Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Με αντίπαλο πάντα την γκρίνια!!

Καθώς η εγχώρια ποδοσφαιρική μας σεζόν σιγά σιγά ξεκινάει,γίνεται νομίζω κατανοητό ότι και φέτος(ή αν προτιμάτε ειδικά φέτος)ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού θα είναι η γκρίνια. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Με αντίπαλο πάντα την γκρίνια
Μια γκρίνια -ανεξάρτητα αν θα έχει στόχο τη διοίκηση ή τον προπονητή ή τους παίκτες- που μπορεί εύκολα να του φάει τα σωθικά.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός πέρασε ένα μάλλον εύκολο καλοκαίρι -σε ό,τι είχε να κάνει με τα αγωνιστικά του- για μερικούς απλούς λόγους. Πρώτον, η έρευνα της Πόπης Παπανδρέου είχε δημιουργήσει στον κόσμο ένα περίεργο αίσθημα ανασφάλειας και αμηχανίας, και το αποτέλεσμα ήταν οι πολλοί να αφήσουν κατά μέρος τις συνηθισμένες καλοκαιρινές απαιτήσεις για να δουν ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην ομάδα. Δεύτερον, (και πιο σημαντικό) ήταν η παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε. Συμπαθής στους περισσότερους, απολύτως προσαρμοσμένος στις δικές μας πραγματικότητες και αφεντικό χωρίς δογματισμούς, ο Βαλβέρδε είχε πάρει πάνω του τα μεταγραφικά, υποσχόμενος ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη όταν έπρεπε. Φυσικά υπήρξαν λανθασμένες μεταγραφές (Γέστε, Κοστάντσο, Κάταϊ, Γκρμπιτς π.χ.), φυσικά ο κόουτς αναγκάστηκε να ευλογήσει αποχωρήσεις με κάπως κρύα καρδιά (Ουρτάδο, Ριέρα), φυσικά υπήρξαν και χωρισμοί επώδυνοι που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις, όπως οι δανεισμοί του Μήτρογλου, του Ζαραδούκα, ακόμα και του Σουμπίνιο, που αντίθετα με φέτος είχε πάει καλά στα φιλικά. Ομως όλοι είχαν τη βεβαιότητα ότι στο τέλος ο Βαλβέρδε θα τη βρει την άκρη, αφού ένα σχέδιο το έχει στο μυαλό του -και έτσι έγινε.

Εκτίμηση

Τον Ζαρντίμ ελάχιστοι τον γνωρίζουν και ελάχιστοι μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση για το τι ομάδα έχει στο μυαλό του: ούτε οι παίκτες του ακόμα δεν μπορούν να το μαντέψουν. Η εντύπωση όλων είναι ότι ο Πορτογάλος θα είχε μια μάλλον εύκολη δουλειά, αφού αναλάμβανε μια ομάδα έτοιμη: δεν είναι όμως έτσι. Από την περσινή ομάδα ο Ζαρντίμ δεν είχε στην προετοιμασία στη διάθεσή του έξι πολύ βασικούς παίκτες: τους δύο στόπερ (τον Αβραάμ και τον Μέλμπεργκ), τον κόφτη οργανωτή της (δηλαδή τον Ορμπάιθ), τον πιο ποιοτικό χαφ (τον Ιμπαγάσα) και τους δύο σκόρερ της (τον Φουστέρ και τον Μιραλάς). Χωρίς τους αμυντικούς και τον κόφτη θα πορευτεί και στη συνέχεια -τους άλλους τρεις θα τους έχει όλους σε λίγο στη διάθεσή του.  Τι σημαίνει αυτό ωστόσο; Οτι ο Ζαρντίμ δεν δουλεύει μέχρι τώρα με μια μονταρισμένη ομάδα, αλλά προσπαθεί πρώτον να καταλάβει τους παίκτες που έχει στα χέρια του και δεύτερον να τη μοντάρει.

Αδυναμίες

Μετά το ματς με τη Μάλαγα διάβασα πολλά για τον επιθετικό πλουραλισμό του Ολυμπιακού, αλλά και για τις αμυντικές του αδυναμίες:  βρίσκω κάθε συζήτηση πρώιμη. Για να δούμε την πρόοδο του Ολυμπιακού στην επίθεση, πρέπει να δούμε τον Γκρέκο, τη διαχείριση του Ιμπαγάσα και κυρίως τη συνύπαρξη του Μιραλάς με όποιους άλλους αγωνιστούν στη γραμμή της επίθεσης: πέρυσι το πρόβλημα δεν ήταν οι φάσεις ή η έλλειψη φορ τύπου Μήτρογλου, αλλά ότι σε σημαντικά ματς ο Αργεντινός κλάταρε, τα χαφ δεν έδιναν γκολ και οι επιθετικοί δεν συνεργάζονταν. Αν αυτά βελτιωθούν, τότε ναι, ο Ολυμπιακός θα 'χει κάνει ένα βήμα μπροστά, αν όχι, στην καλύτερη θα ξαναδούμε τα περσινά -ανεξάρτητα με το αν φορ θα είναι ο Τζεμπούρ (που είναι το πιθανότερο) ή όποιος άλλος. Θεωρώ επίσης βιαστική οποιαδήποτε κουβέντα για την άμυνα. Δεν έχει αποκτηθεί ο ξένος κεντρικός αμυντικός που αναμένεται, δεν έχει κλείσει η γραμμή των χαφ, αφού αναμένεται κι εδώ κάποιος και δεν έχει γίνει η παραμικρή ακόμα δοκιμή της τριάδας Μανιάτης - Φέισα - Γκρέκο: υπάρχει ακόμα δρόμος πολύς.

Διάθεση

Τι άλλο υπάρχει; Διάθεση για γκρίνια. Η μη απόκτηση του Κανού π.χ. δημιουργεί όρεξη για κριτική και γίνεται ευκαιρία για επισημάνσεις, που έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις, κακό προγραμματισμό κ.λπ. Οποιος τις κάνει ξεχνάει ότι ο Ζαρντίμ είπε πως πριν εισηγηθεί ποιον θέλει, πρέπει να δει ποιον έχει και να αποφασίσει με ποιον θα συνεχίσει: νομίζω ότι πλέον έχει καθαρές ιδέες, ώστε να φτιάξει την ομάδα που θέλει. Μια ομάδα, της οποίας -για την ώρα- βλέπουμε μόνο το περίγραμμα.

Προσθήκες

Τι είπε ωστόσο ο κόουτς και πέρασε στο ντούκου; Μετά το ματς με τη Βίλεμ δήλωσε ότι αυτό που έχει καταλάβει είναι ότι οι παίκτες που ήταν στον Ολυμπιακό είναι πολλά βήματα μπροστά από αυτούς που ήρθαν φέτος στην ομάδα. Θεωρώ τη διαπίστωση πολύ σημαντική, ειδικά για μια ομάδα που έχει πέντε νέες προσθήκες…

Υποχρέωση

Μπορούν οι Ισραηλινοί να απειλήσουν τον ΠΑΟΚ με αποκλεισμό; Ούτε για πλάκα, λέω -με βάση ό,τι έχω δει στο πρώτο ματς όπου η Γεχούντα ούτε άμυνα-γρανίτη έδειξε ούτε καμιά επίθεση της προκοπής. Ο ΠΑΟΚ παίζει μόνος του -εννοώ ότι για να μην κερδίσει βαθμούς χρήσιμους για την ευρωπαϊκή του θέση, πρέπει να κάνει του κόσμου τις τρέλες. Ο Δώνης μπορεί να τσεκάρει την κατάσταση του Φωτάκη και του Σαλπιγγίδη (αν τους δώσει χρόνο συμμετοχής), θα έχει την ευκαιρία να δει πώς θα παίξουν οι μικροί χωρίς τον Γκαρσία, θα δοκιμάσει σχήματα και διατάξεις με την άνεση του 0-2 του πρώτου ματς. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να περιοριστεί στο να προκριθεί: νομίζω ότι είναι υποχρεωμένος πρώτα από όλα να κερδίσει. Πέρυσι η αδυναμία του να φτάσει σε νίκες στην Τούμπα (όπου στην Ευρώπη κέρδισε μόνο την Καρπάτι, τη Βαλερένγκα και τους ερασιτέχνες Ιρλανδούς) του στοίχισε πολύ και όχι μόνο βαθμούς. Αν η κίνηση των διαρκείας εισιτηρίων του είναι χαμηλή, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι επανειλημμένως ο ΠΑΟΚ πίκρανε το κοινό του: η κάποτε απόρθητη Τούμπα στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε γίνει λίγο-πολύ για όλους γήπεδο, στο οποίο η πιθανότητα να πάρεις αποτέλεσμα ήταν τεράστια -το έκαναν όχι μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ, αλλά και η Κέρκυρα κι ο ΟΦΗ! Ο Δώνης πρέπει να πείσει την ομάδα ότι έχει την υποχρέωση να διασκεδάζει το κοινό της, γιατί μόνο έτσι θα το κρατήσει δίπλα της.

Την Ιδια ώρα ο Αστέρας δοκιμάζεται στην Πορτογαλία με τη Μαρίτιμο. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι οι παίκτες του θα χαρούν το μακρινό ταξίδι πιο πολύ από το δύσκολο ματς…  

Ούτε δήλωση

«Υπάρχει περίπτωση η Βουλή να ψηφίσει αμέσως μόλις ανοίξει τις τροποποιήσεις που ζητάνε οι ΠΑΕ για τις φορολογικές ενημερότητες;» ρώτησα βουλευτή της συμπολίτευσης. «Ούτε για πλάκα» μου απάντησε. Μου επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε μια σχετική δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη για το θέμα! «Αποκλείεται να το έχει υποσχεθεί και θα 'ναι απίθανο να το κάνει» μου είπε και πρόσθεσε ότι ο Μαυραγάνης δεν είναι πολιτικός, αλλά καθηγητής πανεπιστημίου και δεν καταλαβαίνει από πολιτικό κόστος. Πήρε τη θέση για να μαζέψει φορολογικά έσοδα, κι όχι για να κάνει χάρες…
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: