Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά!!

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει τα όσα είδε στο δεκαήμερο του Όστερμπεκ, τον τρόπο δουλειάς του Αναστασίου, τον δάσκαλο Ρούτερ και τον... μετρ Αγριογιάννη.
Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα ο Γιάννης Αναστασίου δούλεψε στα βασικά. Φυσική κατάσταση, τεχνική, τακτική, κυκλοφορία της μπάλας, πρέσινγκ. Η εντύπωση που σου άφηνε το τέλος κάθε ημέρας, είναι πως και οι είκοσι ποδοσφαριστές ξεκινούσαν μαθήματα ποδοσφαίρου από την... πρώτη δημοτικού. Σαν να μην είχαν διδαχθεί ποτέ ξανά το πως πρέπει να πιέζουν, να κοντρολάρουν την μπάλα, να σουτάρουν. Λάθος εντύπωση. Ακόμη και αν η 20άδα του Όστερμπεκ είχε περισσότερους έμπειρους και πιο φτασμένους ποδοσφαιριστές, η προπόνηση θα ήταν κατά πολύ μεγάλο βαθμό η ίδια.
Φυσικά και υπάρχει εξήγηση. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Αυτό είναι το μοτό της φετινής προετοιμασίας. Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να σουτάρουν, να πασάρουν, να τρέξουν. Η λεπτομέρεια, όμως, δηλαδή πως θα σουτάρεις, πότε θα πρέπει να τρέξεις, που και πότε θα πρέπει να πασάρεις, πως θα πρέπει να βάλεις το σώμα σου για να πάρεις σωστά την μπάλα, είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Αυτός ήταν ο στόχος του Αναστασίου και του τεχνικού του επιτελείου.
Να διδάξουν και να κάνουν τους «πράσινους» να αφομοιώσουν την λεπτομέρεια. Εκείνη την μία και μοναδική στιγμή που μπορεί να κρίνει μία φάση, ένα παιχνίδι, έναν ολόκληρο τίτλο. Για αυτό και αρκετές φορές το πρόγραμμα είχε πολύ κουβέντα, με τον Ρούτερ και τον ''Ολλανδό'' να εξηγούν ποιο είναι το σωστό.
Ο παιδαγωγός Αναστασίου
Έχοντας παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο και όντας ποδοσφαιρικά... Ολλανδός, ο Γιάννης Αναστασίου κατάφερε με το καλημέρα να κερδίσει τους παίκτες του. Πάντα δίπλα τους, πάντα έτοιμος να τους δώσει συγχαρητήρια αλλά και να τους παρατηρήσει-πάντα με τρόπο- όταν κάτι δεν έκαναν σωστά. Μπορεί να ακουστεί... περίεργο αλλά έμοιαζε να είναι ένας από αυτούς. Γνωρίζοντας άριστα την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, είχε φροντίσει να υπάρχει ειδικό playroom στο ξενοδοχείο, να μην χρειάζονται μετακινήσεις για φιλικά και προπονήσεις και όλα να λειτουργούν προς το συμφέρον του παίκτη. Προσπάθησε να τους αποφορτίσει ψυχολογικά ενώ μετά την ήττα από την Ανόρθωση, έφτιαξε ένα μεγάλο κύκλο στη σέντρα και όλοι μαζί μίλησαν για το παιχνίδι. Η επικοινωνία μέσα στα αποδυτήρια αλλά και μέσα στο γήπεδο, είναι πολύ σημαντική για εκείνον.
Αρκετά ''μοντέρνος, καμία σχέση με το προφίλ που μας έχουν δείξει οι Έλληνες τεχνικοί. Έχει πίστη σε αυτά τα παιδιά και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Τόσο όταν μιλάει στους ίδιους όσο και όταν πρέπει να ''βγάλει'' πράγματα προς τα έξω.
Ο δικός του Παναθηναϊκός
Φυσικά, και το έχουμε επισημάνει... δεκάδες φορές, ο Παναθηναϊκός που είδαμε με εκείνον που θα αντικρίσουμε στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα έχει ελάχιστες ομοιόμητες όσον αφορά τα πρόσωπα της αρχικής ενδεκάδας. Παρόλα αυτά, ήταν εμφανές το πως θέλει ο Αναστασίου να παρουσιαστεί ο δικός του Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που θα παίζει 4-3-3 και θα προσπαθεί να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο, να αναπτύσεται από τα άκρα, με γρήγορες πάσες και χωρίς να κουράζει την μπάλα. Να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο, ακόμη και αν αφήνει πίσω μεγάλα κενά, τα οποία μπορεί και να τα... πληρώσει.
''ΟΠΛΑ'' ΡΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στο πλευρό του ''Ολλανδού'' βρίσκεται ο Στιβ Ρούτερ. Ο Άγγλος προπονητής είναι ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου και της τακτικής. Αρκετές προπονήσεις τις πήρε... πάνω του και αποτελεί ''όπλο'' στα χέρια του Παναθηναϊκού. Οι μικροί έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς οι γνώσεις του Ρούτερ και ο τρόπος που διδάσκει ποδόσφαιρο είναι κάτι το εξαιρετικό. Η αποθέωση της λεπτομέρειας.
Από κει και πέρα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την δουλειά που γίνεται στους πορτιέρο. Αυτό το μισάωρο του Ταμπάκη κόντρα στην Γκεντ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Όπως και οι εμφανίσεις του κορυφαίου Έλληνα πορτιέρο, Ορέστη Καρνέζη. Ο Παναγιώτης Αγριογιάννης εφαρμόζει ένα σούπερ απαιτητικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: