Εκτός από τις... μάχες για την σωτηρία, υπάρχουν και αυτές για τα πλέι οφ και την Ευρώπη. Άλλες λίγο, άλλες πολύ, έξι ομάδες θα παλέψουν για μια θέση και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το πρόγραμμά τους στην προσπάθεια που θα κάνουν για μια θέση στον... ήλιο!
Η αλήθεια είναι πως για μια ομάδα και ειδικά μικρομεσαία, το πιο σημαντικό ακόμα και από το να βγει στην Ευρώπη, είναι να μπορέσει να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα, καθώς εκεί θα έχει εγγυημένα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και το τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ στο Europa League μόνο σίγουρη δεν είναι η διάκριση. Από την άλλη το να βγεις εκτός συνόρων, είναι έτσι και αλλιώς μια μεγάλη πρόκληση που δύσκολα μπορείς να συναντήσεις ομάδα που θα την αφήσει απαρατήρητη.
Το πρωτάθλημα θέλει ακόμα δέκα αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί και εκτός από την... μάχη της σωτηρίας, υπάρχει και αυτή της εισόδου στα πλέι οφ. Μια... μάχη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς να θεωρήσουμε δεδομένη την παρουσία των Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΟΚ και Ατρομήτου, που έχουν μια σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους, έξι ομάδες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο θα παλέψουν για μία θέση.
Όπως γίνεται αντιληπτό η... μάχη θα είναι μεγάλη και αμφίρροπη και αναμένεται να κριθεί ακόμα και την τελευταία αγωνιστική. Το gazzetta.gr σας θυμίζει το πρόγραμμα των έξι διεκδικητών της 5ης θέσης, στους οποίους αξίζει να αναφέρουμε πως έχουμε βάλει και τους Ξάνθη και Πανιώνιο, τους οποίους είχαμε και στις ομάδες που θα διεκδικήσουν την σωτηρία τους, καθώς δεν είναι απίθανο με συνεχόμενες νίκες να παλέψουν για το... θαύμα της Ευρώπης και με άσχημα αποτελέσματα να κινδυνέψουν σοβαρά με υποβιβασμό.
Όσον αφορά τις έξι ομάδες, το μεγάλο όνομα είναι ο Παναθηναϊκός που έχει 26 βαθμούς, αλλά βλέπει μπροστά του τους ΟΦΗ (επίσης με 26), ΠΑΣ Γιάννινα με 27 και Λεβαδειακός με 28.

Λεβαδειακός (5η θέση με 28 βαθμούς): Οι Βοιωτοί μπορούν...
Πέρσι είχε δείξει τι μπορεί να κάνει, τερματίζοντας στην 7η θέση, μια ανάσα από τα πλέι οφ (θυμίζουμε πως επειδή η ΑΕΚ δεν είχε πάρει την άδεια, είχε παίξει ο Αστέρας Τρίπολης). Τότε πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για... φούσκα, ωστόσο όπως φαίνεται και φέτος, ο Λεβαδειακός προσπαθεί όσο μπορεί να αλλάξει επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει. Οι Βοιωτοί παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο και βρίσκονται στην προνομιούχα 5η θέση. Βέβαια τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, μιας και θα πρέπει να κρατηθούν εκεί, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα το παλέψουν και πως αν παίξουν όπως στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, μπορούν να τα καταφέρουν.
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: Πανθρακικός-Λεβαδειακός
22η αγωνιστική: Λεβαδειακός-Ατρόμητος
23η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός
24η αγωνιστική: Λεβαδειακός-Ξάνθη
25η αγωνιστική: Άρης-Λεβαδειακός
26η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΟΦΗ
27η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΑΕΚ
28η αγωνιστική: Κέρκυρα-Λεβαδειακός
29η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ
30η αγωνιστική: Πλατανιάς-Λεβαδειακός
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Εντάξει δεν έγινε από την μία στιγμή στην άλλη υπερομάδα η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, οπότε όλα τα ματς θεωρούνται και είναι κρίσιμα. Ωστόσο αν θέλει να κάνει την υπέρβαση και να παραμείνει στην 5η θέση, θα πρέπει να κερδίσει εκτός έδρας τον Πανθρακικό, τον Άρη, την Κέρκυρα και τον Πλατανιά που παλεύουν για την σωτηρία τους.
Εκτίμηση βαθμών: 38-43

ΠΑΣ Γιάννινα (6η θέση με 27 βαθμούς): Ο Άγιαξ επιστρέφει!!!

Την δεκαετία του εβδομήντα και έχοντας μεγάλους παίκτες στην σύνθεσή του, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ονομαστεί σε Άγιαξ της Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια οι Γιαννιώτες βρισκόντουσαν μεταξύ Σούπερ Λίγκας και Football League, ωστόσο ο Γιάννης Χριστόπουλος ήρθε να τα αλλάξει αυτά. Ο νεαρός προπονητής έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο και την καμαρώνει στην 6η θέση, έχοντας βλέψεις ακόμα και για πλέι οφ. Ο Ντε Βινσέντι είναι η μεγάλη αποκάλυψη, ενώ δύναμη του ΠΑΣ είναι η έδρα με τον κόσμο να βοηθάει και με το παραπάνω.
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα
22η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός
23η αγωνιστική: Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα
24η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης
25η αγωνιστική: Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα
26η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης
27η αγωνιστική: ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα
28η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ
29η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Κέρκυρα
30η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Τα ίδια με τον Πανθρακικό ισχύουν και για τον ΠΑΣ Γιάννινα, μιας και οι Ηπειρώτες ναι μεν έχουν δείξει εξαιρετικά στοιχεία, αλλά θα πρέπει να αποδείξουν πως τα καταφέρνουν και στα δύσκολα, όταν δηλαδή θα υπάρχει το άγχος της υπέρβασης. Ένα άγχος που θα είναι σαφώς μεγαλύτερο στις εντός έδρας αναμετρήσεις με Πανθρακικό, Αστέρα Τρίπολης, Άρη, ΑΕΚ και Κέρκυρα.
Εκτίμηση βαθμών: 36-41

ΟΦΗ (7η θέση με 26 βαθμούς): Κοπέλια έτοιμα για όλα

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό, ωστόσο στην διάρκεια του... μαραθωνίου ο ΟΦΗ όχι απλά άλλαξε τους στόχους του, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να παλεύει ακόμα και για Ευρώπη. Οι Κρητικοί αρχικά με τον Αναστόπουλο που έκανε εξαιρετική δουλειά και εν συνεχεία με τον Πετράκη που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα, πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, έχοντας και αυτοί όπως και οι Ηπειρώτες μεγάλο... όπλο την έδρα. Το να λέμε βέβαια για Ευρώπη μόνο εύκολο δεν είναι, ωστόσο από την στιγμή που βαθμολογικά έχει ελπίδες, γιατί να μην ονειρευτεί;
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-ΟΦΗ
22η αγωνιστική: ΟΦΗ-Πλατανιάς
23η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΟΦΗ
24η αγωνιστική: ΟΦΗ-Ολυμπιακός
25η αγωνιστική: Βέροια-ΟΦΗ
26η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΟΦΗ
27η αγωνιστική: ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα
28η αγωνιστική: Πανθρακικός-ΟΦΗ
29η αγωνιστική: ΟΦΗ-Ατρόμητος
30η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Εντάξει δεν χρειάζεται να λέμε πράγματα που απλά θα αρέσουν σε όσους τα διαβάσουν. Ο ΟΦΗ είναι φέτος μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα, που ειδικά στο Γεντί Κουλέ παίζει και ωραίο ποδόσφαιρο, ωστόσο από την στιγμή που έχει μαθηματικές ελπίδες θα το παλέψει μέχρι τέλους. Τα εντός με ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο και τα εκτός με Βέροια και Πανθρακικό είναι τα πιο σημαντικά.
Εκτίμηση βαθμών: 29-35

Παναθηναϊκός (8η θέση με 26 βαθμούς): Ακόμα και τώρα φαβορί

Εντάξει κανείς δεν λέει πως ο Παναθηναϊκός έχει κάνει καλό πρωτάθλημα, πως έχει παίξει την μπάλα που περιμένουν όλοι από αυτόν, αλλά ακόμα και έτσι οι «πράσινοι» παραμένουν το πρώτο φαβορί για να βρεθούν στα πλέι οφ, αρκεί να βρουν το καλό τους εαυτό και να παίξουν όπως στα ματς με Ολυμπιακό, Ατρόμητο αλλά και Αστέρα Τρίπολης. Βέβαια αν έχουν οι άλλες ομάδες πίεση ο Παναθηναϊκός έχει την δεκαπλάσια, όμως έχει και καλύτερο και υλικό και πλέον καλείται να το αποδείξει για να μην μείνει εκτός Ευρώπης, κάτι που θα κάνει κακό τόσο στο πρεστίζ, όσο και στο ταμείο του.
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Ξάνθη
22η αγωνιστική: Άρης-Παναθηναϊκός
23η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΟΦΗ
24η αγωνιστική: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
25η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Κέρκυρα
26η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
27η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πλατανιάς
28η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
29η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
30η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Βέροια
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Τα έξι εντός έδρας ματς που καλείται να δώσει μέχρι το τέλος, θεωρούνται και είναι αν ο Παναθηναϊκός παίξει όσο μπορεί, εύκολα. Οπότε τα κρίσιμα παιχνίδια για τους «πράσινους» είναι τα εκτός με Άρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
Εκτίμηση βαθμών: 44-48

Ξάνθη (9η θέση με 25 βαθμούς): Ας μείνει πρώτα και μετά βλέπει...

Όπως αναφέραμε εκτός από τις 4, βάλαμε σε αυτές που θα διεκδικήσουν τα πλέι οφ και τις άλλες δύο (Ξάνθη και Πανιώνιος) που απέχουν μόλις έναν βαθμό. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως για να φτάσει στην 5η θέση η Ξάνθη, θα χρειαστεί ένα... θαύμα. Ας καταφέρουν να σώσουν την κατηγορία, μιας και έχουν πολύ δύσκολο πρόγραμμα και μετά βλέπουν για κάτι παραπάνω.
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Ξάνθη
22η αγωνιστική: Ξάνθη-Ολυμπιακός
23η αγωνιστική: Ξάνθη-Βέροια
24η αγωνιστική: Λεβαδειακός-Ξάνθη
25η αγωνιστική: Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα
26η αγωνιστική: Πανθρακικός-Ξάνθη
27η αγωνιστική: Ξάνθη-Ατρόμητος
28η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη
29η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ξάνθη
30η αγωνιστική: Ξάνθη-Άρης
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Όπως αναφέραμε η Ξάνθη έχει δύσκολο πρόγραμμα, αλλά με νίκη στα δύο εντός έδρας ματς με Βέροια (23η) και ΠΑΣ Γιάννινα (25η), η σωτηρία θα εξασφαλιστεί, ενώ σημαντικό για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι πως δίνει τον τελευταίο της αγώνα, εντός έδρας κόντρα στον Άρη. Για Ευρώπη, είπαμε μόνο σε θαύμα θα ελπίζει...
Εκτίμηση βαθμών: 31-36

Πανιώνιος (10η θέση με 25 βαθμούς): Δεν πέφτει, αλλά και δεν προλαβαίνει...

Ο δεύτερος της... παρέας των ομάδων που βρίσκονται και σε αυτές για την σωτηρία, αλλά και σε αυτές που έχουν έστω και ελάχιστες ελπίδες για πλέι οφ είναι ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης κυνηγάει ένα θαύμα, ενώ το καλό είναι πως λογικά έχει καταφέρει να σωθεί, εκτός και αν... αυτοκτονήσει.
Οι αγώνες που απομένουν
21η αγωνιστική: Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα
22η αγωνιστική: Κέρκυρα-Πανιώνιος
23η αγωνιστική: Πανιώνιος-Πανθρακικός
24η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Πανιώνιος
25η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ατρόμητος
26η αγωνιστική: Πλατανιάς-Πανιώνιος
27η αγωνιστική: Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης
28η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
29η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ξάνθη
30η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Πανιώνιος
Οι κρίσιμες αναμετρήσεις
Κερδίζει εντός έδρας τους ΠΑΣ Γιάννινα (21η) και Πανθρακικό (23η) και σώζεται. Τόσο απλό. Επίσης ο Πανιώνιος έχει και εντός τη Ξάνθη που αν χρειάζεται βαθμούς έχει την δυνατότητα να τους πάρει, ενώ και οι εκτός Νέας Σμύρνης αναμετρήσεις με Κέρκυρα και Πλατανιά δεν μπορεί να θεωρηθούν χαμένοι από χέρι...
Εκτίμηση βαθμών: 33-38



πηγή: gazzetta.gr