Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ο «αντί-τουριστικός», οι σαρδέλες και ο εξορκιστής της μιζέριας!!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης απαριθμεί στον «Καλό, Κακό και… Άσχετο» της εβδομάδας, τα πρόσωπα που απασχόλησαν έντονα τη φίλαθλη κοινή γνώμη στην Ελλάδα και τον κόσμο. Πρόσωπο της βραδιάς στο Γουέμπλεϊ, μία από τις κεντρικές φυσιογνωμίες της ποδοσφαιρικής σεζόν που… φεύγει για μπάνια και, ασφαλώς, Ο ΚΑΛΟΣ της εβδομάδας των τελικών του Μαΐου, ήταν αυτή η περίεργη «αντί-τουριστική» φάτσα, που χάρη στα παιχνίδια της μοίρας εξιλεώθηκε απέναντι στον (περυσινό)…. πανδημικό βαυαρικό αφορισμό.
Διαβάζω ένα στατιστικό που αναφέρει ότι ο Άριεν Ρόμπεν, στους τρεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ που αγωνίστηκε (το 2010, το 2012 και το Σάββατο) έκανε αθροιστικά 25 τελικές προσπάθειες. Η 25η και τελευταία ήταν εκείνη που κατέληξε στα δίχτυα ξορκίζοντας την κακοδαιμονία του και επιβεβαιώνοντας ένα θρύλο που λέει πως η ζωή σου δίνει συχνά όσα σου παίρνει ή θεωρείς ότι σου οφείλει αρκεί να εξακολουθήσεις να τα διεκδικείς!
Ο Ολλανδός επιθετικός ο οποίος κουβαλούσε τη ρετσινιά του looser γιατί πρώτα από όλα την κληρονόμησε από την πορτοκαλί φανέλα της Εθνικής του ομάδας, η οποία ιστορικά, όσους τελικούς κι αν παίξει, όσα Μουντιάλ κι αν διεκδικήσει, από τον Κρόιφ ως τον Φαν Μπάστεν και τον Γκούλιτ, μέχρι τις τωρινές διαδρομές του Φαν Πέρσι, του Χούντελαρ, του Σνέιντερ και… της αφεντιάς του, το Χρυσό Αγαλματίδιο δεν το παίρνει ούτε με… συνθηκολόγηση με τον «Οράνχε διάβολο» (!) έγινε σημείο αναφοράς ενός παρατεταμένου διθυραμβικά 48ώρου, για το σύγχρονο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που μας παρουσίασε φέτος η Μπάγερν των ρεκόρ. Η απόλυτη ομάδα ή αλλιώς ο «Άγιαξ του 2013»!
Tres Banal ο Μπάμπης, ε;
Πίσω στα δικά μας, μετά τη φήμη της περίφημης σαρδέλας της, η ποδοσφαιρική Ελλάδα μπορεί να ξαναθυμήθηκε ύστερα από μιάμιση δεκαετία «πόνου και βασάνων» την ύπαρξη του ιστορικού Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά έμαθε ότι η Καλλονή βγάζει και γητευτές της μπάλας! Το νησί της Μυτιλήνης είχε κάποτε για καμάρι του, τον Αιολικό, ωστόσο ένα άλλο διαμάντι του βορειοανατολικού Αιγαίου αποδείχτηκε πιο λαμπρό και αντάξιο για τα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ.
Στην άλλη πλευρά της Πανσελήνου της Λέσβου, πίσω από το θαύμα της ανόδου της Καλλονής, είναι αδύνατο να αφήσει κανείς να περάσει απαρατήρητη η συμβολή του Μπάμπη Τεννέ.
Ενός προπονητή που αριθμεί πλέον πέντε προβιβασμούς ομάδων του στην Α’ Κατηγορία και κάλλιστα θα τον βάφτιζα: «Εξορκιστή της μιζέριας» των… πτωχών. Το «ταβάνι του», βέβαια, δεν ξεπέρασε τον Άρη, γιατί βλέπετε, σε τούτη την μυστήρια γωνιά της Μεσογείου, είναι… ποταπό και ξεπερασμένο να προτιμάμε παπούτσι από τον τόπο μας. Δώσε μας ξενομανία και θα ‘χεις δώρο την ψυχή μας!
Θέλετε κι άλλους «ΚΑΛΟΥΣ» του εφταημέρου που πέρασε; Διαβάστε παρακάτω, μαζί με τους «ΚΑΚΟΥΣ» και τους «ΑΣΧΕΤΟΥΣ» στην καθιερωμένη στήλη του «σκύλου»:
Ο ΚΑΛΟΣ
1) ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεταγραφή του στη Ντόρτμουντ έκανε το γύρο της Ευρώπης ως είδηση. «Μισός» Γερμανός πλέον ο Έλληνας διεθνής, αφού έριξε άγκυρα στη «Μπουντεσλίγκα». Τρίτη σεζόν θα βρίσκεται εκεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεχίσει μέχρι τα 30 του, αφού οι Βεστφαλοί του έκαναν 5ετές συμβόλαιο. Και να φανταστεί κανείς ότι ο «Παπ» στην τριετία 2005-08 που ανήκε στην ΑΕΚ, πριν μεταγραφεί στην Τζένοα και αρχίσει ο ευρωπαϊκός διάπλους του, είχε δοθεί δανεικός στη Νίκη Βόλου! «Γατόνια» εδώ στην Ελλάδα, έτσι;
2) ΤΖΑΜΕΛ ΑΜΠΝΤΟΥΝ: Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός μπορεί να σάρωσε και φέτος τα βραβεία της NOVA, ωστόσο αξίζει να σταθεί κανείς ιδιαίτερα στον τίτλο του «πολυτιμότερου παίκτη» της Λίγκας. Πρώτα γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έχουν οικοδομήσει παράδοση σ’ αυτή την κατηγορία, με τρεις σερί διακρίσεις (Ιμπαγάσα 2011, Μιραλάς 2012, ο Αλγερινός φέτος) και κατόπιν γιατί ο Αμπντούν αναδείχθηκε σε μια όχι απλά «έξυπνη», αλλά «πανέξυπνη» μεταγραφή! Και που εδώ που τα λέμε, αν δεν υπήρχε η περυσινή επιμονή του Βαλβέρδε, η ανυπομονησία ορισμένων «προπονητών της εξέδρας» ίσως και να… τον είχε στείλει «αδιάβαστο» πίσω στην Καβάλα!
3) ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ: Η καρδιά του είναι ακόμα εδώ και χτυπάει σε «Ενωσίτικους παλμούς». «Κουράγιο ΑΕΚ, είσαι μεγάλη, θα ξαναγίνεις δυνατή» ήταν το μήνυμα του «Ζορό» από την Αργεντινή μέσω του «Goal” είπε ο Μπλάνκο και πρόσθεσε: «Μου έπεσε βαριά η είδηση του υποβιβασμού», αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο επιστροφής του.
Ο ΚΑΚΟΣ
1) ΟΠΑΔΟΙ ΗΡΑΚΛΗ & ΚΑΛΛΟΝΗΣ: Αρχαίο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, που με πατροπαράδοτο τρόπο βεβηλώνεσαι στα ελληνικά γήπεδα! Πάνω που λες να εξάρεις την αγάπη του κόσμου για τις ομάδες και το ποδόσφαιρο, την προσήλωση στην ιστορία και τα εμβλήματα, τη μαζική προσέλευση – επιτέλους - 10.000 φίλων του Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, έρχεται η αγωνιστική «στραβή» (ήττα από τον Παναιτωλικό) και οι περιβάλλοντες χώροι του γηπέδου μετατρέπονται σε… γη του πυρός. Μόνο οι Έλληνες δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι στον αθλητισμό υπάρχει εκτός από τη νίκη και η ήττα!..
Τα «καλά» της Καλλονής και των Μυτιληνιών, τα είπα στον πρόλογο. Τα «κακά» είναι ότι συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στο πλευρό της, 5-6 χιλιάδες νοματαίοι, αλλά τα έκαναν… γης μαδιάμ!
2) ΣΑΡΛΣ ΙΤΑΝΖ: Βρέθηκε σε καραντίνα για πειθαρχικά παραπτώματα. Διχασμένη προσωπικότητα μου κάνει ο Καμερουνέζος, αφού το πρώην αφεντικό του, Γιώργος Σπανός, βεβαιώνει ότι ήταν υπόδειγμα επαγγελματία! Από τύπος και υπογραμμός λοιπόν, αίφνης, «ατίθασο αγόρι». Μήπως βρήκε πρόσφορο έδαφος για καμώματα στον ΠΑΟΚ; Κι αυτό μόνο τους υπεύθυνους των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων θα πρέπει να προβληματίσει…
Και… ο ΑΣΧΕΤΟΣ
1) Ε.Π.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ & ΚΙΛΚΙΣ: Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων που κάνουν «παιχνιδάκια» με την Εθνική Ομάδα και την ελληνική εκπροσώπηση στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA; Ασφαλιστικά μέτρα, λέει, η αντιπολίτευση κατά της διοίκησης της ΕΠΟ. ΟΚ, καμία αντίρρηση επ’ αυτού. Τις οδυνηρές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη ντροπή, την ξεφτίλα, την αναλογίστηκαν οι αντίθετοι προς τα πρόσωπα και το συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με αυτή την κίνηση που έκαναν; Εκτός κι αν πρόθεσή τους είναι η πλήρης διάλυση του ποδοσφαίρου, σημάδια της οποίας εμφανίζονται συχνά εδώ και πολλούς μήνες από συγκεκριμένα «κέντρα αποσταθεροποίησης»…
2) ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΖΑΡΝΤΙΜ: Δεν μπορεί, εν τέλει κάποιο απωθημένο κουβαλάει ο Πορτογάλος στη ζωή του από την Ελλάδα. Πάνω στο πάνελ της παρουσίασής του από την Σπόρτινγκ, εκεί το… βιολί του αυτός, τον Ολυμπιακό αναπόλησε και πέταξε πάλι τους «πόντους του», δηλώνοντας… ευχαριστημένος και «δικαιωμένος από το χρόνο», όπως είπε, που: «Ούτε η Μπράγκα, αλλά ούτε και ο Ολυμπιακός πήγαν καλύτερα από τη στιγμή που έφυγα. Και, ναι, αυτό προσωπικά με ικανοποιεί». Για να πάρει την απάντηση που του ταίριαζε (ούτε «πληρωμένη» να ήταν!) από τον Ντομίνγκος Πασιένσια, ο οποίος στο τέλος της γραφής δεν ευτύχησε κιόλας να δουλέψει στους νταμπλούχους Ελλάδας: «Είναι λυπηρό όταν ένας προπονητής λέει πως όπου πηγαίνει κανείς δεν τα κατάφερε στη συνέχεια καλύτερα από αυτόν». Του χρειαζόταν το «άδειασμα».
3) ΝΤΙΟΓΟ: Αυτό θα πει 100% αποτυχημένο ντεμπούτο. Κάνει πρεμιέρα στην καινούργια ομάδα του, αποβάλλεται και χάνουν και το ματς οι δικοί του. Ναι! Όλα αυτά μαζί από τον Ντιόγο στην επανάκαμψη του στην Πορτουγκέζα και στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Εκτιμώ ότι σύντομα θα λέμε ότι «υπήρξε κάποτε ένας ποδοσφαιριστής Ντιόγο, που φόρεσε και τη φανέλα του Ολυμπιακού»…
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: