Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οι μεταγραφές που... έριξαν τα τσιμέντα!! (pics)

Το gazzetta.gr με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή Σαβιόλα στον Ολυμπιακό, παρουσιάζει την καλύτερη... ενδεκάδα των μεταγραφών στην Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Μπορεί σε περιόδους κρίσης να μην δαπανώνται πλέον μεγάλα ποσά για μεταγραφές στην Ελλάδα, ωστόσο τα προ κρίσης χρόνια οι ελληνικοί σύλλογοι δεν δίστασαν να «σκάσουν» ζεστό χρήμα στο τραπέζι (κυρίως για τα συμβόλαια των παικτών) και να φέρουν μεταγραφές... αεροδρομίου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με αφορμή την επικείμενη έλευση του Χαβιέ Σαβιόλα στον Ολυμπιακό, το gazzetta.gr παρουσιάζει τις έντεκα καλύτερες μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι ελληνικοί σύλλογοι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Ριβάλντο (Ολυμπιακός - ελεύθερος)
Ο Βραζιλιάνος σταρ το 2004 στα 32του χρόνια πάτησε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού προκαλώντας έκρηξη ενθουσιασμού στους οπαδούς των Ερυθρολεύκων καθώς ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου έπιανε... Λιμάνι με συμβόλαιο δύο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Ο μεγάλος αστέρας της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας μετά το σύντομο πέρασμά του από τη Μίλαν έψαχνε ομάδα για να δώσει ξανά ώθηση στην καριέρα του και το πέτυχε. Στα τρία χρόνια παρουσίας του στον Πειραιά κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα σκοράροντας συνολικά 44 τέρματα, πριν συνεχίσει για ένα χρόνο την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός - 8 εκατομμύρια ευρώ)
Το καλοκαίρι του 2009 οι φίλοι του Παναθηναϊκού απογειώθηκαν με τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Οι Πράσινοι θα πλήρωναν το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ στη Μαρσέιγ και θα έφερναν στην Αθήνα τον διεθνή Γάλλο επιθετικό Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος την περασμένη σεζόν είχε αγωνιστεί με τη μορφή δανεισμού στη Σάντερλαντ. Ο Σισέ τρέλανε τον κόσμο του «τριφυλλιού» και στον αγωνιστικό χώρο τις δύο σεζόν που παρέμεινε στην Ελλάδα. Φόρτωσε τα αντίπαλα δίχτυα με 47 γκολ και έγινε ο αγαπημένος της πράσινης εξέδρας, κατακτώντας και το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό το 2010.

Ζιοβάνι (Ολυμπιακός - 12 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Βραζιλιάνος «μάγος» ήρθε το καλοκαίρι του 1999 στον Πειραιά από την Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό να δαπανά ούτε λίγο ούτε πολύ 12 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο μεταγραφικό «μπαμ» για την εποχή. Ο Ζιοβάνι θα γινόταν ο πιο αγαπητός παίκτης της ερυθρόλευκης εξέδρας καθώς με τα μαγικά του, τα γκολ και τη συνολική παρουσία του στον Ολυμπιακό έμεινε για πάντα στις καρδιές των οπαδών του Ολυμπιακού. Στις έξι σεζόν της παρουσίας του στο Λιμάνι ο ξεχωριστός «Ζίο» σκόραρε 61 φορές με την ερυθρόλευκη φανέλα και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα κύπελλο το 2005 όταν έκανε το νταμπλ, ενώ σημείωσε και σημαντικά τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ζιλμπέρτο Σίλβα (Παναθηναϊκός - 2,5 εκατομμύρια ευρώ)
Ένα χρόνο πριν ο Παναθηναϊκός φέρει στην Ελλάδα τον Τζιμπρίλ Σισέ, το «τριφύλλι» είχε προχωρήσει σε ένα άλλο μεταγραφικό «μπαμ» με τον Βραζιλιάνο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας και αναντικατάστατος στην Άρσεναλ, ο Βραζιλιάνος μέσος άφησε τους «Κανονιέρηδες» για τον Παναθηναϊκό που πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στη λονδρέζικη ομάδα. Ο Ζιλμπέρτο με σταθερότατες εμφανίσεις έγινε ο απόλυτος άρχοντας στον χώρο της μεσαίας γραμμής για τον Παναθηναϊκό στα τρία χρόνια παρουσίας του εκεί, κατά τα οποία πανηγύρισε το νταμπλ τη σεζόν 2009-2010.

Ζλάτκο Ζάχοβιτς (Ολυμπιακός - 13,5 εκατομμύρια ευρώ)
Το καλοκαίρι του 1999 ο Ολυμπιακός δεν τρέλανε τον κόσμο του μόνο με τη μεταγραφή του Ζιοβάνι, καθώς πακέτο οι Ερυθρόλευκοι φέρανε και τον Σλοβένο άσο της Πόρτο, Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Μαζί με τα 12 εκατομμύρια ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Βραζιλιάνο αστέρα, ο Ολυμπιακός έδωσε άλλα 13,5 εκατομμύρια στην Πόρτο για να φέρει έναν από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στο ευρωπαϊκό στερέωμα εκείνη την εποχή. Ο Ζάχοβιτς ήταν γνωστός στον κόσμο του Ολυμπιακού από τις πολύ καλές εμφανίσεις του με την Πόρτο απέναντι στην ελληνική ομάδα με τους Ερυθρόλευκους να ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο άκουσμα της απόκτησής του. Όμως η προβληματική συμπεριφορά του και οι κακές του σχέσεις με Μπάγεβιτς και Μπιγκόν τον έθεσαν εκτός ομάδας και μόλις μετά από μια χρονιά ο Ολυμπιακός φρόντισε να τον... ξεφορτωθεί στη Βαλένθια έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάουλο Σόουζα (Παναθηναϊκός - 1,8 εκατομμύρια ευρώ)
Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στο ευρωπαϊκό στερέωμα πάτησε το καλοκαίρι του 2000 το πόδι του στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Πορτογάλο άσο Πάουλο Σόουζα, ο οποίος ερχόταν στο «τριφύλλι» έχοντας κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια Τσάμπιονς Λιγκ με τις φανέλες των Γιουβέντους και Ντόρτμουντ. Ο Παναθηναϊκός δαπάνησε το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιντερ για να τον ντύσει στα πράσινα, ωστόσο ο Πορτογάλος έπαιξε μόλις σε δέκα παιχνίδια καθώς τα προβλήματα τραυματισμών που κουβαλούσε από τα προηγούμενα χρόνια δεν του επέτρεψαν να αποδείξει στα ελληνικά γήπεδα το τεράστιο ταλέντο που κουβαλούσε. Έμεινε μόλις ένα χρόνο, φεύγοντας το επόμενο καλοκαίρι για την Εσπανιόλ, όπου και έκλεισε την καριέρα του.
Κριστιάν Καρεμπέ (Ολυμπιακός - 3 εκατομμύρια ευρώ)
Οι μεταγραφές των Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς άνοιξαν την όρεξη του Ολυμπιακού και το καλοκαίρι του 2001 οι Ερυθρόλευκοι με 3 εκατομμύρια ευρώ φέρανε από τη Μίντλεσμπρο τον Κριστιάν Καρεμπέ. Με καριέρα στη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης στα τέλη της δεκαετίας του 90’ και φυσικά στην Εθνική Γαλλίας, ο Γάλλος χαφ αποθεώθηκε από τους οπαδούς των Ερυθρολεύκων και φρόντισε να τους ανταμείψει στο γήπεδο με το πάθος και τη μαχητικότητά του στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Στα τρία χρόνια παρουσίας του στο Λιμάνι ο Καρεμπέ πραγματοποίησε 88 συμμετοχές πανηγυρίζοντας δύο τίτλους με τον Ολυμπιακό.

Πάμπλο Γκαρσία (ΠΑΟΚ - ελεύθερος)
Ο Ουρουγουανός μέσος ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στον Δικέφαλο του Βορά ως ελεύθερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία δεν κατάφερε να πιάσει. Ένα χρόνο ουσιαστικά έμεινε κάτοικος Μπερναμπέου και μετά έπαιξε σε Θέλτα και Μούρθια πριν μείνει ελεύθερος. Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ τον ανανέωσε καθώς ο Πάμπλο Γκαρσία με τον τσαμπουκά και τη λατινοαμερικάνικη.... μαγκιά του στον χώρο της μεσαίας γραμμής έγινε μακράν από τους πιο αγαπητούς στις εξέδρες της Τούμπας, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό διάστημα τους τελευταίους μήνες όπου είχε λύσει το συμβόλαιό του εξ αιτίας του τσακωμού του με τον Γιώργο Δώνη.
Μάρσιο Αμορόζο (Άρης - ελεύθερος)
Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη το καλοκαίρι του 2008 ως ελεύθερος. Μπορεί όταν υπέγραψε στον Άρη ο Αμορόζο να ήταν 34 ετών, ωστόσο αποτελούσε ένα μεγάλο μεταγραφικό όνομα με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία (σε Ουντινέζε και Πάρμα) και φυσικά στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Ο Άρης τον απέκτησε ως ελεύθερο από την Γκρέμιο, όμως ο Αμορόζο έμεινε μόλις για έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη. Έπαιξε μόλις σε εννιά ματς, σημείωσε δύο τέρματα και επέστρεψε τον Δεκέμβρη στην πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα στην Γκουαρανί.
Αλβάρο Ρεκόμπα (Πανιώνιος - ελεύθερος)
Η Πλατεία σηκώθηκε στο πόδι το καλοκαίρι του 2008 στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πανιώνιος έκλεισε τον ελεύθερο από την Ιντερ, Αλβάρο Ρεκόμπα. Ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός αποτελούσε το κορυφαίο όνομα που θα φορούσε ποτέ τη φανέλα του συλλόγου της Νέας Σμύρνης με μεγάλη καριέρα στην Ιντερ τόσο στη Serie A όσο και στην Ευρώπη. Ο Πανιώνιος εκείνη τη χρονιά έριξε αρκετό χαρτί φέρνοντας και τον συμπατριώτη του Ρεκόμπα, Φαμπιάν Εστογιανόφ. Ο Ρεκόμπα κατάφερε να κάνει σε κάποια παιχνίδια τη διαφορά και να δείξει τη μεγάλη του κλάση, ωστόσο η συνολικότερη παρουσία του κρίνεται μέτρια, ενώ και οι τραυματισμοί που έβγαλε στην πορεία τον επηρέασαν. Αποχαιρέτησε την πλατεία μετά από ένα χρόνο, αλλά κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των φίλων του Πανιωνίου.

Τζουζέπε Σινιόρι (Ηρακλής - ελεύθερος)
Το καλοκαίρι του 2004 ο 36χρονος Τζουζέπε Σινιόρι θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει στον Ηρακλή μετά από μία τεράστια καριέρα στα ιταλικά γήπεδα με τις φανέλες των Λάτσιο και Μπολόνια. Ηγετικός επιθετικός με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και φοβερή ικανότητα στο σκοράρισμα, ο Σινιόρι αποθεώθηκε από τους φίλους του Ηρακλή κατά τον ερχομό του στον «Γηραιό». Όλοι ανυπομονούσαν να τον δουν να μεγαλουργεί, ωστόσο έκατσε μόλις μισή σεζόν πραγματοποιώντας μόλις επτά συμμετοχές και σκοράροντας ένα τέρμα. Μάλιστα η αποχώρησή του δεν έγινε με καθόλου καλό τρόπο καθώς οδηγήθηκε στα δικαστήρια με τον «Γηραιό», αφού το γυαλί στις σχέσεις τους είχε ραγίσει.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: