Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Άνεμος, Παπάζογλου και… νεολαία ΠΑΟ (ΦΩΤΟ)

Σε ένα ματς που μπορούσε εύκολα να λήξει χωρίς γκολ, ΟΦΗ και Παναθηναϊκός μοιράστηκαν βαθμούς και σκοράρισμα, με τον άνεμο να… παίζει τα δικά του παιχνίδια και να απογοητεύει εκατέρωθεν και τους δύο αντιπάλους.
Άνεμος, Παπάζογλου και… νεολαία ΠΑΟ (ΦΩΤΟ)
Ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στο “Γεντί Κουλέ” με σκοπό το τρίποντο. Ο Φερέιρα παρέταξε ένα σύνολο με έμφαση της επιθετικότητας στα πλάγια και ενδυνάμωση της αμυντικής λειτουργίας του άξονα, με πολλά στηρίγματα στον Βιτόλο. Η ομάδα του Πορτογάλου ευτύχησε να προηγηθεί δις με τον… στρατηγό άνεμο να αιφνιδιάζει τα στόπερ του ΟΦΗ (0-1) και τις κόντρες να ευνοούν το σουτ του Μαυρία (1-2), αλλά η μερική έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα, η γενική αμυντική παρουσία του μικρού Χουχούμη και φυσικά τα… μποφόρ επέτρεψαν στον ΟΦΗ να ισοφαρίσει και να διεκδικεί τη νίκη μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.

Το 4-2-3-1 του Αναστό
Ο έμπειρος Έλληνας κόουτς γνώριζε πολύ καλά τόσο τις αδυναμίες της ομάδας του όσο και αυτές του Παναθηναϊκού. Επέλεξε λοιπόν να πάει σε ένα σχετικά συντηρητικό παιχνίδι με αρκετά κλειστούς χώρους στον άξονα, χαμηλό ρυθμό και σχετικά “βαθιά” αμυντική γραμμή. Ανέθεσε μεγάλο μέρος της επιθετικής λειτουργίας στα άκρα και έδωσε πολλές ελευθερίες κινήσεων, με συνεχείς εναλλαγές πλευρών, στους δύο ακραίους μεσοεπιθετικούς της ομάδας, Σίσιτς και Κουτσιανικούλη. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές επιβαρύνθηκαν με τις περισσότερες ατομικές πρωτοβουλίες. Στόχος των δύο παικτών ήταν οι συνεργασίες τους με τον ψηλόσωμο Παπάζογλου. Ο τελευταίος πατούσε αρκετά βαθιά στο γήπεδο, σε ρόλο υποβολέα με ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση της “προβληματικής” κυκλοφορίας της μπάλας στον άξονα για τους Κρητικούς. Δεν ήταν λίγες οι φόρες όμως που ο Θεσσαλονικιός φορ πατούσε ως target man ανάμεσα στα στόπερ του Παναθηναϊκού. Επιπλέον, η μειωμένη κατοχή μπάλας που κάνει ο ΟΦΗ στα παιχνίδια του εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στα συνεχή γεμίσματα με στόχο το κεφάλι ή την… πλάτη του Παπάζογλου, δίνοντας έτσι ένα παραπάνω όπλο στον κόουτς των Κρητικών στη δύσκολη μάχη του κέντρου και της διεκδίκησης κατοχής.
Η “πληθωρική” παρουσία του Παπάζογλου. Πηγή GalanisSportsData
Η “πληθωρική” παρουσία του Παπάζογλου. Πηγή GalanisSportsData
Εκ του αποτελέσματός η επιλογές του Αναστό κρίνονται επιτυχημένες αφού η ομάδα του μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα ύψους που είχε η ομάδα του μέσα στην περιοχή του Καρνέζη, ειδικότερα μετά τον τραυματισμό του μοναδικού ψηλόσωμου αμυντικού των πρασίνων, Αντρέ Πίντο.
Ο Φερέιρα και οι περιορισμένες αμυντικές επιλογές
Ο Φερέιρα ξεκίνησε το ματς με 4-3-3 και τον Χάρη Μαυρία σε πολυσύνθετο ρόλο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟ ξεκίνησε σε θέση “έξω δεξιά” αλλά η “γεμάτη” εμφάνιση του Χουχούμη –επιθετικά- ανάγκασε τον Φερέιρα να περάσει στον άξονα τον Μαυρία, δίνοντας έτσι επιπλέον παίκτη στην κυκλοφορία του ΠΑΟ στο αριστερό φτερό. Οι αποστάσεις των Σισοκό, Χουχούμη και Μαυρία μειώνονταν αισθητά όσο το ματς προχωρούσε και η κυριότερη πηγή κινδύνου για την άμυνα του ΟΦΗ ήταν οι συνεχείς συνεργασίας των τριών παικτών. Χαρακτηριστικό της επιθετικής αρτιότητας της αριστερής πλευράς του ΠΑΟ ήταν οι περιορισμένες αναθέσεις πρώτης μπάλα στον Βιτόλο. Ο Ισπανός χαφ του ΠΑΟ πήρε πολύ λιγότερες φορές την μπάλα από τον Καρνέζη (σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του τριφυλλιού) αφού ο “τσαμπουκάς” του Χουχούμη απελευθέρωσε το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟ, κάνοντας την ομάδα πιο απρόβλεπτη.
Τα προβλήματα στην αμυντική γραμμή του ΠΑΟ όμως υπήρχαν από την αρχή του ματς και η αναγκαστική αλλαγή του Πίντο αποκάλυψε πλήρως το πρόβλημα της ομάδας στο “Γεντί Κουλέ”. Οι πράσινοι έχουν στο ρόστερ τους 4 καθαρόαιμα στόπερ (Πίντο, Βελάσκεζ, Μπουμσόνγκ και Τριανταφυλλόπουλο) και τους Βύντρα και Λαγό που μπορούν να παίξουν τη θέση “κατά συνθήκη”. Οι δύο κοντύτεροι από τους προαναφερθέντες (Βελάσκεζ και Λαγός) βρέθηκαν αναγκαστικά να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το 1-2 με τον Παπάζογλου να… “κάνει πάρτι” μέσα στη περιοχή του τριφυλλιού.
Σχόλιο: Η φάση του 2ου γκολ του ΟΦΗ αναδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο το πρόβλημα ύψους που αντιμετώπισε το τριφύλλι αφού ο μοναδικός παίκτης εντός γηπέδου που –θεωρητικά- μπορούσε να κοντράρει τον Παπάζογλου στον αέρα ήταν ο… Τοτσέ.
Η μονόπλευρη ανάπτυξη του ΠΑΟ, Πηγή GalanisSportsData
Η μονόπλευρη ανάπτυξη του ΠΑΟ. Πηγή GalanisSportsData
Χουχούμης vs Σπυρόπουλος
Η παρουσία του 18χρονου Χουχούμη στο αριστερό άκρο της άμυνας ήταν η ευχάριστη έκπληξη του Πορτογάλου στο αρχικό σχήμα της ομάδας. Οι φίλοι της ομάδας (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος) περίμεναν πως και πώς την παρουσία του νεαρού αριστεροπόδαρου ακραίου, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο κόσμος του Παναθηναϊκού εκφράζει τα παράπονά του για την μειωμένη επιθετικότητα και την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύει ο… παρεξηγημένος Σπυρόπουλος. Πράγματι, ο μικρός πραγματοποίησε πολύ θετικό ντεμπούτο με περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος και αρκετές επελάσεις στην αριστερή πλάγια γραμμή. Η φάση της ισοφάρισης όμως (1-1) με το γκολ του Κουτσιανικούλη αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον λόγο που ο Φερέιρα προτιμά τον Σπυρόπουλο. Ο μικρός χάνει στην πλάτη του τον “Μέσι της Κρήτης” και παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια απειρίας, αφού σε παρόμοιες φάσεις ο Σπυρόπουλος έχει –σχεδόν- πάντα πλάτη τον αντίπαλο, μην επιτρέποντάς του να “μπει με την μπάλα στο τέρμα”.
Συμπέρασμα
Ο Νίκος Αναστόπουλος πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον ο “ηθικός νικητής” της αναμέτρησης. Έτρεξε τον Παναθηναϊκό, ζόρισε πολύ τις μεσοαμυντικές του γραμμές και δημιούργησε περισσότερες φάσεις από τον αντίπαλό του. Οι αστάθμητοι παράγοντες όμως δεν επέτρεψαν στον Αναστό να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη που θα έδινε ώθηση στην ομάδα ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχεις του πρωταθλήματος για τους Κρητικούς.
Ο Φερέιρα κατέβασε την ομάδα του επιθετικά. Τα φυσικά φαινόμενα τον βοήθησαν και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε δύο φορές προηγούμενος στο σκορ. Η απειρία και τα φυσικά προσόντα όμως των “πιτσιρικάδων” του τριφυλλιού κόστισαν στην ομάδα που για άλλη μία αγωνιστική δεν πήρε το ροζ φύλλο αγώνα. Το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η παρουσία του Λίνεν στην άκρη του πάγκου της Ένωσης ανεβάζει επίπεδο τους κίτρινους που θα “πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους” στο ντέρμπι.
ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: