Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Τα μωρά γίνονται... άντρες!!

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τα μωρά που γίνονται άντρες.
Τα μωρά γίνονται... άντρες!
Χρόνια τώρα αυτό που ακούγεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα νέα «δικά» μας παιδιά και οι πολλές μεταγραφές ξένων παικτών. Στον ΑΡΗ τα τελευταία χρόνια (από το 2007 και έπειτα) είναι αλήθεια ότι ήρθαν πολλοί καλοί ξένοι ποδοσφαιριστές, αλλά… χάθηκαν μέσα στην γενικότερη απαξίωση που από την μία επιβλήθηκε από τις αγωνιστικές αποτυχίες και από την άλλη από την κακή διαχείριση του όποιου υλικού είτε αγωνιστικά είτε ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο.
Βέβαια υπήρξαν και παίκτες που θα μπορούσαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους και αντί για αυτούς να επιλεγούν Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι ΟΛΟΙ όσοι είχαν το γενικό πρόσταγμα από το 2007 και έπειτα πόνταραν στην… λατινοποίηση της ομάδας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έριχναν ματιές προς τα τμήματα υποδομής.
Παραδόξως, ίσως και λόγω της εξαιρετικής δουλειάς των προπονητών στην Κ20 και την Κ17 και σίγουρα λόγω του πείσματος του συγχωρεμένου Στέφανου Γιώρη, ο ΑΡΗΣ έβγαλε πολλά παιδιά τα τελευταία χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις δόθηκαν οι ευκαιρίες, αλλά τα παιδιά δεν τις άρπαξαν (μια που γίνεται λόγος για τον Μπουγαίδη, ο Κούπερ τον πήρε στην προετοιμασία στο Κιτσμπουέλ (τον χρησιμοποίησε συνολικά 10  λεπτά) και αμέσως μετά παρέδωσε εισήγηση απομάκρυνσης γιατί όπως έλεγε φοβόταν μην του σπάσουν τα πόδια οι αντίπαλοι!), άλλα δεν προσέχθηκαν όπως έπρεπε και φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν δουλεύτηκαν προς την σωστή κατεύθυνση όταν υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο. Πάντα υπάρχει και η περίπτωση και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κόσμος ότι υπάρχουν παιδιά που μπορεί να βγάζουν μάτια στην Κ20 και την Κ17 και να μην μπορούν να σταθούν σε επαγγελματική ομάδα. Στην ίδια προετοιμασία στο Κίτσμπουελ υπήρχε ποδοσφαιριστής που ανέβηκε από την Κ20 και όταν έτρεχαν οι ποδοσφαιριστές, αυτός τερμάτιζε μετά από δυο γύρους. Κι όμως την ίδια στιγμή άκουγα ραδιοφωνικό παραγωγό να απορεί γιατί… κόπηκε (πάλι από τον Κούπερ και το σημειώνω γιατί αντικειμενικά είναι ένα μεγάλο όνομα που κανένας δεν μπορούσε να του πει βάλε αυτόν ή κόψε τον τάδε πιτσιρικά) και δεν του κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο ο ΑΡΗΣ.
Πριν από χρόνια διάβαζα και άκουγα κάθε μέρα για τα μωρά του Κωστίκου, αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους τα μωρά της ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή στον ΑΡΗ η ενδεκάδα με την Κόμο έμοιαζε με… λύκειο. Αν εξαιρέσουμε τον… παππού σε σχέση με τους άλλους 27χρονο (!!!) Παπαζαχαρία, διαβάστε ηλικίες. Διούδης 1993, Γιαννίτσης 1992, Αγγελούδης 1991, Κατίδης 1993, Γιώρης 1992, Ιγνατίδης Νοέμβριο του 1996 (!!!), Μαργαρίτης 1991, Αντωνιάδης 1994, Νταμαρλής 1992, Τσουκάνης 1990. Μπήκαν αλλαγές ο Κανούλας 1992 και Σουνάς 1994. Με Παλέρμο έπαιξαν και ο Ρένια 1993, Τριανταφυλλάκος 1991, Παντίδος 1991, Οικονομόπουλος 1991. Υπάρχουν ακόμα ο Γιαννιώτας 1993, Καραγιάννης 1993, Παπαδόπουλος 1994.
Χρειάζεται όμως ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ στην διαχείριση αυτών των παιδιών. Γιατί είμαι βέβαιος ότι αρκετά από τα… μωρά του Κωστίκου δεν έπαιξαν ποτέ μπάλα από την υπερπροβολή και το φούσκωμα των μυαλών. Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ οι διαφορές της Κ20 με την πρώτη ομάδα. Στον ΑΡΗ το μυστικό είναι τα μωρά να γίνουν άντρες, αλλά με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο. Αν δεν περάσουν πρώτα από την… εφηβεία θα φάνε τα μούτρα τους και εδώ παίζει καταλυτικό τρόπο η διοίκηση και ο προπονητής (κυρίως), αλλά και η οικογένεια του παιδιού, η παιδεία του και το… τι έχει μέσα στο κεφάλι του.
Αν υπάρξει σωστή χημεία τότε τα παιδιά θα γίνουν άντρες και φυσικά ο ΑΡΗΣ θα πρέπει να ξεπεράσει κι ένα ακόμα σκόπελο. Είτε να κερδίσει αγωνιστικά από αυτά τα παιδιά είτε οικονομικά, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό με τους μάνατζερ που έχουν πέσει σαν τα κοράκια με στόχο την δική τους τσέπη και μόνο. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να διαπιστώσεις ποια από τα μωρά έχουν γίνει πραγματικοί άνδρες.
Φέτος ειδικά έχουν μεγάλη ευκαιρία και όσοι αξίζουν σίγουρα θα αναδειχθούν. Χρειάζεται όμως και το αγκάλιασμα (κι αν υπάρχει σεβασμός θα έρθει) από τους παλιούς και τις προσθήκες (άλλες δυο μετά τον Πουλίδο). Χαμηλά την μπάλα και όλα θα γίνουν…
Υ.Γ.1 Για το θέμα Καζναφέρη θα σημειώσω το εξής. Καταρχήν ο Κώστας είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον θεωρώ αγωνιστικά απαραίτητο ειδικά στον φετινό ΑΡΗ, αλλά και ένα πολύ καλό παιδί που έχει τιμήσει την φανέλα του ΑΡΗ και την έχει σεβαστεί και με το παραπάνω. Από την άλλη πάντα πιστεύω μέχρι παρεξηγήσεως ότι αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ο προπονητής και έχει πάντα δίκιο σε θέματα πειθαρχίας και τρόπου λειτουργίας των αποδυτηρίων. Για να καταλάβετε τι εννοώ και να υπερβάλω κιόλας. Έχει δίκιο ο κάθε προπονητής, ακόμα και όταν έχει… άδικο. Γιατί όταν σταματήσει να έχει δίκιο κι αυτό γίνει αποδεκτό από την όποια διοίκηση τον επέλεξε, τότε δεν μπορεί να βρίσκεται στα αποδυτήρια ως προπονητής. Ο Κατσαβάκης όλα αυτά τα χρόνια –πέρα από τις δεδομένες προπονητικές ικανότητές του- όσα πέτυχε ως προπονητής- τα πέτυχε ελέγχοντας τα αποδυτήρια. Αν κάποια στιγμή τα… έχανε, σηκωνότανε και έφευγε μόνος του. Για αυτό και σε άλλες ομάδες ήταν κάθετος σε περιπτώσεις όπως του Κοβαλέφσκι στον Ηρακλή, ή του Κανακούδη στην Δράμα. Από την στιγμή  που ο ΑΡΗΣ τον επέλεξε ως προπονητή προφανώς και ήξερε ότι με την δική του φιλοσοφία θα πορευτεί. Πόσο μάλλον όταν ο σύλλογος ήταν πολύ πιο χαλαρός σε πολύ χειρότερα πειθαρχικά παραπτώματα. Όσο άδικο κι αν είναι για ένα παιδί όπως ο Καζναφέρης που έβαλε πλάτη πέρσι στα δύσκολα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν δεν μπορεί δεν χρειάζεται να τον διώξει ο Κατσαβάκης, είναι τέτοιος χαρακτήρας που θα ζητήσει να φύγει από μόνος του. Ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί λύση και αυτό ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη περίπτωση, στον ΑΡΗ θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ αποφασίζουν τι και πως θέλουν το κάνουν. Αλλά όταν το αποφασίσουν να το τηρήσουν και να το στηρίξουν με κάθε κόστος…
Υ.Γ.2 Προσεχώς το άρθρο… έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες. Όταν όμως καλείσαι να χορέψεις αντιλαμβάνεσαι ότι από… μέσα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο από έξω. Προσεχώς…
Y.Γ.3 Αύριο ο ΑΡΗΣ - αν όλα πάνε καλά- θα πληρώσει 70.000 ευρώ και θα πάρει ασφαλιστική ενημερότητα. Για την φορολογική- το ξαναγράφω τεχνηέντως γράφουν μόνο για ΑΡΗ, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Πανιώνιο την στιγμή που οι μισές ομάδες της Λίγκας δεν έχουν πάρει και περιμένουν την ρύθμιση. Μάλιστα για ορισμένες ομάδες είναι τόσο μεγάλο το άνοιγμα προς την εφορία που παρά τις πωλήσεις παικτών ακόμα δεν έχουν τα χρήματα και φυσικά περιμένουν την ευνοική ρύθμιση που αναμένεται να δοθεί από την Πολιτεία για όλους.

πηγή: Gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: