Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Το arenafm.gr αποκαλύπτει: Που χρωστάει, πως σώζεται!!

Η θετικότατη εξέλιξη της υπαγωγής της ΠΑΕ Άρης στο «Άρθρο 99», που καταγράφεται στο ενεργητικό των νομικών Τσομίδη, Αργυριάδη, Χριστοφορίδη κυρίως, αλλά και Γρόλιου για τις επαφές στην Αθήνα με παίκτες και πιστωτές, ανοίγει το δρόμο για τη σωτηρία της ομάδας.
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΛΟ το πλάνο της διοίκησης Ψηφίδη, που προετοίμασε το έδαφος και παρουσίασε σε λίγους Αρειανούς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξυγιανθεί η ΠΑΕ σε χρονικό διάστημα 3-5 χρόνων.
Αναλυτικά:
Ευρισκόμενοι εν αναμονή του πορίσματος του ελέγχου της ΝΕΧΙΑ, που αναμένεται με ανυπομονησία για να μάθουμε όλοι ποιοι με τις παραλείψεις τους έφεραν τον Άρη στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, το www.arenafm.gr ρίχνει σήμερα φως στο τούνελ της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ. Με έγγραφα – ντοκουμέντα της διοίκησης Πρωτοδικείου του κ. Γιάννη Ψηφίδη, που μαρτυρούν τι συνέβη στην διάρκεια της τετράμηνης (παρά μιας βδομάδας) θητεία της στην ΠΑΕ Άρης και «φωτογραφίζουν» το όργιο κακοδιαχείρισης των παρελθόντων ετών, αλλά και παράλληλα την προσπάθεια εξυγίανσης που επιχειρήθηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (13/12/2012 με 05/04/2013).
Τα πρώτα ευρώ
Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση Ψηφίδη θέλησε να «ζεστάνει» τις τσέπες των παικτών, των υπαλλήλων της ΠΑΕ και της ΑΡΗΣ Εμπορική Α.Ε. , καθώς πλησίαζαν και οι Άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Για τον λόγο αυτό καταβλήθηκαν σε μετρητά 60.500 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, με την δέσμευση ότι μερικές ημέρες αργότερα θα καταβάλλονταν και μέρος των οφειλομένων από τους μισθούς. Ακολουθεί το σχετικό εσωτερικό έγγραφο της ΠΑΕ και οι λίστες των πληρωμών.

Η ταμειακή κατάσταση της ΠΑΕ
Η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Άρης προσλαμβάνει καινούργιο ταμεία και ξεκινά μια αποτίμηση της κατάστασης και της οικονομικής θέσης της. Τα νούμερα είναι πενιχρά έως αποκαρδιωτικά και προκαλούν θλίψη, ωστόσο η προσπάθεια σωστής διαχείρισης φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα. Την 01/01/2013 στα ταμεία της ΠΑΕ Άρης υπάρχουν 1.911,58 ευρώ και στις 15/01 και έπειτα από σχετικές δοσοληψίες, φτάνει στο… συγκλονιστικό ποσό των 394,16 ευρώ! Κι όμως, 35 μέρες μετά, έπειτα από συστηματική δουλειά και με σωστή διαχείριση, η  ΠΑΕ δείχνει συνέπεια στις συναλλαγές της και παράλληλα, εμφανίζει στα ταμεία της ένα υπόλοιπο της τάξεως των 78.761,36 ευρώ. Ακολουθεί ο σχετικός αναλυτικός πίνακας εισπράξεων και πληρωμών.

Η συνεργασία με Α.Σ.
Οι προηγούμενες συνεργασίες των διοικήσεων των ΠΑΕ με την διοίκηση του Α.Σ. Άρης, αποδεικνύονται και δυσλειτουργικές και αναποτελεσματικές. Με δική της πρωτοβουλία, η ΠΑΕ συναντάται με τον Α.Σ. και μέσα από σχετική συζήτηση, συμφωνούν στην σύνταξη νέας σύμβασης για τις οικονομικές σχέσεις που διέπουν τους δυο φορείς. Παράλληλα, η ΠΑΕ ζητά από τον Α.Σ. να ετοιμάσει ένα πλάνο νέα λειτουργίας και αιτημάτων προς την ΠΑΕ, ώστε η οικονομική συνεργασία των δυο πλευρών να είναι διάφανη και αποδοτική. Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο με τις υπογραφές των δυο προέδρων.
Οι μεταγραφές Ιανουαρίου
Αγωνιστικά, ο Άρης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η μάχη της παραμονής φαντάζει πολύ δύσκολη, οι αντίπαλοι βρίσκονται εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και η Επιτροπή Αγωνιστικού της ΠΑΕ Άρης, αποτελούμενη από τους κ.κ. Αλεξανδρίδη, Σπυρίδωνα και Τικπασάνογλου, καταθέτει τις προτάσεις της και ζητά έγκριση από το Δ.Σ. της ΠΑΕ. Οι κίτρινοι προχωρούν στην απόκτηση των Δημήτρη Διαμαντάκου και Γιάννη Ζαραδούκα με την μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό, ενώ λίγες μέρες μετά «κλειδώνουν» και τον Ανδρέα Τάτο αλλά και τον Κώστα Κοτσαρίδη. Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα της Επιτροπής Αγωνιστικού με τα ποσά που δαπανήθηκαν στην μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου, που αποδείχτηκε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της ομάδας.

Τα υπόλοιπα των υπαλλήλων
Η οικονομική «μαύρη τρύπα» της ΠΑΕ Άρης, έχει πολλές προεκτάσεις. Η εικόνα στο λογιστήριο της ΠΑΕ ως και τις 13 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της τραγικής διαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης της ΠΑΕ Άρης. Στους νυν υπαλλήλους οφείλονται συνολικά 143.305.01 ευρώ (απλήρωτοι από 10 έως και 18 μήνες), ενώ υπάρχουν και υπάλληλοι που αποχώρησαν και στους οποίους επίσης οφείλονται 43.420 ευρώ. Στην δεύτερη λίστα δε, υπάρχουν ονόματα υπαλλήλων που έχουν σβηστεί (Κόντης, Ελευθερούδης, Παπανικολάου, Παπαδόπουλος) καθώς φαίνεται να έχουν εξοφληθεί. Ακολουθούν οι σχετικές αναλυτικές λίστες των οφειλών.


Οι οφειλές στους ξένους
Πριν διαβάσετε την σχετική λίστα που ακολουθεί, με τα χρήματα που οφείλονται σε ξένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την ΠΑΕ Άρης τα τελευταία χρόνια, παρακαλείσθε να βρείτε πρώτα ένα… κάθισμα για να αποφύγετε τις πτώσεις από τις λιποθυμίες! Συνολικά 24 ξένοι ποδοσφαιριστές φαίνονται… απελπιστικά απλήρωτοι, με το ποσό των οφειλών των δεδουλευμένων να φτάνει τα 4.386.271 ευρώ, ενώ οι ρήτρες και οι αποζημιώσεις «της ντροπής» εκτινάσσουν το ποσό στα 6.505.408 ευρώ! Ιδού και η σχετική λίστα.
Οι οφειλές στους Έλληνες
Η αναξιοπιστία της ΠΑΕ Άρης στον τομέα των πληρωμών, συναντάται φυσικά και εντός συνόρων. Συνολικά 8 Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν λαμβάνει δεδουλευμένα ύψους 897.576 ευρώ, όμως οι ρήτρες και οι αποζημιώσεις σχεδόν τριπλασιάζουν το ποσό των οφειλών και το στέλνουν στα 2.288.690 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών σε Έλληνες και ξένους παίκτες, δεδουλευμένα χρήματα και ρήτρες και αποζημιώσεις  μαζί; Κρατηθείτε, φτάνει τα 8.794.098 ευρώ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα βάζουν  μάνατζερ, προπονητές και η Πάρμα, ομάδα του Ντανίλο Περέιρα από την οποία είχε έρθει δανεικός στον Άρη το πρώτο εξάμηνο του 2011. Προσθέστε άλλα 633.026 ευρώ στον λογαριασμό και η συνολική… «λυπητερή» των οφειλών της ΠΑΕ σε ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και ομάδες, καταλήγει στα 9.427.124 ευρώ. Ακολουθούν οι σχετικές αναλυτικές λίστες.
Η «μάχη» των δόσεων στην Ε.Π.Ο.
Παράλληλα με την αγωνιστική σωτηρία, η ΠΑΕ Άρης είχε έναν ακόμη σημαντικό αγώνα να δώσει, ενώπιον της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο αγώνας αυτός είχε να κάνει με την οικονομική επιβίωση της ΠΑΕ, που φυσικά περνά μέσα από τους ευνοϊκούς διακανονισμούς και τον αριθμό των δόσεων των οφειλομένων προς τους ποδοσφαιριστές. Η Ε.Π.Ο. πρότεινε 45 δόσεις, η Π.Α.Ε. Άρης αντιπρότεινε 60 δόσεις με συγκεκριμένους τρόπους και χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων και φυσικά, στους παρακάτω πίνακες, σας παραθέτουμε την «μάχη» των δόσεων της Ε.Π.Ο. με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οφειλόμενα μισθοδοσίας και συμβολαίων
Φυσικά, η Π.Α.Ε. Άρης δεν είχε να παλέψει μόνο με το… τέρας των χρεών του παρελθόντος. Οι μισθοδοσίες και τα υπόλοιπα συμβολαίων των παικτών έτρεχαν και έπρεπε να κρατηθούν οι ισορροπίες, ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν την δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Η απεικόνιση των οφειλομένων σε μισθούς και δόσεις συμβολαίων έρχεται με την παρακάτω λίστα, με την υποσημείωση ότι για τους Αγκάνθο, Κοέλιο και Πουλίδο δεν μπορούσε να υπολογιστεί το προσωρινό υπόλοιπο, καθώς είχαν γίνει εκχωρήσεις και θα παρουσιάζονταν χρεωστικοί. Το γενικό σύνολο των οφειλών, στις 31 Ιανουαρίου, έφτανε στις 555.992.19 ευρώ και αφορούσε αναλυτικά τους παίκτες ως εξής:
Προμηθευτές και πιστωτές
Άλλη μια πονεμένη ιστορία! Στην συγκεκριμένη λίστα των οφειλομένων προς προμηθευτές και πιστωτές, ο …μπαξές έχει απ’ όλα. Υπάρχει η «προίκα» της διοίκησης Σκόρδα με το χρέος των 1.700.000 προς την Sportvision και τα 500.000 ευρώ στον Α.Σ. Διγενής Λάκκωμα Θεσσαλονίκης. Υπάρχει λογιστικά μια σημαντική οφειλή ύψους 347.622.66 ευρώ προς τον άτυχο φίλαθλο της Α.Ε.Κ. Νίκο Ξηροκώστα,  που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιχνίδι Άρη – Α.Ε.Κ. το 1995, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό έχει αποφασιστεί να πληρώσει η Football League καθώς εκεί συσσωρεύτηκαν τα χρέη της Ε.Π.Α.Ε. μετά την ίδρυση της Superleague. Από εκεί και πέρα; Όργιο οφειλών προς μάνατζερ και δικηγόρους παικτών (Φερέρ, Καπικιόνι, Φλάναγκαν και… δεν συμμαζεύεται), προς ομάδες (Στεάουα Βουκουρεστίου για Τόχα), αλλά και προς πρώην διοικούντες της Π.Α.Ε. (Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε.). Το συνολικό «κοστούμι», ως τις 31 Ιανουαρίου 2013, ανέρχεται στα 4.538.136.83 ευρώ και η αναλυτική λίστα αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα.
Είδες η… ΔΕΗ;
Ένας μεγάλος οικονομικός βραχνάς για την ΠΑΕ Άρης, είναι και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Οι ανάγκες του Κλεάνθης Βικελίδης είναι τεράστιες, οι λογαριασμοί πληρώνονται αποκλειστικά από την ΠΑΕ Άρης (έπειτα από συμφωνία και με τον Α.Σ.) και φυσικά, ουκ ολίγες φορές, οι διοικήσεις άλλαξαν τα… φώτα πολλών πιστωτών για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος. Η παρακάτω λίστα αναφέρει όλους τους πιστωτές (έχουν ενδιαφέρον τα ονόματά τους…), αλλά και το συνολικό ποσό που οφείλει η ΠΑΕ Άρης σε αυτούς και ανέρχεται στο 1.046.115.88 ευρώ.
Η Φ.Α.Ε. και το Ι.Κ.Α.
Πάμε και στο Δημόσιο. Η αλήθεια είναι ότι απέναντι σε Φ.Α.Ε. και Ι.Κ.Α. οι διοικήσεις των ΠΑΕ (ακόμη και εκείνες που δημιούργησαν το οικονομικό χάος) προσπάθησαν να δείξουν μια σχετική συνέπεια, πληρώνοντας τις δόσεις για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 44 αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ προς την Εφορία. Ίσως αυτή η (σχετική) συνέπεια προς το Δημόσιο, έφερε και τν απόλυτη… ασυνέπεια προς ποδοσφαιριστές, προμηθευτές και υπαλλήλους της ΠΑΕ Άρης, που μάλλον είναι οι αδικημένοι της ιστορίας. Στους δυο πίνακες που ακολουθούν, φαίνεται η θέση της ΠΑΕ Άρης στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 απέναντι στο ΙΚΑ και στην Φ.Α.Ε. με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των οφειλών, τις ρυθμίσεις και τις δόσεις, αλλά και τα τελικά ποσά ρύθμισης και οφειλής. Στην πρώτη περίπτωση, αναφορικά με το ΙΚΑ, το ποσό ρύθμισης είναι 531.302.57 ευρώ, ενώ στην δεύτερη το συνολικό ποσό οφειλής φτάνει τα 14.151.307.83 ευρώ.

Το τελικό χρέος
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση Πρωτοδικείου απαρτιζόμενη από τους Γιάννη Ψηφίδη, Άγγελο Σπυρίδωνα, Κώστα Τικπασάνογλου, Αναστάσιο Αβάνογλου, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Αγγελούση και Στάθη Τσομίδη, παρέλαβε από το λογιστήριο τον πίνακα με την κατάσταση των πιστωτών. Το τελικό λογιστικό νούμερο οφειλών της ΠΑΕ Άρης, μέσα από τις αναλυτικές λίστες που δημοσιεύουμε σήμερα, ανέρχεται στο ποσό των 32.190.954.27 ευρώ.


Η ρύθμιση
Με δεδομένο αυτό το χρέος, η ΠΑΕ Άρης κινήθηκε για να το ρυθμίσει σε 120 δόσεις κάνοντας επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί αυτή η δυνατότητα, ενώ με βάση το συνολικό χρέος, εάν πληρώνονται κάθε μήνα περίπου 300.000 ευρώ, η ΠΑΕ Άρης θα εξυγιανθεί σε χρονικό διάστημα 60 μηνών το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα των επόμενων χρόνων από τηλεοπτικό συμβόλαιο και ΟΠΑΠ (ένα ακόμη χρόνο ισχύει η σύμβαση), θα πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στο παλαιό χρέος. Εάν είναι συνεπής η ΠΑΕ Άρης στις πληρωμές, τότε θα μπορέσει να βγεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Αυτές τις δόσεις βέβαια μπορεί να τις πληρώσει σήμερα από τα έσοδα της χρονιάς, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία πρέπει να ενισχυθεί στην μεταγραφική περίοδο και να υποστηριχθεί οικονομικά. Γι αυτό και ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ!!
 Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: