Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Μπάγερν, η λάθος επιλογή!!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος γράφει για την προφανή συμφωνία Τιάγκο-Πεπ και τη «Βαβέλ» της μεσαίας γραμμής των Βαυαρών. «Ο Τιάγκο είναι παικταράς και τον θέλω στην ομάδα μου. Εχω πει στη διοίκηση εάν μπορούν να τον αγοράσουν!». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει τέτοια έντονη δημόσια παραδοχή γούστου για κάποιον ποδοσφαιριστή, εάν δεν είχε μιλήσει πρώτα μαζί του και δεν είχε αποσπάσει το δικό του ΟΚ. Προφανώς λοιπόν ο Τιάγκο Αλκάνταρα έχει επιλέξει -ή καλύτερα πειστεί από τον Πεπ- να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπάγερν, κάτι που έρχεται να γκρεμίσει όλο το καλοδομημένο σίριαλ του πρώιμου μεταγραφικού καλοκαιριού που τον έφερνε κάθε μέρα και πιο κοντά στο «Ολντ Τράφορντ».

Εκεί δηλαδή όπου λογικά θα μπορούσε να εκπληρώσει τις αγωνιστικές φιλοδοξίες που ο ίδιος έχει θέσει: «να παίζω βασικός, ώστε να μπορέσω να πάω στο Μουντιάλ της Βραζιλίας!» Εκείνο όμως  που δεν καταλαβαίνω, είναι το πως θα γευτεί αυτές τις επιθυμίες του εάν και εφόσον πάει στο Μόναχο. Οταν λοιπόν αποφασίζεις να αφήσεις τη Μπαρτσελόνα, επειδή θέλεις να γίνεις βασικός, δεν πας εκεί όπου γίνεται ένας κακός χαμός στην θέση σου και γύρω από αυτήν, εκεί δηλαδή που εσύ θέλεις χα... τρυπώσεις.
Ο Γκουαρδιόλα είναι αλήθεια πως κανείς ακόμα δεν ξέρει τι είδους πράμα έχει στο μυαλό του για αυτή τη Μπάγερν. Τι και πόσα θα αλλάξει. Θα παίξει με κρυφό-9, με σέντερ φορ, με ποιον επιθετικό και με τι σύστημα θα τα υποστηρίξει όλα αυτά; Εχω διαβάσει διάφορα σενάρια και εκείνο που μου φάνηκε πιο λογικό ήταν το 4-1-4-1 και αυτό με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει στη διάθεση του. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι διαθέσιμοι για τη μεσαία γραμμή...
Για τον Χάβι Μαρτίνεθ γράφτηκε ότι μπορεί και να μετατοπιστεί στο κέντρο της άμυνας. Δεν το νομίζω, μιας και ο  πολύτιμος Λουίζ Γκουστάβο θα έχει περισσότερο το βοηθητικό ρόλο που είχε στη Μπάρτσα ο Σεϊντού Κεϊτά. Μπροστά από τον Ισπανό μέσο οι Σβαϊνστάιγκερ και Κρόος βρίσκονται στις δύο θέσεις που ενδιαφέρουν τον Τιάγκο. Θα μπορέσει να εκτοπίσει έναν εξ αυτών; Γενικότερα για τις τέσσερις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, υπάρχουν συνολικά έξι διεκδικητές! Ριμπερί, Ρόμπεν, Μίλερ, Κρόος, Σβαϊνστάιγκερ, Γκέτσε. Σε αυτούς προσθέστε τον Τιάγκο, αλλά και τον πιτσιρικά Εμρέ Τσαν που λογικά θα πάρει κάποιο μικρό χρόνο. Αλήθεια ποιος θα πρωτοπαίξει; Οσο ροτέσιον και να γίνει, θα υπάρξουν δυσαρεστημένοι.
Κατά συνέπεια όποιες υποσχέσεις και αν έχει πάρει από τον Πεπ, τον οποίο προφανώς γουστάρει να τον προπονεί, το λογικό θα ήταν να βλέπει ότι ο ανταγωνισμός είναι επιπέδου Μπαρτσελόνα και ίσως και ακόμα μεγαλύτερος και αυτό θα έπρεπε να το συνυπολογίσει διπλά. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλι ισχύει το εντελώς αντίθετο. Εκεί χρειάζονται μπαλαδόρο μέσο και ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει ξεκάθαρο πλάνο για τον 22χρονο Βραζιλιάνο-πολιτογραφημένο Ισπανό, τον οποίο θέλει για αντικαταστάτη του Πολ Σκόουλς. Ο Τιάγκο είναι ένας deep-lying playmaker που- υπό προϋποθέσεις -μπορεί να βολευτεί στο πλάι του κόφτη ή ακόμα και πίσω από τον επιθετικό.
Ο Μόγιες στην Εβερτον διαχρονικά έπαιξε πολύ 4-4-1-1. Λογικά αυτό θα κάνει και στη Γιουνάιτεντ, συνεχίζοντας και το σύστημα του προκατόχου του. Αυτό σημαίνει πως θέλει δύο για τα πλάγια και δύο ακόμα μέσους για τον άξονα. Στην πρώτη περίπτωση έχει τους Γκιγκς, Βαλένσια, Νάνι (μάλλον θα φύγει), Ζαχά, ενώ στη δεύτερη τους Φλέτσερ, Αντσερσον, Κλέβερλι, Κάρικ, Τζόουνς και ίσως και τον Καγκάβα που θα έχει ρόλο πασπαρτού. Από τους πέντε κλασικούς μέσους των Κόκκινων Διαβόλων ο Τιάγκο είναι σαφώς πιο ταλαντούχος και θα μπορούσε να κερδίσει την θέση λίγο μπροστά από τον κόφτη Κάρικ (Φλέτσερ, Τζόουνς οι εναλλακτικές).
Εφόσον λοιπόν το εύλογο θέμα του Τιάγκο είναι το να παίζει, πρέπει να πάει στη Γιουνάιτεντ. 'Η να μείνει στο «Καμπ Νόου». Από τη Μπάγερν περισσότερο χρόνο θα έχει. Για όσους το αγνοούν, τις δύο προηγούμενες σεζόν με τους Μπλαουγκράνα είχε από 27 ματς πρωταθλήματος στα πόδια του. Η αλήθεια όμως είναι πως στα μεγάλα παιχνίδια, βρισκόταν στον πάγκο και αυτό τον πείραζε. Λογικό εάν είσαι ο MVP του Μουντιάλ Νέων του 2011 και ηγέτης της νικήτριας Ισπανίας στο πρόσφατο EURO των πιτσιρικάδων. Με δεδομένο όμως ότι ο Τσάβι τον Γενάρη θα γίνει 34, ο Τιάγκο θα μπορούσε να κάνει λίγη ακόμα υπομονή.
Οι Καταλανοί τον θέλουν πολύ και τον πιστεύουν ως νομοτελειακό αντικαταστάτη του εγκέφαλου της μεσαίας γραμμής τους. Λογικά από φέτος θα βρεθεί πολλές φορές βασικός και μετά το Μουντιάλ όπου ο Τσάβι θα έχει μεγαλώσει και θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένος, θα πάρει ρόλο πρωταγωνιστή. Είπαμε όμως ή μάλλον το είπε ο ίδιος. Θέλει να πάει στη Βραζιλία. Ετσι όμως κινδυνεύει να μπλέξει στη «Βαβέλ» του Μονάχου και να χάσει αφενός το τρένο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφετέρου την ευκαιρία για την οποία τόσο έχει περιμένει στην αγαπημένη του ομάδα ή ακόμα και το να ηγηθεί στη Γιουνάιτεντ της μετά Φέργκιουσον εποχής...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: