Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το ποδόσφαιρο απέναντι στους νεοναζί!!

Οι δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες συχνά εμφανίζονται σε γήπεδα με τάσεις χουλιγκανισμού. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Γερμανία βέβαια. Όμως, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, που κυριαρχεί στο γερμανικό πρωτάθλημα φέτος, αποφάσισε να πολεμήσει αυτή την κατάσταση.
Το ποδόσφαιρο απέναντι στους νεοναζί
Έτσι, έχοντας μάλιστα την έδρα της σε μια πόλη που για χρόνια αντιμάχεται τους δεξιούς εξτρεμιστές, επένδυσε 250.000 ευρώ σε ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των βίαιων οπαδών από 60 μέτρα μακριά. Το σύστημα θα μπορεί να παρέχει εικόνες από όλες τις κερκίδες στην αστυνομία και άλλους αξιωματούχους σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό θα βοηθήσει τις Αρχές να αναγνωρίσουν τους υπόπτους, ειδικά στην περίπτωση που τους ξέρουν ήδη. Θα είναι δυνατόν, ακόμη, η σύνδεση του συστήματος με τα κινητά τηλέφωνα των αξιωματικών ασφαλείας που βρίσκονται στις κερκίδες.
Ο Κριστιάν Χοκενχιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας, μιλώντας στην Bild τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την απόφαση για την συγκεκριμένη επένδυση και εξήγησε ότι αφορμή ήταν ο αγώνας με την Δυναμό Δρέσδης τον προηγούμενο Οκτώβριο. Τότε, οπαδοί είχαν ανάψει πυροτεχνήματα στις κερκίδες και ανάγκασαν τον διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι τρεις φορές, φαινόμενο που πλήττει το γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Κατά την έναρξη του αγώνα με την Βέρντερ Βρέμης, στην έδρα της Ντόρτμουντ, το σύστημα αναγνώρισε έναν οπαδό που κρατούσε ένα πανό υποστήριξης σε μια νεοναζιστική ομάδα που πρόσφατα κρίθηκε παράνομη. Οι εικόνες βοήθησαν τις Αρχές να συλλάβουν τον 27χρονο άντρα, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και ποινικές διώξεις για υποστήριξη σε παράνομη ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση. Πρόκειται για την οργάνωση «Εθνική Αντίσταση της Ντόρτμουντ» (NWDO), που την περασμένη εβδομάδα στοχοποιήθηκε μαζί με άλλες δυο οργανώσεις και κηρύχθηκε παράνομο. Η αιτία της απόφασης αυτής είναι ότι οι τρεις οργανώσεις προετοίμαζαν πορείες για την 1η Σεπτεμβρίου, την επέτειο της εισβολής των Ναζί στην Πολωνία.

Η συγκεκριμένη ομάδα, είχε ανέκαθεν το πρόβλημα με ακροδεξιούς οπαδούς. Μάλιστα, μια ομάδα, η Μπορούσενφροντ (Μέτωπο της Μπορούσια), ήταν μια από τις πιο ακραίες την δεκαετία του 1980, αλλά είχε περάσει στην αφάνεια από τότε. Αυτή την εβδομάδα η ομάδα καταδίκασε κάθε μορφής ακροδεξιού εξτρεμισμού λέγοντας σε ανακοίνωσή στην ηλεκτρονική της σελίδα πως «η Μπορούσια Ντόρτμουντ καταδικάζει κάθε μορφή ακροδεξιού ριζοσπαστισμού και ρατσισμού και μαζί με την αστυνομία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή της για να λάβει δράση ενάντια στο πρόσφατο γεγονός και σε άλλα παρόμοια». Ο πρόεδρος της ομάδας, Χανς-Χοακίμ Βατσκι, σχολίασε ότι «στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής. Θα διώξουμε αυτόν τον βάλτο».

Αλλά και η πόλη της Ντόρτμουντ έχει αρχίσει να παίρνει τα μέτρα της αφού έχει μια από τις πιο δραστήριες νεοναζιστικές σκηνές στην δυτική Γερμανία. Πρόσφατα, η πόλη προσπαθώντας να πολεμήσει την ακροδεξιά ίδρυσε μια οργάνωση υποστήριξης στα θύματα της νεοναζιστικής βίας, που ήταν σε έξαρση το περασμένο φθινόπωρο.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: