Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η ιστορία του «Κάρα» χωρίς συναισθηματισμούς!!

Σας έχω πει ότι πολλές φορές περιμένω να καταλαγιάσει ο θόρυβος πριν τοποθετηθώ για ιστορίες της τρέχουσας επικαιρότητας. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Η ιστορία του «Κάρα» χωρίς συναισθηματισμούς
Το κάνω γιατί, πολύ συχνά αν όχι πάντα, οι αθλητικές ιστορίες κουβαλάνε πολύ συναισθηματισμό και ο συναισθηματισμός είναι συνήθως κακός σύμβουλος. Η ιστορία της αποχώρησης του Γιώργου Καραγκούνη από τον Παναθηναϊκό είναι μια τέτοια ιστορία. Διαφορετική αν την προσεγγίσεις συναισθηματικά, διαφορετική αν τη δεις αλλιώς.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να φύγει ο Καραγκούνης από τον Παναθηναϊκό: το να μείνει στην ομάδα με προπονητή τον Φερέιρα. Πέρυσι ο Φερέιρα χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα τον Καραγκούνη σε ματς του πρωταθλήματος μόλις τρεις φορές: σε ένα ματς με την Κέρκυρα στην πρεμιέρα και στα δυο ματς με τον Παναιτωλικό. Ο ΠΑΟ είχε κερδίσει στην Κέρκυρα, αλλά για να ξαναβρεθεί ο «Κάρα» στη βασική ενδεκάδα έπρεπε να περάσουν πάνω από τέσσερις μήνες! Πέρυσι ο Καραγκούνης βοήθησε τον ΠΑΟ να κερδίσει την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ σκοράροντας το μοναδικό του γκολ στη σεζόν: την επόμενη αγωνιστική κόντρα στον Εργοτέλη έπαιξε λιγότερο από τον Μαυρία και ήταν τρίτη αλλαγή! Στα δυο χρόνια που ο Φερέιρα είναι στον ΠΑΟ, ο Καραγκούνης έχει τελειώσει μόλις δυο ματς: ένα με τον Ηρακλή στη Σαλονίκη και ένα με τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ - σε όλα τα άλλα έγινε αλλαγή. Λένε ότι ο Φερέιρα είχε ζητήσει την παραμονή του: πιθανότατα να γουστάρει και να τον βασανίζει. Αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι τον θεωρούσε χρήσιμο.

Εξέλιξη

Αδίκησε τον Καραγκούνη ο Πορτογάλος; Κατά τη γνώμη μου περισσότερο από οποιοσδήποτε προπονητής ποδοσφαιριστή. Μου λένε ότι δεν εκτιμούσε το ποδόσφαιρο που ο «Κάρα» παίζει από τον καιρό που τον έβλεπε στην Μπενφίκα: όχι τυχαία μόλις ήρθε στην Ελλάδα τον άφησε εκτός ματς στην Κοπεγχάγη στερώντας του το ρεκόρ συμμετοχών σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι με τον Φερέιρα αυτή την αντιπάθειά του στον ποδοσφαιριστή ποτέ δεν την έκρυψε. Δεν υπάρχει μισή δήλωση του προπονητή με την οποία να αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του Καραγκούνη και ποτέ δεν δήλωσε επισήμως ότι επιθυμεί την παραμονή του. Το να μην τον θέλει, με βάση όσα προηγήθηκαν, είναι μια απολύτως λογική εξέλιξη.

Σημαντικός

Στον ΠΑΟ έχουν αποφασίσει ότι ο συγκεκριμένος προπονητής είναι ένα είδος πολυτέλειας για τον σύλλογο. Αποφάσισαν να τον κρατήσουν χωρίς μάλιστα να του κάνουν την παραμικρή μείωση αποδοχών και έκτοτε ευλαβικά ακούν τις απαιτήσεις του: στο τέλος θα δούμε αν έκαναν καλά. Ωστόσο αυτή η απόφαση σήμαινε και ότι ο Καραγκούνης δεν κολλάει πουθενά! Οταν λες ότι ο Φερέιρα είναι απόλυτο αφεντικό, σέβεσαι τις επιλογές του: δεν γίνεται να είναι κάποιος αφεντικό, αλλά για τα σημαντικά να αποφασίζουν άλλοι. Κι ο «Κάρα» για τον ΠΑΟ είναι ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές – μην το ξεχνάμε.

Ανακοίνωση

Δεν μου κανε εντύπωση ούτε η απόφαση του διαζυγίου, ούτε φυσικά ο φόβος της ανακοίνωσής της. Είμαι βέβαιος ότι ο Γόντικας, ο Αλαφούζος, ο Κωνσταντίνου, ο Ελευθεράκης και δεν ξέρω ποιος άλλος, θα ήθελαν την ανακοίνωση να την κάνει ο Φερέιρα: σε τελική ανάλυση η επιλογή ήταν δική του. Αν αυτός δεν το έκανε, είναι γιατί δεν εκτιμάει ότι η συγκεκριμένη απόφαση χρειάζεται να εξηγηθεί. Τι να εξηγήσει ο κόουτς; Δυο χρόνια τώρα του «Κάρα» του φωνάζει «φύγε» κάθε Κυριακή. Αν τον κρατούσε (πράγμα που δεν αποκλείεται να γίνει, αφού στην Ελλάδα είμαστε) η απόφαση αυτή θα ήταν κόντρα στα δικά του πιστεύω και θα ήταν μια πρώτη απόδειξη ότι η διοίκηση άλλα λέει κι άλλα κάνει. Σε τελική ανάλυση, το διαζύγιο με τον «Κάρα» μπορεί να είναι οδυνηρό, αλλά είναι και η πιο μεγάλη απόδειξη ότι η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή.

Κύμα

Τι μου κάνει εντύπωση; Το τρομερό κύμα συμπάθειας που ξεσηκώθηκε για τον παίκτη μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟ! Το καταλαβαίνω, αλλά η συμπάθεια ήρθε τη λάθος στιγμή. Οποιος ήθελε να συμπαρασταθεί στον Καραγκούνη έπρεπε να το κάνει πέρυσι όταν η ομάδα έχανε ένα πρωτάθλημα γιατί ο προπονητής της αρνούταν να τη φρεσκάρει με παίκτες όπως ο «Κάρα», ο Νίνης, ο Πετρόπουλος. Τότε χρειαζόταν - τώρα είναι ανώφελη.

Σημαίες

Και οι «σημαίες»; Θα πει κάποιος. Οι «σημαίες» είναι για να παίζουν, λέω εγώ. Το πρόβλημα του Καραγκούνη δεν ήταν να μείνει, ήταν να παίζει. Με τον Φερέιρα δεν θα έπαιζε ποτέ, όπως δύσκολα θα παίξουν ο Πετρόπουλος κι ο Καπίνο π.χ. Για αυτό δεν χρειάζονται δάκρυα για τον «Κάρα»: νομίζω γλίτωσε. Και θα έχει την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του, κάνοντας ό,τι γουστάρει, δηλαδή παίζοντας ποδόσφαιρο.    

Μπολτ

Η κούρσα του Μπολτ στο Λονδίνο είναι η ταχύτερη που έγινε ποτέ για έναν απλούστατο λόγο: αντίθετα με τον αγώνα του Βερολίνου, όπου ο Τζαμαϊκανός έκανε το τεράστιο παγκόσμιο ρεκόρ (9.58'') στο Λονδίνο οι σπρίντερ δεν είχαν την πολυτέλεια της άκυρης εκκίνησης. Θυμίζω ότι στο Βερολίνο για να ακυρωθείς έπρεπε να γίνουν δύο άκυρες εκκινήσεις, ενώ προχθές κάθε άκυρη εκκίνηση ισοδυναμούσε με αποκλεισμό. Ο Μπολτ που λόγω του τεράστιου ύψους του δεν ήταν ποτέ δυνατός στην εκκίνηση, έχοντας ακυρωθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι λογικό να ξεκίνησε λίγο μαγκωμένος: αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι το καθαρό του κατοστάρι (δηλαδή τα μέτρα της κούρσας χωρίς την ταχύτητα αντίδρασης στην εκκίνηση) ήταν το ταχύτερο που έκανε ποτέ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υπόλοιπους που συμμετείχαν: αν η κούρσα γίνονταν με τον κανονισμό που έδινε τη δυνατότητα για μία άκυρες εκκινήσεις, όλοι τους θα έκαναν χρόνους μικρότερους από 5 έως 10 εκατοστά του δευτερολέπτου!  

Είναι απίστευτος ο θαυμασμός που αισθάνεται ο κόσμος για τα επιτεύγματα αυτού του απίστευτου αθλητή από την Τζαμάικα, που νιώθεις ότι εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή για να δώσει στον στίβο τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. Μετά το παγκόσμιο σοκ που είχε προκαλέσει ο ισόβιος αποκλεισμός του Μπεν Τζόνσον, μετά την τιμωρία του Γκάτλιν, μετά την «ιστορία» της αρρώστιας του Καρλ Λιούις, τη φρικτή εκείνη φήμη (που ακόμα κι αν διαψεύστηκε, έγινε από πολλούς πιστευτή), ο στίβος είχε ανάγκη ένα θαύμα της φύσης, ικανό να συναρπάσει με τα κατορθώματά του. Αυτό είναι ο Γιουσέιν Μπολτ: ο άνθρωπος  που έσωσε τον στίβο καθηλώνοντας πάλι τα πλήθη…  

Παλιός φίλος

Μέσα στις δεκάδες κακές ειδήσεις που έρχονται σαν χιονοστιβάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει και μια καλή: επέστρεψε σε δυνατή θέση στον ΟΠΑΠ ο Γιώργος Κυργιακός. Ο Κυργιακός ήταν ένας από τους πρώτους διευθυντές της Super League και μολονότι η αποχώρησή του υπήρξε μια μάλλον πικρή ιστορία, ο ίδιος παρέμεινε καλός φίλος όλων: μάλιστα για λίγο είχε δουλέψει και για την Ξάνθη -αν θυμάμαι καλά. Η επιστροφή του στον οργανισμό σημαίνει ότι η Λίγκα ξαναβρήκε έναν παλιό φίλο - τουλάχιστον έτσι πιστεύουν όσοι από την Κυριακή ψάχνουν το νέο του τηλέφωνο, δηλαδή σχεδόν όλοι.
Πηγη: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: