Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μαζί ξανά, δώδεκα χρόνια μετά…!!

Tα... αηδόνια (Τσόρι Ντομίνγκεζ, Χαβιέ Σαβιόλα) ξανασμίγουν στον Ολυμπιακό και ο Διονύσης Δελλής γράφει για την νέα συνεργασία των δύο Αργεντίνων!
Πρώτα ο θρυλικός «Buffalo». Η μεγάλη αδυναμία του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες (που έφυγε έτσι ξαφνικά από τη ζωή μόλις στα 29 του χρόνια, το 1992). Μετά ο «Ράσταμαν» Φερνάντο Μπελούτσι, των 7,5 εκατ ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του. Γενάρης του 2008. Και φέτος; Δίδυμο.El Chori, αλλά και El Conejito. Ο Ντομίνγκεζ και ο Σαβιόλα. Η Αργεντινή, το άσπρο και το κόκκινο. Ο Ολυμπιακός και η Ρίβερ Πλέιτ. Μια σχέση που… τις τελευταίες εβδομάδες φούντωσε για τα καλά και «απειλεί» να… κάψει καρδιές και στο «Καραϊσκάκης».
Τσόρι και Σαβιόλα δεν συνυπήρξαν ποτέ στους «Εκατομμυριούχους». Είδωλα παντοτινά στο Μονουμεντάλ, αλλά με «δράση» σε διαφορετικές εποχές. Έστω και αν πρόκειται για συνομήλικους.
Ο Ντομίνγκεζ μαζί με τον Καβενάγκι παράτησαν την Ευρώπη, προ διετίας για να επιστρέψουν στο Μπουένος Άιρες στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της Ρίβερ. Όταν εκείνη υποβιβάστηκε. Η «κίνηση» αυτή άφησε σημάδι ανεξίτηλο στους οπαδούς.

Και ο Σαβιόλα; Άλλη ιστορία. Εκείνος κάποτε δημιούργησε την προσδοκία ότι θα γίνει ο καλύτερος του κόσμου. Ξεπετάχτηκε στα 16-17 και μέχρι να 20αρίσει είχε πάρει ήδη το αεροπλάνο για την Ευρώπη.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δύο αργεντινοί άσσοι του Ολυμπιακού θα παίξουν τώρα για πρώτη φορά μαζί. Όχι είχαν… συνεργασία και στο παρελθόν. Και μάλιστα από εκείνες που τις γράφει η ιστορία.
Ο Σαβιόλα και ο Τσόρι έχουν κατακτήσει παρέα το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων του 2001, το οποίο διεξήχθη στην Αργεντινή. Ο Conejo σάρωσε (MVP της διοργάνωσης, πρώτος σκορερ κλπ) τα πάντα.
Ο Ντομίνγκεζ έπαιζε κυρίως σαν αλλαγή. Μέχρι που χτύπησε στον προημιτελικό (3-1) με τη Γαλλία του Τζιμπρίλ Σισέ. Στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης η Αργεντινή κέρδισε την Γκάνα. Την ομάδα του Εσιέν, του Μουντάρι και του Ντέρεκ Μπόατενγκ!
Ποιοι άλλοι έπαιζαν στην τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια (ομάδα του «καθηγητή» Πέκερμαν). Ο Κολοτσίνι, ο Μάξι Ροντρίγκεζ, ο Ντ Αλεσάντρο, ο Ρομανιόλι! Μια από τις καλύτερες φουρνιές στην ιστορία της Αργεντινής που όμως δεν έφτασε (όταν… μεγάλωσε) εκεί που υπόσχονταν.
Εκείνο το καλοκαίρι του 2001 η Μπαρτσελόνα τίναξε τη… μπάνκα στον αέρα για τον Σαβιόλα. Στα 36.000.000 ευρώ έφτασε η μεταγραφή του. Ακόμη και σήμερα μια από τις ακριβότερες στην ιστορία των Καταλανών!
Ο Αργεντινός έκανε πράγματι μεγάλη καριέρα όλα αυτά τα χρόνια. Και σε επίπεδο συλλόγων (Μονακό, Σεβίλλη, Ρεάλ, Μπενφίκα, Μάλαγα) και με την εθνική ομάδα. Δεν έγινε… αυτό που έγινε τελικά ο Μέσι. Ο «επόμενος» Μαραντόνα. Είναι όμως σίγουρα ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της δεκαετίας μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής πατρίδας. Με περισσότερα από 150 γκολ στην καριέρα του. Με 51 παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με παρουσίες σε Μουντιάλ, 40 ματς με το εθνόσημο.
Εάν και εφόσον ο μεγαλύτερος Αργεντινός που θα πατήσει το πόδι του, στην Σούπερ Λιγκ, χωρίς καν να γεννάται θέμα σύγκρισης.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: