Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ήταν «σημαδεμένοι» από πριν Γκέι και Ασάφα!!

Ο Βασίλης Γαλούπης ξετυλίγει το κουβάρι με τα δυο κανόνια που σκάσανε στον παγκόσμιο στίβο από τα κρούσματα ντόπινγκ των σπρίντερ Τάισον Γκέι, Ασάφα Πάουελ. «Σημαδεμένοι» από καιρό ήταν τόσο ο Τάισον Γκέι, όσο και ο Ασάφα Πάουελ. Ο φορμαρισμένος Αμερικανός και ο γνωστός Τζαμαϊκανός σπρίντερ βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο λίγες μέρες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, όμως ήταν ήδη στην «μαύρη λίστα» της WADA τα τελευταία χρόνια, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Και γι’ αυτό τα θετικά τους δείγματα δεν προκαλούν και ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους ξέρουν τι γίνεται.
Πριν προχωρήσουμε, είναι καλό να φέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ώστε να φωτιστεί καλύτερα το σκηνικό του παγκόσμιου πρωταθλητισμού, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Το «αγαπημένο παιδί» όλων, μέχρι…
Η Μάριον Τζόουνς ήταν το «αγαπημένο παιδί» όλων στον στίβο. Όταν το 2000 στους ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ προσπάθησε να κάνει το ακατόρθωτο με τα πέντε χρυσά (πήρε τρία χρυσά και δυο χάλκινα μετάλλια, τελικά), άπαντες ήταν δίπλα της. Δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα ακόμα κι όταν συνελήφθη στην διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϊ ο σφαιροβόλος άντρας της, ο Σι Τζέι Χάντερ με δόση στεροειδούς 1.000 φορές πάνω από το όριο! Παρά ταύτα, όλοι (παράγοντες, χορηγοί, μίντια κλπ.) έσπευσαν να στηρίξουν την Τζόουνς σα να μην είχε καμία απολύτως σχέση.
Έγινε το «μαύρο πρόβατο»
Το γυαλί που έμελλε να απομυθοποιήσει την Μάριον Τζόουνς και να την στείλει εν τέλει φυλακή ράγισε όταν άλλαξε προπονητή και πήγε σε «μαύρο πρόβατο». Μαζί με τον τότε σύντροφό της, τον παγκόσμιο ρέκορντμαν στα 100 μ. Τιμ Μοντγκόμερι, αποφάσισε να πάει κρυφά για προετοιμασία στον Τσάρλι Φράνσις. Τον προπονητή και γκουρού του Μπεν Τζόνσον! Οι φωτογραφίες από παπαράτσι που έκαναν τον γύρο του κόσμου τότε ξεχείλισαν το ποτήρι των διεθνών αρχών, που είχαν ήδη προειδοποιήσει την Τζόουνς να μην επιλέξει τον Φράνσις, λόγω του μεγάλου σκανδάλου στην Σεούλ το 1988. Όλα για το θεαθήναι, βέβαια. Για τα μάτια του κόσμου.
Η Τζόουνς αντέδρασε επιθετικά και δεν ξέκοψε από τον ντοπαριστή Φράνσις. Αμέσως οι κορυφαίοι σπρίντερ μπήκαν στην μαύρη λίστα του συστήματος, αφού πρώτα κίνησαν τις υποψίες κι έγιναν βούκινο!
Από ανταγωνιστή, πρώην προπονητή της
Ακολούθησε το σκάνδαλο Balco που ξέσπασε το 2003 και γκρέμισε όχι μόνο την Μάριον Τζόουνς που συνεργαζόταν για το ντόπινγκ με την εν λόγω εταιρεία, αλλά και πολλούς ακόμα πρωτοκλασάτους αθλητές. Και ποιος αποτέλεσε την αφετηρία για το σκάνδαλο Balco; Ένας «ανταγωνιστής». Ο πρώτος προπονητής της Μάριον Τζόουνς, ο Τρέιβορ Γκρέιχαμ, επίσης γκουρού ντόπας, που για να πάρει εκδίκηση επειδή έχασε κορυφαίους αθλητές από τα χέρια του έστειλε ανώνυμα μια σύριγγα με το αναβολικό THG της Balco στις αμερικανικές αρχές αντιντόπινγκ. Κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι που αποκαθήλωσε δεκάδες αθλητές στίβου, μπεϊζμπολίστες, μποξέρ, ποδηλάτες κ.α. Ωστόσο, "κάηκε" από τις αποκαλύψεις και ο ίδιος ο Γκρέιχαμ, τελικά.
Είχαν μπει στο μάτι…
Ο Τάισον Γκέι και ο Ασάφα Πάουελ μπορεί να είναι δυο φτασμένοι σπρίντερ, όμως έχουν μπει στο μάτι της WADA, κι όχι μόνο, εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχαν πια κάμποσες αφορμές κι από τους ίδιους με επιλογές τους κι από το περιβάλλον τους.
Ο μεν Τάισον Γκέι αποκαλύφθηκε μέσω ντοκιμαντέρ λίγο πριν την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο ότι έκανε προπονήσεις με τον Ντένις Μίτσελ. Για όσους δεν τον θυμούνται, ο Μίτσελ που ήταν ολυμπιονίκης στα σπριντ, είχε τερματίσει 5ος στην «κούρσα της ντροπής» το 1988 στην Σεούλ με τον Μπεν Τζόνσον. Ο Μίτσελ βρέθηκε το 1998 ντοπαρισμένος με τεστοστερόνη και τιμωρήθηκε με δυο χρόνια. Είχε πει τότε στα πειθαρχικά όργανα την γελοία δικαιολογία ότι για το κρούσμα του «ευθύνονται πέντε μπουκάλια μπύρα και ότι έκανα σεξ με την γυναίκα μου τέσσερις φορές επειδή είχε τα γενέθλιά της, άρα έτσι μου ανέβηκε η ορμόνη».
Η αυξητική ορμόνη
Η εμπλοκή του Μίτσελ με τις ντόπες δεν σταματάει εδώ. Το 2008 στην δίκη για την Balco κατέθεσε ότι ο Τρέβορ Γκρέιχαμ, ο «ανταγωνιστής» που λέγαμε πιο πάνω, του είχε κάνει ενέσεις αυξητικής ορμόνης.
Και κάτι ακόμα για τον Τάισον Γκέι, που πέρυσι στο Λονδίνο πήρε την 4η θέση στα 100 μ. Ο Αμερικανός ξεκίνησε την καριέρα του με προπονητή τον Μπράουμαν, που καταδικάστηκε στο πανεπιστήμιο που δούλευε με δεκάμηνη φυλάκιση για μαϊμού επιχορηγήσεις σε αθλητές. «Καλό λουλούδι» κι αυτό…
Ίδια διαδρομή σε προπονητές και ο υπότροπος Γκάτλιν
Με την ευκαιρία να πούμε ότι ίδια διαδρομή με τον Γκέι, που δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα η απαγορευμένη ουσία στο δείγμα του, τα τελευταία χρόνια είχε και ο Τζάστιν Γκάτλιν (χάλκινος πέρυσι στο Λονδίνο στα 100μ.). Ο Αμερικανός Γκάτλιν έχει πιαστεί ντοπέ δυο φορές, αλλά σκανδαλωδώς δεν θεωρήθηκε υπότροπος κι έτσι συνεχίζει την καριέρα του. Είχε, όμως, ξεκινήσει κι αυτός με τον Γκρέιχαμ προπονητή (καθόλου παράδοξο), ενώ όταν άλλαξε πήγε στον Ντένις Μίτσελ. Στο ίδιο τιμ με τον Γκέι. Με τον Μίτσελ προπονητή πήρε στο Λονδίνο το μετάλλιο ο Γκάτλιν, όμως το τρία στα τρία δεν το έχει κάνει. Ακόμα τουλάχιστον...  
Ψύλλοι στ’ αυτιά
Και πάμε στον Ασάφα Πάουελ. Ο Τζαμαϊκανός πέρυσι στους ολυμπιακούς αγώνες τραυματίστηκε στον τελικό κι έτσι τερμάτισε 8ος.
Ο Ασάφα, που είχε κάνει παλιότερα παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. το 2005 στην Αθήνα, είχε τον ίδιο προπονητή με τη νικήτρια των 100 μ. γυναικών πέρυσι στους ολυμπιακούς, την Σέλι Αν Φρέιζερ. Η Φρέιζερ είχε πιαστεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ το 2009 και είχε φάει τιμωρία έξι μήνες.
Επίσης, ο Ασάφα Πάουελ είχε προκαλέσει αρνητικές συζητήσεις, όταν εντελώς ξαφνικά αποσύρθηκε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011, χωρίς καμία δικαιολογία, λίγα 24ωρα μετά το κρούσμα του συμπατριώτη του Μιούλινγκς. Τότε πολλοί είπαν ότι «φοβήθηκε». Και μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά. Είχε γίνει θόρυβος εκείνο το διάστημα.
Με διεγερτικό
Στο ίδιο τιμ με τον Ασάφα είναι και η σπρίντερ Σίμπσον από την Τζαμάικα που επίσης ανακοινώθηκε σήμερα με το ίδιο διεγερτικό με τον Πάουελ, την οξιλοφρίνη.
Το άλλο τιμ…
Το τιμ του Ασάφα δεν έχει σχέση με το τιμ του Μπολτ. Σ’ αυτό το τιμ, του Μπολτ δηλαδή, είναι η Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν (τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια) που βρέθηκε πρόσφατα θετική σε διουρητικά. Λίγες μέρες πριν, στις 14 Ιουνίου 2013. Επίσης, από το ίδιο τιμ είχαν πιαστεί παλιότερα θετικοί ακόμα πέντε Τζαμαϊκανοί, ένας εκ των οποίων ο Μπλέικ, που πέρυσι ήρθε 2ος στα 100 μ., πίσω από τον Μπόλτ. Με το διεγερτικό μεθυλεξαναμίνη που έχει προκαλέσει πολλά κρούσματα και στην Ελλάδα.
Τα ράμματα
Με λίγα λόγια, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ή, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…
Κι απ’ ό,τι φαίνεται κάτω από τις πέτρες υπάρχουν ράμματα για πολλούς. Απλά μπορεί να μην ήρθε ακόμα η... σειρά τους για να σκάσει το δικό τους κανόνι. Έτσι, άλλωστε, γίνεται το παιχνίδι εδώ και χρόνια. Όπως και στην πολιτική. Τα σκάνδαλα βγαίνουν όταν «πρέπει» να βγούνε…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: