Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Να… ένα τσουνάμιιιιιιιιι!!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για το «κατακόκκινο» πρώτο ντέρμπι των παρκέ που έβγαλε εκτός προβλέψεων τους… σίγουρους νικητές και προτείνει να… τα παγώνουν ή να… κάνουν «αβαβά» τις κληρώσεις για χάρη του μπάσκετ και των «βασιλιάδων» του Σύμφωνοι, δεν κάθεσαι να πεις τώρα σε φίλο του Ολυμπιακού ότι… πονέσανε τα ματάκια μας βλέποντας τέτοιο χάλι μπάσκετ στην πρεμιέρα της Α1. Στα παλαιότερα των υποδημάτων του. «Εξοχικό ε; Να ένα… τσουνάμιιιι που σας βρήκε μέσα στην πολύ ξενοιασιά και την άνεσή σας…» θα φωνάξει με γερή δόση καζούρας στην απέναντι πλευρά, που την είχε «σιγουράτζα» κιόλας τη νίκη, «εύκολα ή δύσκολα» σύμφωνα και με τις… ακριβείς προβλέψεις του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Η «βόλτα» που φαντάζονταν ότι θα έκαναν οι «πράσινοι» μέχρι τον φαληρικό όρμο, με την κεκτημένη ταχύτητα των νικηφόρων περυσινών επισκέψεών τους στο ΣΕΦ στην τελική σειρά των πλέι οφ, εξελίχθηκε σε θλιβερή διαδικασία γι’ αυτούς. Το «εξοχικό» (όπως το λένε κοροϊδευτικά) ήταν αφιλόξενο, έστω και μέσα σε… 4 άδειους τοίχους, με τους οικοδεσπότες να λείπουν από τις εξέδρες. Όσο άχαρη ήταν η ατμόσφαιρα των κενών καθισμάτων, άλλο τόσο και πιο πολύ άχαρη ήταν η ήττα στην οποία υποχρεώθηκαν οι πρωταθλητές Ελλάδας από αυτούς της Ευρώπης και της Υφηλίου.
Με μία ήττα, γενικώς, δεν «τρέχει» και τίποτα, όμως ξέχωρα από πρεστίζ, ονόρε και πειράγματα, κάθε παιχνίδι, κάθε ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ειδικά στο πρωτάθλημα, έχει την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητά του, αφού κατά μία έννοια και ποσοστά, μπορεί να κρίνει ολόκληρη τη χρονιά.
Οι νίκες χαρίζουν προβάδισμα έδρας και με την «καταραμένη φτώχεια» που επικρατεί τριγύρω σε ανταγωνιστικό δέος, οι δύο κόντρες των «αιωνίων» στην κανονική περίοδο της σεζόν μοιάζουν με… πρόωρους τελικούς με φόντο το τρόπαιο.
Αν τολμήσεις να «ανακαλύψεις» πού αλλού θα ξανά-σκοντάψουν, είναι σαν να ψάχνεις να βρεις… γωνία στο παλιό δεκάρικο της δραχμούλας.
Υπό αυτή τη σημασία της νίκης, ο Ολυμπιακός έκανε στον Παναθηναϊκό την «πλάκα Νο 1» με το «καλησπέρα» των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Οπότε είναι λογικό, χώρια από θέαμα και ποιότητα, οι οπαδοί των ομάδων όχι να τη χαίρονται, αλλά να την κατά-χαίρονται, να τη γλεντάνε την πρώτη επικράτηση η οποία σηματοδοτεί, λίγο, πολύ, ελάχιστα, μικρή σημασία έχει, τα πρώτα «ψήγματα» τίτλου.
Όταν πεις στους «ερυθρόλευκους» - και αντίστροφα – ότι θα νικήσεις τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν θα απολαύσεις μπάσκετ, ούτε καν σοβαρά συμπεράσματα για το «έργο» που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να εξαχθούν, η απάντηση είναι βέβαιη και στερεότυπη: «Ε και τι έγινε; Εγώ και στο τάβλι να τους κερδίζω, την υπέρτατη ηδονή απολαμβάνω…».
Συνεπώς ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος νικητής στο πρώτο «μπαρούτι» της νέας μπασκετικής χρονιάς, τόσο επί της ουσίας όσο και επί των εντυπώσεων.
Κατά τα λοιπά, όποιος δεν είδε το ματς δεν έχασε και τίποτα. Ίσως ακόμα και να… κέρδισε, πέφτοντας από τα σύννεφα με την παντελή έλλειψη θεάματος από μια αναμέτρηση δύο εκ των κορυφαίων και πρωταγωνιστριών ομάδων στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
Το φολκλόρ πήγε… περίπατο από το δίδυμο εκπροσώπησης του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα, της οποίας τα… ταμεία είναι σπασμένα με τις συνολικά 9 «πρασινοκόκκινες» κατακτήσεις.
Επόμενο δεν ήταν; Πρεμιέρα πρωταθλήματος με ντέρμπι, με την μονομαχία των «βασιλιάδων» του αθλήματος, τέτοια εποχή, γίνεται;
Φυσιολογική η αστοχία, τα τόσα πολλά λάθη στο παιχνίδι, η «αρρυθμία», τα ψαξίματα των κόουτς σε παίκτες και συστήματα. Πώς να λειτουργήσουν οι μηχανές όταν ακόμα δεν έχουν ρολάρει;
Το τελικό 55-45 μαρτυρά… μίνι μπάσκετ. Μέχρι και το γυναικείο στο άκουσμα του σκορ… σκάει στα γέλια. Δεν υπάρχει αυτό!
«Στήστε την»
Τι κατάλαβε τώρα αυτή η χούφτα ανεγκέφαλων που ανάγκασε από τον περυσινό τρίτο τελικό τον Ολυμπιακό να κουβαλήσει μια βαριά ποινή στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος και, εν τέλει, πρώτα οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» να μη χαρούν από κοντά αυτή τη νίκη επί του ΠΑΟ;
Τι κατάλαβε και η πλευρά του Παναθηναϊκού από την εύνοια της κλήρωσης του νέου πρωταθλήματος, χαλαρώνοντας ελαφρά ότι θα πάει να παίξει με τον πρωταθλητή Ευρώπης «ξεδοντιασμένο» δίχως το όπλο της συμπαράστασης των οπαδών του;
Τι κατάλαβαν και οι υπεύθυνοι της μπασκετικής λίγκας που δεν προάσπισαν το συμφέρον του αθλήματος, αποκρούοντας με κάποιο, με οποιονδήποτε τρόπο το ενδεχόμενο να βρεθούν αντικριστά στο παρκέ οι πρεσβευτές της ιλουστρασιόν διαφήμισης του αθλήματος τόσο νωρίς;
Τι να έκαναν; Ας έβρισκαν. Ας έβαζαν κλειδάριθμους, ας… πάγωναν ή ας… ζέσταιναν τα μπαλάκια κατά τη διαδικασία της κλήρωσης. Ας την «έστηναν» τέλος πάντων!
Δε με νοιάζει. Αρκεί να μην έβγαινε «πάρτι» σε μια εποχή που οι νέοι παίκτες των ομάδων δεν… γνωρίζουν ακόμα τα ονοματεπώνυμα των συμπαικτών τους στις ομάδες τους! Τι να πω;
Υ.Γ.: Βασίλη, Βασίλη, πού ήσουνα βρε Βασίλη; Έπαιζε και ο Σπανούλης;
Υ.Γ.1: Χωρίς τον Διαμαντίδη άραγε, ο Παναθηναϊκός τι θα κάνει στο (όχι και πολύ απώτερο) μέλλον του; Θα τον… βαλσαμώσει μήπως;
Υ.Γ.2: Άσχετα αν ο Ντάνστον δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα, αλλά ούτε και ο Σίμονς «έσκισε», είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός θα έχει καλές λύσεις φέτος στους «αιθέρες».
Υ.Γ.3: Ένα και καλό τρίποντο έκανε ο Πέτγουεϊ. Στο χρονικό σημείο που «ξέρανε» τους «πράσινους». Ήταν πάντως κομπλαρισμένος. Αυτή η εικόνα του δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι θα ακολουθήσει.
Υ.Γ.4: Δύο περιφερειακοί θα είναι οι φετινές «εσωτερικές» μεταγραφές του Ολυμπιακού: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που τον στερήθηκε την περασμένη σεζόν εξαιτίας του σοβαρού χειρουργείου και ο Κώστας Σλούκας, που – κλασικά – κάθε χρόνο είναι και καλύτερος.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: