Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Το τρίτο σερί του Άγιαξ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 30 Μαΐου του 1973 στο «Μαρακάνα» του Βελιγραδίου στον 18ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ο Άγιαξ νικά 1-0 τη Γιουβέντους και στέφεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωταθλητής Ευρώπης. 
Ο τελικός διεξαγόταν για πρώτη φορά σε ανατολική χώρα και ήταν το 1000o παιχνίδι του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Για τους Ολλανδούς ο τελικός είχε γίνει πλέον ρουτίνα, ενώ οι Ιταλοί πήγαιναν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο μεγάλο ραντεβού. Η οικογένεια Ανιέλι είχε ενισχύσει σημαντικά την ομάδα και μεταξύ άλλον απέκτησε και τον επιθετικό Πιέτρο Αναστάζι που αποτέλεσε τον παρτενέρ του Ζοσέ Αλταφίνι στην επιθετική γραμμή των «μπιανκονέρι», ενώ ο Ντίνο Τζοφ ήταν εγγύηση κάτω από τα δοκάρια. Από την άλλη ομάδα του Στέφαν Κόβατς, που οκτώ χρόνια αργότερα κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν αστειευόταν και το απέδειξε πολύ νωρίς…
Μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γιόχαν Κρόιφ σημάδεψε το δοκάρι και ένα λεπτό αργότερα ο Τζόνι Ρεπ, που ήταν ο μοναδικός παίκτης του Άγιαξ που έπαιζε τον πρώτο του τελικό, μετά από σέντρα του Μπλάνκενμπουργκ, νίκησε τον Ντίνο Τζοφ και έκανε το 1-0, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Μετά τον γκολ ο «Αίαντας» πήρε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και η Γιουβέντους, που έπαιζε με πολύ σφικτή άμυνα προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις, όμως σε καμιά φάση του τελικού δεν τα κατάφερε. Αντίθετα οι Ολλανδοί, που είχαν στη σύνθεσή τους τον Αρι Χάαν, που αργότερα εργάστηκε ως προπονητής του ΠΑΟΚ και του Πανηλειακού, ήταν αυτοί που έχασαν πολλές ευκαιρίες να πετύχουν κι άλλο τέρμα, ωστόσο έφτασαν σίγουρα πιο εύκολα από ότι περίμεναν στη νίκη.

Αυτή ήταν η τελευταία παράσταση σε τελικό για της ομάδας του «total football», όσο για τον σύλλογο από το Τορίνο, θα έπρεπε να περιμένει άλλα δώδεκα χρόνια για να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης.

30 Μαϊου 1973

Αγιαξ-Γιουβέντους 1-0

Βελιγράδι, Στάδιο Ερυθρού Αστέρα («Μαρακανά»)

Σκόρερ : 5΄ Ρεπ

Διαιτητής: Γκουγκούλοβιτς (Γιουγκοσλαβία)

Θεατές : 89.484

ΑΓΙΑΞ (Κόβατς): Στούι, Σουρμπίερ, Χούλσοφ, Μπλάνκενμπουργκ, Κρολ, Νέεσκενς, Μιούρεν, Χάαν, Ρεπ, Κρόιφ, Κάιζερ

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Βίτσπαλεκ): Τζοφ, Σαλβαντόρε, Μαρκέτι, Μορίνι, Λονγκομπούκο, Καούζιο (57΄ Κουκουρέντου), Φουρίνο, Καπέλο, Αλταφίνι, Αναστάζι, Μπέτεγκα (49΄
Χάλερ)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: