Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

«Ελεύθεροι να κάνουν τα ίδια»

Στην Τουρκία οι παράγοντες που συμμετείχαν στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια μπήκαν με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή. Στην Ιταλία για τον ίδιο λόγο δεκάδες ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν από την ποινική δικαιοσύνη και δεν μπορούν να αγωνιστούν. Και στην «ψωροκώσταινα» πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τότε που ο κοριός της ΕΥΠ ξεσκέπασε τη διαφθορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά η υπόθεση ακόμα δεν έχει πάει στο ακροατήριο. Και φυσικά μόνον έκπληξη δεν θα προκαλέσει αν και αυτή η υπόθεση «κουκουλωθεί», όπως συνέβη και με την περιβόητη ιστορία της «παράγκας».
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας «φώναζε» για το σκάνδαλο, προτού το κάνει... βούκινο ο κοριός, και μιλώντας στην «Ε» καταθέτει τη δική του άποψη γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν καθίσει ακόμα στο σκαμνί της Δικαιοσύνης:
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας «φώναζε» για το σκάνδαλο, προτού το κάνει... βούκινο ο κοριός
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας «φώναζε» για το σκάνδαλο, προτού το κάνει... βούκινο ο κοριός
«Η Εισαγγελία Αθηνών έκανε το καθήκον της, όμως ο τρόπος με τον οποίο ασχολήθηκε με την υπόθεση η τακτική Δικαιοσύνη ήταν ατυχέστατος. Ενα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να το διαχειριστεί ένας νεαρός πρωτοδίκης ανακριτής, παρ' ότι είναι ικανός. Ορίστηκε ένας εφέτης ανακριτής ο οποίος ήταν στα όρια της συνταξιοδοτήσεως και, παρά τις αναμφισβήτητες ικανότητές του, είχε άγνοια των θεμάτων του ποδοσφαίρου, αλλά κυρίως λόγω του μεγέθους της δικογραφίας, οδηγηθήκαμε σε ένα οδυνηρό αποτέλεσμα, το οποίο κλονίζει και το αίσθημα ασφαλείας και δικαιοσύνης των πολιτών: Παρ' ότι έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια, όλοι οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι και ασχολούνται ελεύθερα με το ποδόσφαιρο. Και κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν και πριν, δηλαδή έχουν δικές τους ομάδες».
- Ποιους εννοείτε;
«Ο,τι κι αν μου λένε, ο Αχιλλέας Μπέος εξακολουθεί να ασχολείται με τον Ολυμπιακό Βόλου (σ.σ. ο ίδιος πάντως το έχει διαψεύσει). Με τον Ολυμπιακό Βόλου συνεργάζεται ο Τάκης Γιαννόπουλος, άνθρωπος του Μπέου, ενώ ο προσωπικός του σωματοφύλακας κάθεται στον πάγκο της ομάδας».
- Δηλώσατε για τον Ψωμιάδη ότι κρύβεται πίσω από τον Ηρακλή...
«Ο Μάκης Ψωμιάδης περιμένει να αποφυλακιστεί για να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο, πιθανότατα με τον Ηρακλή, αφού ένας δικός του άνθρωπος, ο Κώστας Τσαλίκης, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στον "Γηραιό". Τον Τσαλίκη τον είχε στην Καβάλα γενικό αρχηγό ο Ψωμιάδης».
- Πάντως, μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται κάτι για Μπέο και Ψωμιάδη...
«Η ουσία είναι ότι όλοι οι συνεργοί τους, ακόμα και αυτοί που είναι κατηγορούμενοι, έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, όπως, για παράδειγμα, ο Μάκης Σιδηρόπουλος, που την περασμένη χρονιά ήταν στον πάγκο του Πιερικού. Επίσης, όλοι οι ποδοσφαιριστές που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση αγωνίστηκαν κανονικά και μόνον ο Νικολόπουλος της Ηλιούπολης τιμωρήθηκε. Το μόνο ευτυχές γεγονός είναι ότι λόγω της σωστής δουλειάς του κ. Καλόφωνου οι κατηγορούμενοι έχουν φτάσει περίπου τους 200 και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι τουλάχιστον οι 10 απ' αυτούς είναι ιδιοκτήτες και πρόεδροι ομάδων της Σούπερ Λίγκας και της Β' Εθνικής. Α, ξέχασα και τους διαιτητές. Οσοι ήταν τότε στη Β' Εθνική, ανέβηκαν στη Σούπερ Λίγκα και πλέον θεωρούνται και κορυφαίοι διαιτητές».
Αυτό που εκτιμά ο Αλέξης Κούγιας είναι ότι «όλο το κύκλωμα ζει και βασιλεύει. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη κωμικοτραγωδία της Δικαιοσύνης. Δεν φταίει πάντως ούτε η Εισαγγελία Αθηνών ούτε ο κ. Καλόφωνος, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση είχε και έχει βαθιές και πολύ υψηλού επιπέδου πολιτικές διασυνδέσεις. Και για το λόγο αυτό, με το που άλλαξε η κυβέρνηση αμέσως οι ομάδες που είχαν υποβιβαστεί επανήλθαν στις επαγγελματικές κατηγορίες με έναν σκανδαλώδη τρόπο. Επιστρατεύτηκε ακόμα και ο ΟΠΑΠ και το πολιτικό δυναμικό όλων των κομμάτων. Αυτή η εγκληματική οργάνωση έχει και διασυνδέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, γιατί υπήρξε πρωτοφανής αδιαφορία στο να ενισχυθεί το έργο του εφέτη ανακριτή με περισσότερους ανακριτές-δικαστές και, κατά την άποψή μου, αυτό δεν μπορεί να είναι μια απλή αμέλεια. Αλλωστε, οι σημαντικότεροι εκ των κατηγορουμένων έχουν συγγενικά πρόσωπα στην Δικαιοσύνη. Παράλληλα η εγκληματική οργάνωση έχει επιστρατεύσει και στρατιά δημοσιογράφων, ενώ τα μέλη της κρύβονται πίσω από αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, τις οποίες χρηματοδοτούν και εκβιάζουν, και λοιδορούν όποιον προσπαθεί να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη σε αυτή τη βρομερή υπόθεση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πολύ γνωστή αθλητική εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι κατηγορούμενοι για κακουργήματα πλαστών τιμολογίων και άλλων παραπτωμάτων. Αυτή η εφημερίδα έχει γίνει το βήμα της εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχουν πολιτικές εφημερίδες που ανήκουν στους επικεφαλής της οργάνωσης, οι οποίες τρομοκρατούν οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει το έργο της Δικαιοσύνης. Κανείς δεν αναδεικνύει αυτή τη σοβαρή υπόθεση».
- Εκτιμάτε πως στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα και τα πάντα θα «κουκουλωθούν»;
«Εξαρτάται από το ποια κυβέρνηση θα έχουμε όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων και ποιοι θα είναι επικεφαλής στη Δικαιοσύνη».
- Τον Ιανουάριο του '13 αιφνιδιαστικά τροποποιήθηκε ο νόμος από τον υπουργό Αρβανιτόπουλο και μειώθηκε από 30 μήνες σε 3 η χρονική διάρκεια εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ. Αυτή η τροπολογία μήπως βόλευε τον Ψωμιάδη, διότι η ΠΑΕ ΑΕΚ λύεται και δεν θα μπορεί να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα στις ποινικές δίκες;
«Σίγουρα τον βολεύει. Ο εκκαθαριστής της ΠΑΕ μπορεί πάντως να παρίσταται, αλλά σαφώς δεν είναι το ίδιο πράγμα...».
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: