Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η Monopoly με το δημόσιο χρέος του ΠΑΟΚ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει στο παρασκήνιο του παιχνιδιού που παίζεται ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ιβάν Σαββίδη για τις παλιές οφειλές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο. 
Δεν του είναι πολύ εύκολο του Ιβάν Σαββίδη να εξηγήσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ πόσο περίεργη αντιλαμβάνεται τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημά του να εξοφλήσει άμεσα τις παλιές οφειλές της ΠΑΕ και να καθαρίσει με το χρέος προς το Δημόσιο. Του πήρε πολύ χρόνο να αντιληφθεί πώς συμπεριφέρεται, λειτουργεί και αποφασίζει μια ελληνική κυβέρνηση, και πόσο έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας μιας τυπικής ελληνικής κυβέρνησης η παρουσία της Τρόικας. Του παίρνει καιρό, διότι ακόμη δεν το έχει χωνέψει, να εκπαιδευτεί στον “ελληνικό τρόπο” που γίνονται οι μπίζνες. Διότι το ελληνικό είναι, καθώς φαίνεται, πολύ διαφορετικό από το ρωσικό “power game”. Δεν αρκεί να το μεταγλωττίσεις, ή να το υποτιτλίσεις για να το παρακολουθήσεις και, πολύ περισσότερο, να το παίξεις, να συμμετέχεις σε αυτό και να γίνεις μεγάλος παίκτης. Του παίρνει πολύ χρόνο και του απορροφά πολύ ενέργεια του Ιβάν για να μάθει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές δημοσιευμάτων, αναρτήσεων και πρωτοσέλιδων, να αντιληφθεί πώς κινούνται τα ελληνικά συμφέροντα, ποια είναι η σχέση τους με τα μεγάλα media, ποιος είναι ο ρόλος του κάθε ενός. Με απλά λόγια, ο Σαββίδης ακόμη μαθαίνει και, φυσικά, δεν έχει προλάβει να αποβάλει τον εκνευρισμό που του προκαλεί η διαδικασία αυτή, το ότι είναι αναγκασμένος να παίξει το παιχνίδι με τους ελληνικούς όρους, που είναι διαφορετικοί από τους ρωσικούς.
Θα βγάλει άκρη ο Σαββίδης με το χρέος του ΠΑΟΚ, ώστε να απαλλαγεί από αυτό και να “καθαρίσει” την ΠΑΕ; Η λογική λέει πως ναι. Οι ειδικοί όμως λένε “εξαρτάται”. Τον εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση τον Σαββίδη, όπως κι εκείνος φυσικά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε όποιον έχει λεφτά για έξυπνες μπίζνες στην Ελλάδα αυτής της εποχής. Του λέει, π.χ., η κυβέρνηση, “Ιβάν θέλεις τα νερά; Πάρε πρώτα τα καπνά, να μας εξυπηρετήσεις, και να πάρεις προτεραιότητα για τα νερά”. Παίρνει ο Ιβάν τα καπνά και μετά βλέπει να τον πουλάνε με τα νερά και τρελαίνεται. Μέρος αυτής της “Monopoly” που παίζεται σήμερα στα κυβερνητικά γραφεία είναι και το παλιό χρέος του ΠΑΟΚ. Του τάζουν του Ιβαν ότι θα του το καθαρίσουν, δηλαδή ότι θα του δώσουν την δυνατότητα να πληρώσει αύριο το πρωί όλο το πρωτογενές χρέος χωρίς τις προσαυξήσεις, αλλά τον αφήνουν στο “περίμενε”, με δικαιολογία την άρνηση των Τροϊκανών ή παρόμοιους λόγους. Διότι πιθανότατα θέλουν να του πάρουν κι άλλα του Ιβάν προτού του κάνουν την εξυπηρέτηση, την οποία φυσικά εκείνος δεν αντιλαμβάνεται ως εξυπηρέτηση, αφού σε μια εποχή που οι ΠΑΕ πτωχεύουν, διαλύονται ή δεν πληρώνουν εκείνος πηγαίνει στο κράτος να του δώσει περί τα 11 εκατ. ευρώ μετρητά κι εκείνο αρνείται.
Ποιες επιλογές έχει σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού ο Σαββίδης; Η μια, η παραδοσιακή ελληνική είναι η “δεν πληρώνω” επιλογή. Η δεύτερη είναι να παίξει με τους όρους αυτών που του κάνουν τη ζωή δύσκολη, αγοράζοντας πληρωμένες καταχωρήσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Η τρίτη είναι να βγάλει τους ΠΑΟΚτσήδες στον δρόμο. Και η τέταρτη είναι αυτή που καταλαβαίνεις αν ζήσεις έστω για λίγες ώρες στο κεντρικό σαλόνι του “Μακεδονία Παλλάς” σε μια ημέρα που ο Ιβάν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Θα δεις σε ένα σαλόνι ένα σωρό προύχοντες της Βορείου Ελλάδας, που βρίσκονται εκεί με την ελπίδα μιας ολιγόλεπτης συνάντησης με τον Σαββίδη για να του προτείνουν μια μπίζνα ή να του δηλώσουν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εχέμυθα στον χώρο του. Αν κάνει πως τους αγοράζει όλους και όλα, ο Σαββίδης θα αποκτήσει σε χρόνο dt δύναμη που η όποια κυβέρνηση δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα αντιμετωπίσει. Με τον ΠΑΟΚ στα χέρια του και όλες αυτές τις αγορές, ο Σαββίδης δεν θα χρειαστεί να ξαναστείλει επιστολή παραπόνων προς τον πρωθυπουργό. Δεν θα ψάχνει ο Σαββίδης τον πρωθυπουργό αλλά ο πρωθυπουργός τον Σαββίδη για να του ρυθμίσει τα παλιά χρέη του ΠΑΟΚ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: