Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ούτε… ίωση να ήταν η ντόπα στους Αμερικανούς!!

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Αμερικανοί σπρίντερ της τελευταίας 10ετίας έχουν την ρετσινιά της ντόπας. «Ντου στα Αποδυτήρια» μετά το κρούσμα του Τάισον Γκέι. Αυτές τις μέρες κάθε τρείς και λίγο διάβαζες στα ρεπορτάζ. «Πετάει ο Γκέι». «Στα 100 μ. έκανε την καλύτερη επίδοση». «Μην τον είδατε στο 200άρι. Καπνός έγινε με την εκκίνηση». «Μέχρι και τον Μπολτ μπορεί να κερδίσει». «Στην κορυφαία φόρμα της καριέρας του λίγο πριν από το παγκόσμιο».
Το μαντάτο
Επειδή μ’ αρέσει ο στίβος, κοιτάω συχνά την ειδησεογραφία και παρακολουθώ τι γίνεται. Και σήμερα έσκασε το μαντάτο: «Ντοπαρισμένος ο Τάισον Γκέι». Κι από εδώ πάνε και οι άλλοι.
Φύλλο και φτερό
Εδώ, όμως, προκύπτει κι άλλο ένα θέμα. Η Αμερική είναι υπερδύναμη σε όλα. Και στον αθλητισμό γενικότερα, όπως και στον στίβο ειδικότερα. Στα σπριντ, όμως, που ήταν παραδοσιακή δύναμη, έχει πάθει χοντρές ζημιές τα τελευταία χρόνια. Φύλλο και φτερό την έχουν κάνει με τους ελέγχους στα σπριντ.
Με ρετσινιά
Δεν έχει μείνει σπρίντερ για σπρίντερ την τελευταία δεκαετία στην Αμερική. Και, όπως είπαμε, οι περισσότεροι έχουν φύγει με την ρετσινιά του ντοπαρισμένου. Ούτε… ίωση να ήταν η ντόπα, για να κολλάει ο ένας από τον άλλον.
Με «λερωμένα»
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο Τάισον Γκέι, ο οποίος είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 και τα 200μ., αλλά και ολυμπιονίκης στα 4Χ100. Είναι ακόμα μεγαλύτεροι σταρ των σπριντ στις ΗΠΑ, που έχουν βρεθεί με «λερωμένα» ούρα.
Μέχρι και φυλακή
Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε; Από την Μάριον Τζόουνς που την βάλανε μέχρι και φυλακή; Από τον Τιμ Μοντγκόμερι που είχε κάνει, μάλιστα, παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ.; Ή μήπως ξεχάστηκε η περίπτωση του ολυμπιονίκη Τζάστιν Γκάτλιν; Του χρυσού μεταλίστ στην Αθήνα το 2004, που πήρε χάλκινο και στο Λονδίνο. Αυτός, μάλιστα, πιάστηκε ντοπαρισμένος όχι μια, αλλά δυο φορές.
Σειρά…
Οι περισσότεροι μεγάλοι σπρίντερ, λοιπόν, που έχουν βγάλει οι ΗΠΑ από το 2000 μέχρι σήμερα τσαλακώθηκαν με κρούσματα ντόπινγκ αργά ή γρήγορα. Και να δούμε ποιος άλλος έχει σειρά…
Να σου και ο Πάουελ!
Και πριν στεγνώσει το μελάνι πιάστηκε ντοπέ και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ! Για αυτούς όμως θα τα πούμε αύριο
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: