους σκάουτερ του overlap.gr.
Ο Φερέιρα φαίνεται να γνωρίζει τα δυνατά στοιχεία της Μάδεργουελ και δείχνει διατεθειμένος να επιστρατεύσει ακόμα και σχήμα με 3 στόπερ για να διασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα απέναντι σε μία ομάδα που μάλλον θα αγωνιστεί με επιθετική διάθεση παρά τις όποιες ανασταλτικές της αδυναμίες.



πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: