Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Η έκθεση αποκαλύπτει την ουτοπία της γρήγορης διάσωσης της Ελλάδας»

«Η έκθεση αποκαλύπτει την ουτοπία της γρήγορης διάσωσης της Ελλάδας»
Κ. Λάουκ: Σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας.

«Ακόμη πιο ασταθές» καθιστούν το ευρώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κουρτ Λάουκ και επισημαίνει ότι «η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει την ουτοπία της γρήγορης διάσωσης της Ελλάδας». Εκφράζει δε την ανησυχία του για την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της ίδιας της Γερμανίας, εάν συνεχιστεί η κατάσταση στην ευρωζώνη.

Σε αποψινή του ανακοίνωση ο κ Λάουκ σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρέλειψαν να ενημερώσουν τους πολίτες για τις δυσάρεστες αλήθειες και προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορεί για χρόνια να χρηματοδοτηθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια» και ότι «τα νέα χρήματα θα τα καταπιεί η ακριβή εξυπηρέτηση του χρέους».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χαρακτηρίζει «ανησυχητικό προειδοποιητικό σημάδι» την διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, για να σημειώσει ότι «ακόμη και η Ευρωπαία Λαγκάρντ αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον εφικτή μια συνεπής πολιτική σταθεροποίησης με τους Ευρωπαίους και χάνει την υπομονή της μαζί τους». Εκφράζει δε την ανησυχία ότι «όταν οι δύο βασικοί πιστωτές δεν βαδίζουν πλέον στην ίδια πορεία, δεν χάνεται μόνο η πολύτιμη εμπιστοσύνη, αλλά μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι στο τέλος τα επώδυνα μέτρα θα τα χρεωθεί η ΕΚΤ» και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ θα πρέπει ή να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ή, εάν χρειαστεί, να αγοράσει εκ νέου ελληνικά ομόλογα».

«Αντί όμως να απευθυνθούν με ειλικρίνεια προς τους πολίτες, οι "πολιτικοί διάσωσης της ΕΕ" αναβάλλουν και πάλι τις απαραίτητες επείγουσες αποφάσεις. Ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο πιθανό και επομένως ακόμη ακριβότερο. Αυτό απαιτεί όμως τολμηρές αποφάσεις και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνέπειες και για την Γερμανία», επισημαίνει ο κ. Λάουκ και υποστηρίζει ότι «προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι προοπτική ανάπτυξης, πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει πάλι εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές». Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη, «ένα λειτουργικό σύστημα φορολογίας».

Ο κ. Λάουκ προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο, εάν η Γερμανία δώσει επιπλέον αναβολή στην Ελλάδα και αν ενταχθεί τις επόμενες εβδομάδες και η Ισπανία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι αγορές πολύ σύντομα να αρχίσουν να αμφισβητούν και την γερμανική πιστοληπτική ικανότητα.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: