Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πώς τα πάει στις πρεμιέρες;

Θυμηθείτε τις ευρωπαϊκές πρεμιέρες του Παναθηναϊκού τη νέα χιλιετία για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Πώς τα πάει στις πρεμιέρες;
Οι πράσινοι φιλοξενούνται στη Σκωτία από τη Μάδεργουελ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση (σ.σ. στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης) από το 2000 και έπειτα άλλες έξι φορές.
Η παράδοση είναι με το μέρος του Παναθηναϊκού, αφού μετράει πέντε προκρίσεις και μόνο έναν αποκλεισμό, τον περσινό από την Οντένσε. Μάλιστα, έχει ηττηθεί δύο φορές στο πρώτο ματς, με σκορ 3-1, αλλά έχει περάσει στον επαναληπτικό.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως για έκτη φορά στις εφτά φορές που ξεκίνησε με προκριματικό Τσάμπιονς Λιγκ το πρώτο ματς το δίνει μακριά από την Αθήνα.
Ας πάρουμε, όμως, τα παιχνίδια του τριφυλλιού από την αρχή. Το 2000, οι πράσινοι κλήθηκαν να αγωνιστούν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και απέναντι τους βρέθηκε η Πολόνια Βαρσοβίας.
Ισοπαλία σαν νίκη
Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε στην Πολωνία καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος με 2-2, έχοντας και τρία δοκάρια. Ο Κριστόφ Βαζέχα άνοιξε το σκορ στο 10΄ πλασάροντας υπέροχα τον Σέζνι, ενώ ο Φύσσας στο 38' σημείωσε το 2-0. Η Πολόνια μείωσε με τον Κιούμποβιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και ο Καλιζάν στο 68΄ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός σφράγισε το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ επικρατώντας με 2-1.
Διπλό στη Τσεχία
Ένα χρόνο αργότερα, οι πράσινοι βρήκαν στον τρίτο προκριματικό γύρο την Σλάβια Πράγας με το πρώτο ματς στη Τσεχία. Ο Παναθηναϊκός έφυγε με το διπλό, χάρη σε τέρματα των Λυμπερόπουλου (25'), Καραγκούνη (56'), ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε ο Κούκα (69'). Ο επαναληπτικός ήταν τυπική διαδικασία με το τριφύλλι να επικρατεί με 1-0 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αγγελου Μπασινά.
Τέλος καλό, όλα καλά
Τη σεζόν 2005-06, ο Παναθηναϊκός τα... χρειάστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο κόντρα στη Βίσλα Κρακοβίας. Ο αγώνας στη Πολωνία ήταν... εφιαλτικός για την ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Μπορεί οι πράσινοι να προηγήθηκαν μόλις στο 2' με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, όμως, η Βίσλα γύρισε το ματς και επικράτησε με 3-1. Στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φτάσει στην παράσταση για να πάρει την πρόκριση με τέρμα του Ηλία Κώτσιου στο 114΄.

Η πιο εύκολη πρόκριση
Το 2008, ήταν η εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό και ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του από τον Ιούλιο (στις 30 του μηνός) καθώς η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντιναμό Τιφλίδας. Οι Γεωργιανοί δεν δυσκόλεψαν τον Παναθηναϊκό που προκρίθηκε από το... πρώτο ματς επικρατώντας με 3-0 στο ΟΑΚΑ (3' Ιβανσιτς, 45', 74' Σαλπιγγίδης).

Τα... χρειάστηκε, αλλά πέρασε
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα (28 Ιουλίου 2009), ο Παναθηναϊκός έπαιζε για την πρόκριση με την Σπάρτα Πράγας. Οι Τσέχοι νίκησαν τους πράσινους με 3-1 στην έδρας τους, αλλά το εισιτήριο κατέληξε σε ελληνικά χέρια, καθώς το τριφύλλι επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 3-0!

Ντροπή στην ιστορία του
Η μοναδική φορά που ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε τόσο νωρίς στην ευρωπαϊκή του ιστορία, ήταν η περσινή και ακόμα την πληρώνει. Για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η κληρωτίδα του έκανε το χατήρι και του έφερε στον δρόμο του την Οντένσε από τη Δανία. Ομως, στον αγωνιστικό χώρο οι Σκανδιναβοί ήταν αυτή που πήραν την πρόκριση.
Το πρώτο ματς έγινε στη Δανία με τους πράσινους να προηγούνται στο 47' με τον Σεμπαστιάν Λέτο, όμως, η άπειρη ομάδα ισοφάρισε στις καθυστερήσεις με τον Ρεγκίνιουσεν. Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, οι πράσινοι ηττήθηκαν με 4-3 σε μια ντροπιαστική στιγμής της ευρωπαϊκής τους ιστορίας.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
ΗΜ/ΝΙΑ
ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ
ΣΚΟΡ
ΣΚΟΡΕΡ
09/08/00
Πολόνια Βαρσ. - ΠΑΟ
2-2
45' Κιούμποβιτς, 68' Καλιζάν / 10' Βαζέχα, 38' Φύσσας
08/08/01
Σλάβια Πράγας- ΠΑΟ
1-2
69' Κούκα / 25' Λυμπερόπουλος, 56' Καραγκούνης
09/08/05
Βίσλα Κρ. - ΠΑΟ
3-1
12' Μπρόζεκ, 52' Ούτσε, 70' Φρανκόφσκι / 4' Ολισαντέμπε
30/07/08
ΠΑΟ – Ντιναμό Τ.
3-0
23' Ιβανσιτς, 45', 74' Σαλπιγγίδης
28/07/09
Σπάρτα Πρ. - ΠΑΟ
3-1
26' Χολέντα, 32' Βάτσεκ, 86' Καλούντα / 67' Σαλπιγγίδης
27/07/11
Οντένσε – ΠΑΟ
1-1
90' Ρεγκίνιουσεν/ 47' Λέτο


πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: