Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Και πρώτη και… τέταρτη!!

Ο Λιούις Χάμιλτον πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε Grand Prix με τη Mercedes κερδίζοντας για τέταρτη φορά στην καριέρα τον αγώνα της Ουγγαρίας. Δεύτερος ο Ραϊκόνεν, τρίτος ο Φέτελ.

Και πρώτη και… τέταρτη
Από pole position είχε χορτάσει. Αυτή που πήρε το Σάββατο ήταν η τέταρτή του με τη Mercedes. Ο Λιούις Χάμιλτον ήθελε και την πρώτη του νίκη με τη νέα του ομάδα και τα κατάφερε σε μία πίστα που τείνει να γίνει η αγαπημένη του.

Ο Βρετανός πιλότος κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος στο Grand Prix της Ουγγαρίας, το οποίο κέρδισε για τέταρτη φορά στην καριέρα του, μετά το 2007, το 2009 και το 2012, όταν είχε πανηγυρίσει την πρωτιά στο Hungaroring με τη McLaren. Αυτή ήταν η 22η νίκη στην καριέρα του Χάμιλτον και πρώτη μετά την περσινή στο Όστιν του Τέξας.

Ο Κίμι Ραϊκόνεν και ο Σεμπάστιαν Φέτελ με Lotus και Red Bull συμπλήρωσαν τις θέσεις του βάθρου, ενώ ακολούθησαν Γουέμπερ, Αλόνσο, Γκροσάν, Μπάτον, Μάσα, Πέρες και Μαλδονάδο.

Η εκκίνηση

Ο Λιούις Χάμιλτον κατάφερε να κρατήσει τη θέση του, όπως και ο Φέτελ που δέχτηκε πίεση από τον Γκροσάν. Μεγάλος χαμένος ήταν ο Ρόσμπεργκ, που είχε επαφή με τη Ferrari του Μάσα και μετά από δύο εξόδους από την πίστα έπεσε στη δωδέκατη θέση, ενώ ο Μπάτον σκαρφάλωσε στην όγδοη θέση. Πάντως ενώ η Mercedes δεν έπαθε το παραμικρό, η Ferrari του Μάσα υπέστη ζημιά στο αριστερό φτερό, κάτι που επηρέασε το ρυθμό της.



Ο αγώνας

Η στρατηγική της Mercedes για τον Λιούις Χάμιλτον απέδωσε άριστα. Ο Βρετανός ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές και το σχέδιο για τρία πιτ στοπ είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο Κίμι Ραϊκόνεν παρά την προβληματική του παρουσία στις κατατακτήριες είδε το πλάνο με τα δύο πιτ στοπ να πετυχαίνει και να αντέχει στην επίθεση του Σεμπάστιαν Φέτελ στο φινάλε. O τελευταίος, δε, εκνευρισμένος ακούστηκε να ζητά την τιμωρία του Φινλανδλού από τους αγωνοδίκες θεωρώντας πως τον «έκλεισε» αντικανονικά.

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, δεν κατάφερε παρά μόνο μετά τα σημεία που ο Χάμιλτον ήταν στα πιτ να βρεθεί στην κορυφή. Απέτυχε, δε, να πανηγυρίσει τη νίκη στο ένα από τα δύο Grand Prix του προγράμματος που δεν έχει πάρει την πρώτη θέση. Πάντως εξακολουθεί να είναι πρώτος στο πρωτάθλημα, διευρύνοντας μάλιστα τη διαφορά από τον δεύτερο.

Από τους κερδισμένους του αγώνα ήταν ο Μαρκ Γουέμπερ, που παρότι εκκίνησε από τη δέκατη θέση μετά τα προβλήματα στις κατατακτήριες έκανε εξαιρετικό αγώνα και τερμάτισε τέταρτος. Είχε, δε, και τον ταχύτερο γύρο με 1:24,069 στον 61ο του αγώνα.

Την παράσταση έκλεψαν οι μονομαχίες Γκροσάν-Μπάτον, που στον 23ο γύρο είχαν επαφή με τους τροχούς και ο Γαλλοελβετός τιμωρήθηκε με ποινή για προσπέρασμα «πατώντας» εκτός πίστας. Η εγκατάλειψη του Μπότας στον 45ο γύρο οδήγησε σε κίτρινη σημαία κι όχι σε αυτοκίνητο ασφαλείας, που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα.

Οι δύο Ferrari, με Αλόνσο και Μάσα, περιορίστηκαν στην πέμπτη και την όγδοη θέση αντίστοιχα. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ ήταν από τους άτυχους της ημέρας, αφού μετά τα συμβάντα της εκκίνησης, στον 66ο γύρο μετά από πυρκαγιά στο μονοθέσιό του από βλάβη στον κινητήρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από την ένατη θέση. Ατυχία και για τον Άντριαν Σούτιλ, ο οποίος στον 100ο αγώνα της καριέρας του στη Formula 1 εγκατέλειψε στον 19ο γύρο. Ο δέκατος Παστόρ Μαλδονάδο χάρισε στη Williams τον πρώτο της βαθμό στο 2013.

Αναλυτικά η κατάταξη στον αγώνα:

1. Λιούις Χάμιλτον Mercedes 1:42.29,445
2. Κίμι Ραϊκόνεν Lotus-Renault +10,938
3. Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull-Renault +12,459
4. Μαρκ Γουέμπερ Red Bull-Renault +18,044
5. Φερνάντο Αλόνσο Ferrari +31,411
6. Ρομάν Γκροσάν Lotus-Renault +32,295
7. Τζένσον Μπάτον McLaren-Mercedes +53,819
8. Φελίπε Μάσα Ferrari +56,447
9. Σέρχιο Πέρες McLaren-Mercedes +1 γύρο
10. Παστόρ Μαλδονάδο Williams-Renault +1 γύρο
11. Νίκο Χούλκενμπεργκ Sauber-Ferrari +1 γύρο
12. Ζαν-Ερίκ Βερνιέ Toro Rosso-Ferrari +1 γύρο
13. Ντανιέλ Ρικιάρντο Toro Rosso-Ferrari +1 γύρο
14. Γκιέντο Φαν Ντερ Γκάρντε Caterham-Renault +2 γύρους
15. Σαρλ Πικ Caterham-Renault +2 γύρους
16. Ζιλ Μπιάνκι Marussia-Cosworth +3 γύρους
17. Μαξ Τσίλτον Marussia-Cosworth +3 γύρους

Εγκατέλειψαν:
Πολ Ντι Ρέστα Force India-Mercedes
Νίκο Ρόσμπεργκ Mercedes
Βαλτέρι Μπότας Williams-Renault
Εστέμπαν Γκουτιέρες Sauber-Ferrari
Άντριαν Σούτιλ Force India-Mercedes

Η βαθμολογία των οδηγών

1. Σεμπάστιαν Φέτελ 172
2. Κίμι Ραϊκόνεν 134
3. Φερνάντο Αλόνσο 133
4. Λιούις Χάμιλτον 124
5. Μαρκ Γουέμπερ 105
6. Νίκο Ρόσμπεργκ 84
7. Φελίπε Μάσα 61
8. Ρομάν Γκροσάν 49
9. Τζένσον Μπάτον 39
10. Πολ Ντι Ρέστα 36

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

1. Red Bull 277
2. Mercedes 208
3. Ferrari 194
4. Lotus 183
5. Force India 59
6. McLaren 57
7. Toro Rosso 24
8. Sauber 7
9. Williams 1

*Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για τις 25 Αυγούστου στο Σπα. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: