Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η προσφορά του ποδοσφαίρου στις φαβέλες του Ρίο!!

Τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία έχει γνωρίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μεγάλη. Ειδικότερα στις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο η οικονομική εξαθλίωση είναι εμφανής. Το ποδόσφαιρο όμως ως μέσο κοινωνικοποίησης προσφέρει εξαιρετική βοήθεια στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.
Η προσφορά του ποδοσφαίρου στις φαβέλες του Ρίο
«Οι άνθρωποι εδώ αναπνέουν, τρώνε και μιλούν για ποδόσφαιρο», επισημαίνει ο Φιλίπ Βελντουί, ο ιδρυτής του πιλοτικού προγράμματος Favela Street. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γνωρίζει μεγάλη πέραση στο Ρίο, όπου με τη βοήθεια ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για τις υποανάπτυκτες περιοχές της Βραζιλίας, χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο επανεντάσσοντας πρώην εμπόρους ναρκωτικών στην κοινωνία.
Το Favela Street εκπαιδεύει άτομα που έχουν απεμπλακεί από το εμπόριο ναρκωτικών προκειμένου να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και εν συνεχεία να οργανώσουν ποδοσφαιρικά τουρνουά στις γειτονιές τους. Σε αυτά συμμετέχουν νεαρά παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει εγκληματική συμπεριφορά στις γειτονιές του Ρίο.
Εξ αιτίας της φτώχειας και της εξαθλίωσης πολλά παιδιά ηλικίας 12 ετών βρίσκονται μπλεγμένα σε συμμορίες και εμπόριο ναρκωτικών, καθώς αυτή φαντάζει πως είναι η μόνη τους διέξοδος από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα ποσοστά των νεαρών ατόμων που μπλέκονται στα δίχτυα του εμπορίου των ναρκωτικών ουσιών στη Βραζιλία, όπως αναφέρει ο Βελντουί, είναι σοκαριστικά: «Περισσότερο από το 80% των ατόμων που ασχολούνται με το εμπόριο των ναρκωτικών δεν ξεπερνούν την ηλικία των 21 ετών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του προγράμματος Favela Street.
Τα αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος είναι άκρως ενθαρρυντικά τόσο για τους πρώην εμπόρους ναρκωτικών όσο και για τα παιδιά που παίρνουν συμμετοχή στις ποδοσφαιρικές ομάδες των τουρνουά. Οι πρώτοι επανεντάσσονται στην κοινωνία ανακτώντας ξανά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση ενώ τα παιδιά βλέποντας τους ως πρότυπα ξεφεύγουν από τη ζωή μέσα στην εγκληματικότητα, παίζοντας ποδόσφαιρο.
Ήδη ο αριθμός των πρώην εμπόρων ναρκωτικών αλλά και των παιδιών που συμμετέχουν στο Favela Street αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και ολοένα και περισσότερα άτομα μέσω του ποδοσφαίρου μαθαίνουν να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον μακριά από τα σκοτεινά μονοπάτια της εγκληματικότητας. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε διάφορες φαβέλες του Ρίο και στόχος του Βελντουί είναι αυτό να εξαπλωθεί σε όλες τις επικίνδυνες γειτονιές της πόλης.
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: