Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Όταν ο εχθρός είναι εκ των έσω…!!

Το φαινόμενο του ρατσισμού μαστίζει το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον χώρο του αθλητισμού. Πριν προλάβει να… κοπάσει ο σάλος από τη δίκη του Τζον Τέρι για ρατσιστική επίθεση στον Άντον Φέρντιναντ, ήρθαν τα δυσάρεστα κρούσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποδείξουν ότι μερικοί δεν συμμερίζονται το αυτονόητο: ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και χρώματος στο δέρμα τους είναι ίσοι.
Όταν ο εχθρός είναι εκ των έσω…
Οι περισσότεροι άνθρωποι του αθλητισμού καταδίκασαν τα τελευταία γεγονότα, αλλά ένα πιο πρόσφατο συμβάν αποδεικνύει ότι πολλές φορές ο εχθρός είναι εκ των έσω… Ο ποδοσφαιριστής Μαρκ ΜακΚάμον, πρώην διεθνής με τα Μπαρμπέιντος, διεκδίκησε δικαστικά το δίκιο του για την άδική απόλυσή του από την Gillingham FC.
Όπως κατήγγειλε ο μαύρος ποδοσφαιριστής, αν και η αιτιολογία για την απόλυσή του ήταν η κακή συμπεριφορά του, ο ίδιος θεωρεί ότι εκδιώχθηκε λόγω του χρώματος του δέρματός του, αποκαλύπτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι μαύροι συμπαίκτες του είχαν διαφορετική αντιμετώπιση από τους λευκούς συναδέλφους τους.
Τα περιστατικά που αναφέρει δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Στο δικαστήριο όπου παρέστη, o παίκτης εξήγησε πώς είχε διαφορετική μεταχείριση έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο πρόεδρος της ομάδας της League Two που κατοικεί στο Ντουμπάι, Πολ Σκάλι, τον ανάγκασε να μένει επιπλέον… 4 ώρες στο προπονητικό κέντρο από ό,τι οι τραυματίες και υγιείς συμπαίκτες του.
«Μόλις έφυγαν όλοι οι παίκτες, έμεινα εκεί βλέποντας τα “χαζά” προγράμματα που δείχνει η βρετανική τηλεόραση στη διάρκεια της ημέρας και το “Βρετανία έχεις ταλέντο”. Αυτή η διαδικασία αναμονής ήταν προσχεδιασμένη για να με κάνει να εκνευριστώ τελείως και τα κατάφερε. Το να κάθομαι στα γραφεία της ομάδας αντί να συνεχίζω την αποθεραπεία μου ήταν σαν να παρακολουθώ μπογιά να στεγνώνει», εξήγησε, λέγοντας παράλληλα ότι ακόμα και στο καθαρά ιατρικό κομμάτι της αποθεραπείας του είχε διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς αναγκάστηκε να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο και όχι σε ιδιωτικό όπως οι λευκοί συμπαίκτες του.
Μάλιστα, ανέφερε ότι λευκός συμπαίκτης του είχε μεταβεί στο Ντουμπάι για θεραπεία υπό την επίβλεψη διακεκριμένου φυσιοθεραπευτή για το ίδιο πρόβλημα, ενώ στον ίδιο «κρατήθηκαν» μισθοί δύο εβδομάδων επειδή συμβουλεύτηκε ιδιωτικό γιατρό. Το περιστατικό, όμως, που οδήγησε την κατάσταση στα άκρα και οδήγησε στην απόλυση του παίκτη, ήταν αυτό της 30ης Νοεμβρίου του 2010, όταν η νοτιοανατολική Αγγλία είχε πληγεί από τον χιονιά.
Εκείνη την ημέρα, ο ΜακΚάμον καταγγέλει ότι ο ίδιος κι άλλοι δύο μαύροι συμπαίκτες του που συγκατοικούσαν, οι Τζος Γκόουλινγκ και Κέρτις Γουέστον, ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να μεταβούν κανονικά στο προπονητικό κέντρο για αποθεραπεία, ταξιδεύοντας 4 μίλια με το αυτοκίνητο: «Ένας από τους συγκατοίκους μου επικοινώνησε με έναν άλλον παίκτη που ζούσε 2 μίλια πιο κοντά στο προπονητικό κέντρο κι έπρεπε κι αυτός να συνεχίσει πρόγραμμα αποθεραπείας εκείνη την ημέρα.
Ήταν ένας λευκός παίκτης που μας πληροφόρησε ότι ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας του είχε πει ότι δεν χρειάζεται να πάει εκείνη την ημέρα λόγω του χιονιού. Υπήρχε κι άλλος παίκτης που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με τον οποίο επικοινωνήσαμε κι ο οποίος επίσης είχε ενημερωθεί από την ομάδα ότι δεν χρειαζόταν να πάει λόγω της χιονοθύελλας. Ήταν κι αυτός λευκός», αποκάλυψε ο ΜακΚάμον.
Αργότερα, ισχυρίζεται ότι ένας από τους συγκατοίκους του και συμπαίκτες του έλαβε απειλητικό μήνυμα στο κινητό ότι αν δεν πάνε στο προπονητικό κέντρο μέχρι το μεσημέρι, θα χάσουν μισθούς δύο εβδομάδων. Όταν τελικά έφτασε στην έδρα του συλλόγου, ο ΜακΚάμον πήγε στο γραφείο του προπονητή, Άντι Χεσενθάλερ για να του μιλήσει για τις «ρατσιστικές διακρίσεις του», αλλά εκείνος έγινε έξαλλος: «Έχασε την ψυχραιμία του και πέταξε ό,τι είχε πάνω στο γραφείο του. Ανέτρεψε το τραπέζι, πέταξε κάτω τον υπολογιστή και ό,τι υπήρχε πάνω. Ήταν η πιο επιθετική αντίδραση που έχω δει ποτέ. Ήταν σαν να μου λέει με τον τρόπο του και το ύφος του “Πώς τολμάς να μου μιλάς;”. Φοβήθηκα ότι θα μου έκανε επίθεση και τον ρώτησα αν είχε σκοπό να με χτυπήσει».
Έπειτα από αυτό, ο παίκτης κλήθηκε σε απολογία και απολύθηκε. Στη συνέχεια αντιμετώπισε προβλήματα στο να βρει νέα ομάδα, καθώς, παρά το γεγονός ότι είχε προτάσεις από 11 συλλόγους, όλες δεν προχώρησαν λόγω της παρεμβολής του προέδρου.
Μετά την υπέρ του παίκτη απόφαση, ο σύλλογος δήλωσε προσβεβλημένος, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, έχει προσλάβει πολλούς υπαλλήλους διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών χωρίς ποτέ να δεχθεί ανάλογα παραπονα και χαρακτήρισε την καταγγελία «κακόβουλη και αβάσιμη».
Παρόλα αυτά, ο ΜακΚάμον ελπίζει ότι αυτή η πρωτοφανής απόφαση στα χρονικά της Βρετανίας, θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους παίκτες «να λάβουν νομικά μέτρα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και να μην υποστούν την τραυματική αντιμετώπιση που βίωσα μέχρι να φτάσω σε αυτό το σημείο».
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: