Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Στο μυαλό του Κατσαβάκη!!

Tο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Άρη ολοκληρώθηκε. Από σήμερα ξεκινάει το τρίτο και τελευταίο, επί εν Ελλάδι πλέον οι κίτρινοι θα βάλουν τις τελευταίες τους πινελιές, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την έναρξη του πρωταθλήματος. Το «Metrosport» ακολούθησε στο Πράτο της Βόρειας Ιταλίας τον Άρη, είδε τις αμέτρητες ώρες δουλειάς των κιτρίνων, τις φιλικές αναμετρήσεις και με την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη επιδιώκει να… μπει στο μυαλό του Μάκη Κατσαβάκη…

1. Ποια είναι τα στοιχεία της φιλοσοφίας του Κατσαβάκη;

Ο Έλληνας τεχνικός είναι προπονητής που θέλει την ομάδα του ισορροπημένη σε όλους τους χώρους, θέλει συντονισμό. Δουλεύει για έναν Άρη που θα κοιτάει πρώτα το μηδέν στην άμυνα και μετά θα κυνηγάει το γκολ. Επιδιώκει να αντισταθμίσει την έλλειψη ποιότητας με τρεξίματα, ασφυκτικό πρέσινγκ και γρήγορη σκέψη. Θέλει έναν Άρη που θα έχει δύναμη στην μεσαία γραμμή, να κλείνει τους χώρους στο 4-4-1-1 που… καταστρώνει. Επιθετικά ζητάει συνοχή και όχι πολύ κυκλοφορία μπάλας, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη, άρα και η κόντρα επίθεση του αντιπάλου. Δουλεύει με λεπτομέρεια και είναι κάθετος όσο αφορά το κομμάτι της πειθαρχίας. Τα «εγώ» περισσεύουν, πλέον, στον Άρη…

2. Πόσο έχει «δέσει ο Άρης του Πράτο;

Σύντομα το παζλ του Κατσαβάκη, με την προσθήκη τεσσάρων ακόμη ποδοσφαιριστών, θα ολοκληρωθεί. Στην Ιταλία μέσα από τις προπονήσεις και τα φιλικά επιδίωξε ταυτόχρονα με την τακτική να δουλέψει και το «δέσιμο» της ομάδας. Ο Άρης του Πράτο είναι μια εντελώς καινούργια ομάδα και λογικό είναι να απαιτείται χρόνος για να γνωρίσει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Μέσα από τα φιλικά όμως φάνηκε ότι αγώνα με αγώνα προκύπτουν αυτοματισμοί και σε συνδυασμό με το καλό, οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια ο Άρης θα είναι μια «γροθιά».

4. Ποιοί είναι οι «πονοκέφαλοι» του Κατσαβάκη;

Στο διάστημα των 15 ημερών προετοιμασίας στην Ιταλία, ο τεχνικός του Άρη είχε να αντιμετωπίσει ένα «παιδομάζωμα» και την έλλειψη παραστάσεων πολλών παιδιών σε τέτοιο επίπεδο δουλειάς. Τα κρούσματα απειθαρχίας δεν έλειψαν αλλά με τα μηνύματα που φρόντισε να περάσει από το πρώτο κρούσμα ο 59χρονος ήταν ηχηρά. Επιπλέον, ένας αγωνιστικός πονοκέφαλος του Κατσαβάκη είναι ότι δεν εκπληρώθηκαν οι επιθυμίες του, υπό την έννοια ότι από τους τρεις άνω των 24 ετών παίκτες που ζήτησε να αποκτηθούν, μόνο ο Πουλίδο ενσωματώθηκε. Τα «εμπόδια» για τον φορ και τον αμυντικό χαφ που έχουν να ξεπεράσουν οι κίτρινοι είναι μεγάλα και η καθυστέρηση στην ενσωμάτων των παικτών στο ρόστερ σίγουρα ανησυχεί τον Έλληνα τεχνικός ο οποίος ψάχνει λύσεις εκ των έσω.

5. Ποιες είναι οι εκπλήξεις της προετοιμασίας στο Πράτο;
Οι παλιοί (Βελλίδης, Καζναφέρης, Παπαστεριανός, Παπαζαχαρίας, Καπετάνος) οδηγούν την κούρσα, το ενδιαφέρον έχει να κάνει με τους νέους. Ο Κατσαβάκης έμεινε ικανοποιημένος στον μεγαλύτερο βαθμό από την ανταπόκριση των περισσότερων «μικρών». Ο Σουνάς είναι η μεγαλύτερη έκπληξη, με τον 18χρονο να κλέβει την παράσταση και να κερδίζει μία από τις θέσεις στο ρόστερ του νέου Άρη. Επιπλέον, ο Ηρακλής και ο Παντίδος -από τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού- απέδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέση στην ενδεκάδα έχοντας πολύ καλή παρουσία στο δεκαπενθήμερο του Άρη στην Ιταλία.

6. Ποιες είναι οι απογοητεύσεις της προετοιμασίας;
Από τους 28 παίκτες που είχε στην διάθεσή του ο Κατσαβάκης στην Βόρεια Ιταλία, λογικό είναι να μην μπορούν να πείσουν όλοι και κάποιοι να… παρεκκλίνουν της πορείας. Ο Τριανταφυλλάκος, για παράδειγμα, πέρα από την εξαιρετική παρουσία που είχε στο πρώτο μισάωρο του αγώνα με την Φιορεντίνα, δεν έπεισε τις ημέρες που είχαν προηγηθεί στο Πράτο αλλά έχει την «ομπρέλα» του προπονητή ο οποίος τον πιστεύει ιδιαίτερα. Επιπλέον, ο Τσουκάνης δεν ήταν έβγαλε το καλό του πρόσωπο, ενώ από τους «μικρούς» ο Γιώρης, ο Αντωνιάδης και ο Ρένια «κολύμπησαν» σε… ρηχά νερά.

7. Αν έπρεπε ο Κατσαβάκης να βγάλει σήμερα ενδεκάδα ποια θα ήταν;
Με δεδομένες τις απουσίες του Καπετάνου και του Πουλίδο αλλά και το ότι οι παίκτες που περιμένει ο Κατσαβάκης για να «γεμίσει» το ρόστερ του δεν αποκτήθηκαν ακόμη, ο 59χρονος θα έβαζε τους: Βελλίδη κάτω από τα δοκάρια. Τον Παπαζαχαρία με τον Παντίδο στόπερ, δεξιά τον Ηρακλή, αριστερά τον Ασλανίδη (κατ? ανάγκη ή τον Ηρακλή αριστερά και τον Γιαννίτση δεξιά). Στον άξονα τον Παπαστεριανό με τον Τριανταφυλλάκο, δεξιά τον Καζναφέρη, αριστερά τον Γιαννιώτα (ή τον Τσουκάνη εάν λάβουμε υπόψιν μας τον τραυματισμό του 19χρονου). Τον Σουνά «δεκάρι» και τον Γκέσιο στην κορυφή.

8. Τι περιμένει να τσεκάρει από τα φιλικά ο Έλληνας τεχνικός;
Κυρίως ήθελε να δει την συμπεριφορά συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Ιδίως για αυτούς που δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα, όπως οι «μικροί» και οι μεταγραφές που έγιναν. Επιπλέον, ήθελε να διαπιστώσει εάν τα όσα δουλεύτηκαν στις προπονήσεις αφομοιώθηκαν και πέρασαν στο γήπεδο εν ώρα αγώνα. Δοκίμασε δύο συστήματα (3-4-3 και 4-4-1-1), αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε φιλικού. Έκανε πολλά πειράματα, χρησιμοποίησε παίκτες σε διαφορετικές θέσεις. Θέλει να έχει παίκτες «εργαλεία» σε μια χρονιά που από μόνη της προμηνύεται δύσκολη και θέλει όλοι να είναι σε ετοιμότητα για να ανταπεξέλθουν, όποτε και όπου τους ζητηθεί.

9. Είναι ικανοποιημένος από την δουλειά στο Πράτο;
Σε σημαντικό βαθμό ναι. Γι? αυτό άλλωστε και συχνά πυκνά φρόντιζε να το δείχνει στους παίκτες του επιβραβεύοντάς τους. Διαπίστωσε ότι προπόνηση με προπόνηση, αγώνα με τον αγώνα η ομάδα του βελτιωνόταν σε τομείς τους οποίους δούλευε στις προπονήσεις, ξεκινώντας από την άμυνα, φτάνοντας μέχρι την επίθεση. Ξέρει βέβαια ότι η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση σε δύο σημαντικές θέσεις, στην άμυνα και στην επίθεση, για να μπορεί να αισθάνεται ότι έχει ένα πλήρης ρόστερ.


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: