Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Απειλή για όλο τον κόσμο ο νέος κορονοϊός τύπου SARS!!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμιού Υγείας ο νέος κορονοιός τύπου SARS είναι απειλή για όλο τον κόσμο.

Απειλή για όλο τον κόσμο ο νέος κορονοϊός τύπου SARS
Απειλή για ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί πλέον ο νέος κορονοιός που έχει πολλές ομοιότητες με τον SARS , σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμιού Υγείας.

Μέχρι στιγμής, παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άνθρωποι - εκ των οποίων οι δύο στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι στην Ασία.

Όπως ανακοίνωσε η Μάργκαρετ Τσαν, διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, καλώντας τις υγιειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως φθάνουν τα 49.

Σημειώνεται ότι ο νέος ιός «nCoV» ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκάλεσαν την επιδημία του SARS που ξέσπασε στην Ασία πριν από 10 χρόνια.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Τσαν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας αφού εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε ο ιός σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας ύστερα από επαφή τους με ασθενείς".

Τα περισσότερα κρούσματα του κορονοιού εντοπίζονται στη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία ενώ ο κορονοιός έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στη Γηραιά Ηπειρο.

Κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Υπενθυμίζεται, ως προς τα συμπτώματα του ιού και όλων των παρεμφερών ιών, ότι αυτός ενδέχεται να προκαλέσει βήχα, πυρετό και πνευμονία.

Παράλληλα, οι ειδικοί βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα, όπως ο SARS, ένα σενάριο που μπορεί να προκαλέσει πανδημία, την ώρα που επιστήμονες του ΠΟΥ που επισκέφτηκαν την Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τις αρχές σε σχέση με την επιδημία, δηλώνουν ότι φαίνεται πιθανό ο νέος ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο ύστερα από παρατεταμένη και στενή επαφή.

Το πρωτο κρούσμα του νέου κορονοιού καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2012.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: