Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ντόρτμουντ, η επόμενη μέρα!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το πως οι μεταγραφές των Γκέτσε και Λεβαντόφσκι είναι ταυτόχρονα κατάρα και ευλογία για την Ντόρτμουντ.

«Ο Μάριο Γκέτσε είναι ήδη μαζί μας και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δε θα περιμένει πολύ ακόμα», είπε ο Χάινκες στην Bild μετά τον τελικό του Champions League. Η επιβεβαίωση από τον μάνατζερ του Πολωνού δεν άργησε να έρθει. «Ναι, ο Ρόμπερτ θα πάει στην Μπάγερν το καλοκαίρι. Όλα είναι θέμα χρόνου. Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σε μία, δύο ή τρεις εβδομάδες. Περιμένουμε την ειδοποίηση από την ομάδα και δουλεύουμε για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο Ρόμπερτ χρειάζεται νέα πρόκληση. Θέλει να αλλάξει περιβάλλον, να δουλέψει με άλλον προπονητή και να βρει νέα κίνητρα. Για εμάς είναι ξεκάθαρο, όμως δεν έχουμε υπογράψει τίποτα ακόμη», αποκάλυψε ο Κουχάρσκι.
Η επιθυμία του Λεβαντόφσκι ήταν γνωστή από το περσινό καλοκαίρι, όπως και της Ντόρμτουντ να τον κρατήσει. Οι δύο πλευρές φέρονται να είχαν συμφωνήσει ότι αν ο Πολωνός φέρει πρόταση 30 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη (περίπου) Απριλίου, από όποια ομάδα και να ήταν αυτή, είχε το ελεύθερο να φύγει. Ο ίδιος έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό με την Μπάγερν, όμως η ανακοίνωση της μεταγραφής του Γκέτσε έκανε πιο... περίπλοκα τα πράγματα και η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία της Μπορούσια.
Το να προσπαθήσουν οι Βεστφαλοί να τον κρατήσουν έστω και για ακόμη έναν χρόνο και να τον χάσουν ελεύθερο μετά είναι μία επιλογή. Είναι, όμως, η λανθασμένη επιλογή. Μεγαλύτερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγή από την περίπτωση του Φερνάντο Γιορέντε (αν και ήταν ειδική περίπτωση, καθώς τα έσπασε με τον Μπιέλσα) δεν υπάρχει... Και η Μπιλμπάο και ο Βάσκος έχασαν πάρα πολλά από την επιλογή της διοίκησης.
Έτσι, φτάνουμε στο τέλος της σεζόν, που βρίσκει τα έσοδα της Ντόρτμουντ να έχουν εκτοξευθεί τόσο από την παρουσία στον τελικό του Champions League όσο και από τις πωλήσεις των Γκέτσε, Λεβαντόφσκι (αν φυσικά ολοκληρωθεί), που θα βάλουν στα ταμεία άλλα 67 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που Τσορκ, Βάτσκε και Κλοπ έχουν πάρα πολλά χρήματα για να σχεδιάσουν τη νέα Μπορούσια.
Το νέο πρότζεκτ με ενθουσιάζει, όμως παράλληλα είναι κατάρα και ευλογία για τους Βεστφαλούς. Μπορεί να χάνεις δύο από τους καλύτερούς σου παίκτες, όμως τουλάχιστον για τον έναν τουλάχιστον το περίμενες. Είχες και έχεις τον χρόνο να ψάξεις και να αποφασίσεις. Τις χρονιές που η Μπαρτσελόνα ήταν απόλυτη κυρίαρχος, πάντα έψαχνε για αλλαγές κάθε καλοκαίρι. Οι Καταλανοί έκαναν το φρεσκάρισμά τους, δίνοντας μεγάλη σημασία σε αυτό. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητα για το κακό.
Sokratis ο πρώτος
Πάμε στα της επόμενης ημέρας λοιπόν. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι ο πρώτος που υπέγραψε και θα αντικαταστήσει τον Σαντάνα, που έφυγε για την Σάλκε (είχε ρήτρα 1 εκατ. ευρώ). Φέτος, στην κάκιστη Βέρντερ ήταν μαζί με τους Ντε Μπρούιν, Πέτερσεν - άντε - και τον Χαντ οι μοναδικοί που διασώθηκαν από το... ναυάγιο. Έπαιξε στο κέντρο της άμυνας, ως δεξί μπακ, ακόμη και ως αμυντικός μέσος. Μέχρι και στην επίθεση έπαιξε - όταν χρειάστηκε - στο τέλος κάποιων αγώνων, έχοντας 1 γκολ, δοκάρια και ευκαιρίες.
Φυσικά και δεν απέφυγε τα λάθη, όμως το ότι η άμυνα της Βέρντερ ήταν... παιδική χαρά, δεν μειώνει σε κανένα βαθμό τις δικές του εξαιρετικές εμφανίσεις. Για να δώσει το ΟΚ ο Βάτσκε για μεταγραφή 10 εκατ. ευρώ σημαίνει πολλά. Άλλωστε, ο Παπασταθόπουλος θα κληθεί για μεγάλο διάστημα στο ξεκίνημα της σεζόν να πάρει τη θέση του Πίστσεκ. Σύμφωνα με τους Πολωνούς ο τελευταίος θα κάνει τις επόμενες ημέρες εγχείρηση (δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα), που θα τον αφήσει εκτός για περίπου 3 με 4 μήνες... Στην ιστοσελίδα whoscored ο βαθμός που πήρε ο Sokratis κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν 7,35, πίσω μόνο από τον Ντε Μπρούιν (7,58), ενώ μένει να δούμε αν θα αποκτηθεί και άλλος κεντρικός αμυντικός. 3

Βάθος
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ντόρτμουντ φέτος ήταν ο «μικρός» πάγκος. Πλέον, υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν όσες απαραίτητες κινήσεις χρειάζονται. Ο Κελ ανανέωσε για ακόμη έναν χρόνο, όμως την επόμενη σεζόν ο ρόλος του θα είναι κυρίως εκτός αγωνιστικού χώρου. Έτσι, στους Μπέντερ, Γκουντογκάν και Σαχίν (δανεικός και την επόμενη σεζόν) θα προστεθεί ένας έτοιμος παίκτης (ο Λάιτνερ θέλει ακόμη δουλειά). Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν εκείνο του Έρικσεν, που φαίνεται ότι έχει πάρει την απόφαση να φύγει το καλοκαίρι από τον Άγιαξ. Ο Δανός με δηλώσεις του έδειξε την προτίμησή του στην Ντόρτμουντ, η μεταγραφή μπορεί να κλείσει στα 15 εκατ. ευρώ και τις τελευταίες ώρες υπάρχουν ρεπορτάζ που τον φέρνουν ακόμη πιο κοντά.
Σύμφωνα με την Bild οι Βεστφαλοί βρίσκονται μία ανάσα από συμφωνία με την Τσέλσι στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν συμφωνήσει ήδη με τον Κέβιν Ντε Μπρούιν για 5ετές συμβόλαιο. Ο Βέλγος μπορεί να έχει φυσική θέση στα άκρα, όμως φέτος στην Βέρντερ έκανε πράγματα και θαύματα στον άξονα. Αυτό... δένει με το γεγονός ότι στο ίδιο δημοσίευμα έγινε λόγος  ότι έτοιμος να κλείσει είναι και ο Μπερνάρντ. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ προορίζεται για το αριστερό άκρο (άντε να παίξει και δεξιά, για αλλού δεν είναι). Η συμφωνία βρίσκεται κοντά, με την Ατλέτικο Μινέιρο να έχει στα χέρια της πρόταση 12 εκατ. ευρώ και να φέρεται έτοιμη να πει το «ναι». Ο Μπερνάρντ θα δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ, καθώς φέρνει και κάποια στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή. Πολύ μεγάλο ταλέντο.
Στην ερώτηση που... καίει για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Γκέτσε η απάντηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα υποψήφιοι είναι οι Έρικσεν, Ντε Μπρούιν και Ρόις, με τον Μπερνάρντ να περνάει αριστερά. Με δεδομένο ότι ο Βέλγος μπορεί να παίξει και στα άκρα η Ντόρτμουντ ανεβαίνει ένα επίπεδο, έχοντας και δεύτερο παίκτη εκτός από τον Γκρόσκροϊτς. Συν ότι σύμφωνα με την Bild οι Βεστφαλοί έχουν καταθέσει πρόταση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στην Γκρόιτερ Φιρτ για τον Έντγκαρ Πριμπ, που τις περισσότερες φορές φέτος έπαιξε αριστερά (παίζει και στον άξονα).

Αντι-Λεβαντόφσκι
Το μεγάλο στοίχημα είναι στην επίθεση, καθώς θα χαθεί ένας παίκτης που τις τελευταίες 2 σεζόν είχε πετύχει 66 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις... Τα ονόματα που έχουν ακουστεί πολλά. Κάποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις, κάποιοι όχι, κάποιοι... σβήστηκαν για διάφορους λόγους από τη λίστα, ενώ κάποιοι... ανέβηκαν. Παπίς Σισέ (Νιούκαστλ) και Άλβαρο Νεγρέδο (Σεβίλλη) γράφτηκαν και... ξεχάστηκαν, ενώ οι περιπτώσεις των Εντίν Τζέκο (Μάντσεστερ Σίτι) και Τζάκσον Μαρτίνες (Πόρτο) είναι πανάκριβες. Ο πρώτος κυρίως λόγω μισθού, ενώ ο δεύτερος έχει ρήτρα 40 εκατ. ευρώ... Τσορκ και Κλοπ ξεκίνησαν... τουρ πριν λίγες εβδομάδες και πέρασαν από το «Ντραγκάο» για τον Κολομβιανό και από το «Βίλα Παρκ» για τον Κριστιάν Μπεντέκε...
Η Άστον Βίλα του έχει προτείνει νέο συμβόλαιο (παρότι τον αγόρασε μόλις το περασμένο καλοκαίρι για περίπου 10 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους), όμως ο μάνατζέρ του εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι σκέφτεται ήδη το επόμενο βήμα... Οι Άγγλοι δεν έχουν διάθεση να τον πουλήσουν μετά τα 19 του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και η τιμή του θα είναι... αλμυρή. Όχι, όμως, σε τέτοιο σημείο που να τρομάζει τους Βεστφαλούς. Το θέμα είναι αν είδαν αυτό που ήθελαν από τον Μπεντέκε, ο οποίος έχει πολλά από τα στοιχεία που ψάχνουν.
Για τον Λουκάκου τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως γιατί η Τσέλσι συζητάει μόνο για δανεισμό, ενώ η Bild έβαλε την Ντόρτμουντ στο παιχνίδι και για τον Πισάρο, του οποίου το συμβόλαιο με την Μπάγερν φτάνει στο τέλος του σε λίγες ημέρες. Τέτοια κίνηση θα γίνει, όμως, μόνο σε περίπτωση που ο Κλοπ αποφασίσει ότι θέλει και 3ο επιθετικό, ενδεχόμενο το οποίο ούτως ή άλλως είναι ανοιχτό. Γιατί; Πολύ απλά διότι η Ντόρτμουντ βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην απόκτηση του Χέουνγκ Μιν Σον. Το συμβόλαιο του Νοτιοκορεάτη με το Αμβούργο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2014 και έχει... βουίξει η Γερμανία ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες περίπου στα 10 εκατ. ευρώ. Ποσό που αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Ο Σον μπορεί να παίξει και στα άκρα της επίθεσης, ενώ το μικρό κόστος επιτρέπει την απόκτηση και άλλου επιθετικού με την 3άδα να ολοκληρώνεται με τον Σίμπερ.

Τέλος, ο Κέβιν Γκαμέιρο, που φέρεται να έχει ζητήσει να φύγει από την Παρί για να έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής βρίσκεται και αυτός ψηλά στη λίστα. Ο Γάλλος έχει 59 γκολ στην Λιγκ 1 από τη σεζόν 2008-09, με την αποδοτικότητά του να... πέφτει κατακόρυφα μετά την μεταγραφή του στο Παρίσι. Πραγματικός kller, θυμίζει σε πολλά τον Φράι που έκανε μεγάλη καριέρα στο «Βεστφάλεν» και επίσης σε καλή τιμή (κάπου στα 10 εκατ. ευρώ). Ο Ομπαμεγιάνγκ της Σεντ Ετιέν από την άλλη έχει ρήτρα ύψους 18 εκατ. ευρώ, όμως το μεγάλο ενδιαφέρον και το γεγονός ότι δεν παίζει στην κορυφή (ο Μπραντάο παίζει εκεί στους «στεφανουά») τον φέρνει ουσιαστικά εκτός λίστας.
Η έκπληξη μπορεί να γίνει με τον Γκόμεζ, όμως μοιάζει πολύ δύσκολο, ενώ από το μυαλό των Βεστφαλών πέρασε και το όνομα του Κίσλινγκ. Ο Γερμανός θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Λεβαντόφσκι για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια, όμως η Λεβερκούζεν δεν τον παραχωρεί (ήδη αρνήθηκε πρόταση της Φιορεντίνα) και θα του προτείνει νέο συμβόλαιο.
Την τελευταία φορά ο Κλοπ τα βρήκε... έτοιμα, καθώς ο Λεβαντόφσκι είχε προσαρμοστεί πλήρως και η απώλεια του Μπάριος αντί να ρίξει το επίπεδο το ανέβασε. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τον Νταμιέν Λε Ταλέκ να καλύπτει το κενό. Ο Γάλλος (23χρονος πλέον) είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2009 για 2,5 εκατ. ευρώ από την Ρεν, όμως έχει καταλήξει κάπου στην... Ουκρανία. Ο λόγος που τον απέκτησε η Ντόρτμουντ ήταν ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών του 2007 είχε βγάλει μάτια. Το πιο σημαντικό καλοκαίρι για την Ντόρτμουντ έχει ξεκινήσει...
Αν όλα τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθούν, η Ντόρτμουντ θα έχει βγάλει από τα ταμεία της περίπου 64,5 εκατ. ευρώ για τους Παπασταθόπουλο, Έρικσεν, Ντε Μπρούιν, Μπερνάρντ, Πριμπ και Σον. Λεφτά υπάρχουν, ο προγραμματισμός προχωράει και η επόμενη μέρα μοιάζει... μια χαρά.
Υ.Γ1: Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Ισπανία ο Ντεουλοφέου βρίσκεται στο στόχαστρο της Ντόρτμουντ. Με όλο τον σεβασμό στην Μπαρτσελόνα και στην Ντόρτμουντ, η φιναλίστ του Champions League δεν είναι πλέον ομάδα για να «φτιάχνονται» πιτσιρίκια και χωρίς οψιόν αγοράς δύσκολα θα γίνει κάτι...
Υ.Γ2: Συνειδητά δεν γράφτηκε κάτι για το Champions League. Δεν είδα κάτι που δεν είδατε εσείς. Τα μοναδικά που έχω να πω ότι μετά από χρόνια όποια και να το έπαιρνε το άξιζε 100% από την 1η αγωνιστική των ομίλων μέχρι τον τελικό και το δεύτερο είναι ο Γκουντογκάν. Ο μέσος της Ντόρτμουντ έπαιξε στον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας του, έκανε καλύτερη εμφάνιση από τους Σβάινσταϊγκερ και Μαρτίνεθ, που περισσότερες παραστάσεις σε κορυφαίο επίπεδο, ενώ σκόραρε και το πρώτο του γκολ στο Champions League. Το γεγονός ότι εκτέλεσε το πέναλτι (ο Λεβαντόφσκι μάλλον δεν το πήρε πάνω του, καθώς ετοιμάζεται για Μόναχο μεριά) λέει πολλά από μόνο του.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: